Studenti v ohrožení „švarcsystému“

27.02.2012 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Švarcsystém je forma vykonávání závislé činnosti pro zaměstnavatele formou OSVČ, kdy od letošního roku vstoupila v platnost novela zákona o zaměstnanosti, jenž výrazněji postihuje sankcemi za tento výkon práce i samotné zaměstnance.

V čem je problém?

Student, který vykonává pro zaměstnavatele pracovní činnost, jejíž náplň odpovídá pracovněprávnímu vztahu a je přitom zaměstnán na živnostenský list, se stává účastníkem „švarcsystému“, na jehož potírání letos má stát v plánu vynaložit nemalé prostředky. Švarcsystém je velice často využíván v oborech gastronomie, hotelnictví, realitních makléřů, či ve stavebnictví, kde se studenti v rámci svých dlouhodobých, nebo krátkodobých brigád pohybují. Už jen ze samotného pocitu, kdy student, který chodí každý druhý den do práce na brigádu, dodržuje pracovní dobu zaměstnavatele, je mu posílána výplata, plní předepsané úkoly a nemá přitom jednu z pracovních smluv (Dohoda o provedení práce, Dohoda o pracovní činnosti nebo Pracovní smlouvu) a je nucen podnikat na živnostenský list už poukazuje, že něco není správně.

Sankce pro zaměstnavatele

Od letošního roku je švarcsystém fakticky prohlášen za nelegální, kdy největší motivací státu k tomuto postupu je zajištění řádného výběru daní a pojistného na straně jedné a ochrana zaměstnanců na straně druhé. Společnosti, jenž poskytuje nelegální práci přes švarcsystém lze v rámci správního deliktu uložit pokutu až do výše 10.000.000,- Kč, nejméně však 250.000,- Kč.

Hrozba pokut pro studenty

Zaměstnanci, tudíž myšleno i studentovi, který vykonává nelegální práci přes švarcsystém pro zaměstnavatele hrozí nově pokuta až do výše 100.000,- Kč. Dle prohlášení autorit bude v průběhu měsíce února provedeno zvýšené množství kontrol v dané věci, kdy kontrolní činnost bude provádět Státní úřad inspekce práce. Lze předpokládat, že s ohledem na prohlášení autorit a snahu o větší kontrolu zaměstnanosti bude úřad postupovat velice efektivně a v širokém záběru.

Vyplatí se to?

Když pomineme už skutečnost, že student, který pracuje na živnostenský list si sám musí vyřizovat daňové přiznání a nevztahuje se na něj ochrana zákoníkem práce, tak hrozba pokuty do výše 100.000,- Kč je jistě zbytečným ohrožením pro finanční situaci studenta. Pro případ, kdy zvážíme, že student vydělává řekněme o jeden, či dva tisíce navíc u zaměstnavatele přes švarcsystém a nabízí se mu možnost uplatnění formou klasického pracovněprávního vztahu, ale o něco nižším výdělkem, můžeme jedině uzavřít, že ve světle nového postupu státních autorit vůči švarcsystému, by student měl vyhledávat výlučně legální pracovní poměr, nebo důrazně zvážit pro a proti pro případné zaměstnání vykonávané švarcsystémem.

Štítky:

Autor článku

Zbyněk Drobiš  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT