Jak postupovat při výběru bytu

01.02.2012 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Výběr nejen bytu, ale i jakékoliv jiné nemovitosti není nic snadného, zejména pro někoho, kdo zatím nemá v této oblasti žádné zkušenosti. V první části minisérie se zaměříme na lokalitu, panel vs. cihlu a podlaží.

Může se to zdát jako nelogické, ale to, co nás zpravidla napadne jako první, nemusí být nejdůležitější. Ano, jedná se o cenu. Je důležitá, o tom není žádných pochyb, ale je to opravdu to, co rozhoduje?


Lokalita


Prvním kritériem, kterou by měla vysněná nemovitost splňovat, je správná lokalita. Místo, kde strávíme např. dalších 20 let života je ve většině případů důležitější než samotná kupní cena. Budu to mít blízko do práce? Nebude tam velký hluk? Jak to bude daleko do mateřské školky nebo k lékaři? A co parkování a dostupnost MHD? Podobných otázek bychom mohli napočítat desítky. Při výběru lokality hodně rozhodují osobní zkušenosti s daným místem, popřípadě doporučení rodiny a přátel.

Pokud se stěhujete do města, které neznáte, např. kvůli nové práci, tak lze vřele doporučit zde napřed zvolit pronájem na dobu cca. 6ti měsíců, a pak až vybírat konkrétní lokalitu pro koupi nemovitosti. Mnohokrát se stane, že se lidé rozhodují jen díky ceně a prvnímu dojmu. Po čase ale zjistí, že jim dané místo moc nevyhovuje. Pokud je nemovitost kupována za hotové, tak to lze ještě vyřešit, ale v případě financování hypotečním úvěrem to již tak snadné není.

Během oněch šesti měsíců bydlení v pronájmu si dokáže budoucí kupující nejen v klidu projít celé město, ale také zjistit, které z lokalit jsou žádané více, a které  méně. Stejně tak se dozví, kde se nemovitosti prodávají lépe, a kde může být s následným prodejem problém. Současně by měla lokalita splňovat nejen aktuální, ale i budoucí potřeby obyvatel. Ať už je to výše uvedené dojíždění do práce či dostupnost mateřské školky.

Lokalitu se doporučuje vybírat velmi pečlivě, bez unáhlených rozhodnutí. Dobré je také „nasát atmosféru“ daného místa. Projití si vybrané lokality nejen odpoledne, ale také v ranních či nočních hodinách hodně napoví o otázce bezpečí. Klidná lokalita bude například pro budoucí výchovu dětí mnohem lepší volbou než místo v centru města s velkým počtem barů. Ty mohou být pro někoho aktuálně zajisté výhodou, ale časem tomu tak být nemusí.

Nesnažte se dívat na lokalitu pouze dle současných potřeb, ale také zkusit nahlédnout o pár let do budoucnosti. Chci zde bydlet celý život sám? Plánuji rodinu? Je to pouze přechodné řešení na pevně stanovenou dobu? To vše vám může pomoci ke správnému výběru. Dobrým krokem je také návštěva příslušného stavebního úřadu a náhled do územního plánu vybrané lokality. Územní plán může napovědět nejen příjemné, ale i nepříjemné informace. Např. plánovaná výstavba průmyslového areálu v blízkosti vybrané nemovitosti asi většinu obyvatel nepotěší. Naopak zjištění o výstavbě dětského hřiště, zastávce metra či realizace parku může bydlení v dalších letech v mnohém zpříjemnit.


Panel nebo cihla


Panelové byty jsou ve většině případů žádané díky své nižší pořizovací ceně oproti bytům v cihlových domech. Poptávka po bytech cihlových je naopak pro jejich lepší zpracování a lepší zvukovou izolaci. Poslouchat každé sousedovo napouštění vany či příjezd výtahu nemusí být zrovna každému po chuti. Tento problém ale většinou nemívají ti, kteří v panelových domech vyrůstali. Umí totiž tyto ruchy velmi dobře potlačit. Vyplatí se ale investovat do cihlového bytu i přesto, že je mnohem dražší než byt panelový?

Většina cihlových domů byla navíc stavěna tak, že jsou na patře dva, výjimečně tři byty. Naopak existují panelové doby s 5ti a více byty na jednom patře. A tím se už dotýkáme otázky soukromí, na kterou bychom neměli při výběru bytu zapomínat. Nejde totiž jen o stavební stránku věci, ale také o míru soukromí. Mnoho lidí volí cihlové byty také právě díky menšímu počtu bytů v domě. Je tak zachována větší míra soukromí a většinou také menší ruch linoucí se z chodeb. Cihlové byty bývají dražší také díky jejich umístění. Najít je můžeme mnohem častěji blíže center měst než na sídlištích za městem. Dalším z faktorů, který překlápí pomyslné misky vah na stranu cihlových bytů jsou budoucí stavební úpravy. Jakékoliv rekonstrukce jsou mnohem lépe proveditelné v cihlových domech než v těch panelových. A nemusí jít pouze o velké zásahy, ale také o drobné úkony jakým je například montáž polic. Za pravdu jistě dá ten člověk, který se někdy pokoušel o vrtání do panelových stěn.

Ať budete volit byt panelový nebo cihlový necháme na vás. Vždy si ale zjistěte v jakém technickém stavu je nejen byt samotný, ale také jak jsou na tom rozvody vody, elektřiny a případně i plynu a to nejen v bytě, ale i v celém domě. Chybu také neuděláte, když si zjistíte, kdy se naposledy rekonstruovala střecha, či kdy prošel generální opravou výtah. Nejedná se totiž o malé položky a na první pohled levný byt by se vám mohl během pár let pěkně prodražit.


Podlaží


Realitní makléři většinou při zjišťování požadavků klientů slýchají: „Hlavně ne přízemí a poslední patro.“ A popravdě, není se čemu divit. Bydlení v přízemí se lidé bojí hlavně kvůli bezpečí a ruchů ze schodiště. A v posledním patře nemusí být zrovna nejlepší izolace, a kdo ví, třeba střecha netěsní. Jsou ale tyto obavy opravdu oprávněné?

Nemusí se totiž jednat pouze o strach z možné návštěvy nezvaného hosta nebo z obavy prosakující vody ze střechy. Často se totiž zapomíná na problém spojený s možným chladem v bytě související právě s volnou podlaží. Mohlo by se zdát, že tepelně-izolační vlastnosti do této kapitoly nepatří, ale opak je pravdou. V konečné fázi totiž není ani tak důležité zda-li bydlíme v prvním nebo druhém nadzemním podlaží. Mnohem důležitější je totiž vědět co je pod vámi. Často se vyskytuje tento problém u nových bytů. Budoucí majitel si řekne, že je výhodnější levnější byt v druhém nadzemním podlaží (pod ním jsou ještě garáže postavené nad úrovní okolního terénu), takže je otázka bezpečí vyřešena. Ale už málo komu dojde, že nejsou garáže vytápěny. Takže je na stálou zimu od noh zaděláno. Stejný problém bývá také u přízemních komerčních prostor. Přes týden je vše v pořádku, ale o víkendu se v komerčních prostorách pod bytem netopí a to je hned znát na účtu za topení.

Přízemí ale nelze zcela zatracovat. Je totiž mnoho lidí, pro které není nic lepšího než bydlení „nízko nad zemí.“ Otázka výběru toho správného podlaží je totiž také věcí naší mobility. Mnoho, zejména starších lidí, preferuje bydlení v přízemí díky lepší dostupnosti do bytu. Ne všechny domy jsou totiž vybaveny výtahem. A i ten nemusí jezdit vždy.

Tak či tak, při volbě bytu v přízemí trvejte na nižší ceně oproti stejnému bytu ve vyšším podlaží. Prodejnost přízemních bytů je totiž dle oslovených realitních makléřů mnohem složitější. U bytů nacházejících se v posledních patrech již k cenovému zvýhodnění zpravidla nedochází. A to i přes to, že zde může hrozit nejen riziko možného zatékání vody ze střechy, ale také jsou u těchto bytů kladeny vyšší nároky na vytápění. Mnohými jsou ale byty v posledních patrech vyžadovány z důvodu lepšího výhledu. Pěkný podkrovní byt s výhledem na historické centrum města může mít v tomto případě mnohem vyšší hodnotu než byt o pár podlaží níž.

U výběru patra platí stejné pravidlo jako u výběru lokality. Vždy je důležité si určit nejen současné, ale i budoucí využití bytu.

Autorka článku působí ve společnosti Realitymorava.cz. Realitymorava.cz

Autor článku

Lucie Mazáčová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ