Stavební spoření jako pravidelný dar dítěti

22.03.2012 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Komu patří peníze ze stavebního spoření dítěte, když pravidelné úhrady činí rodič? Může rodič použít tyto peníze pro své potřeby? Věděli jste, že tyto platby jsou chápany jako pravidelné dary dítěti? Dnes o stavebním spoření tak trochu jinak…

Nejvyšší soud ve svém rozhodnutí stanovil, že oprávněným ze stavebního spoření je nezletilé dítě i tehdy, hradí – li vklady za něj rodič. Také tento majetek je rodič povinen nejprve použít pro výživu nezletilého dítěte a teprve potom přiměřeně i pro potřebu rodiny. Takto zní právní věta Nejvyššího soudu z případu, kdy matka dítěte uzavřela ve prospěch svého dítěte tři stavební spoření. Naspořené částky byly mimo jiné využity pro výživu rodiny v době matčiny nezaměstnanosti a rekonstrukci domu.  

Jsou to moje peníze?

Dítě po nabytí zletilosti žádalo po své matce vydání naspořených peněz ze stavebních spoření. Peníze ze stavebních spoření byly v době nezletilosti dítěte převedeny na účet matky, jakožto zákonného zástupce dítěte. Nezkoumejme tentokrát lidskou stránku věci, kdy neznáme skutkový děj mezi dítětem a rodičem. Podívejme se, jak soud zákonně stanovil účel stavebního spoření vedeného na dítě.

Dar, který se nevrací

Podstatné body rozhodnutí soudu spočívají v argumentaci, že účastníkem uzavřené smlouvy o stavebním spoření je ten, na jehož jméno byla uzavřena, a s tím spojený vznik práv a povinností, v tomto případě dítěte. Pokud rodiče jednají za nezletilé dítě v roli zákonných zástupců, právní úkony za něj činí jeho jménem a na jeho účet. Dochází k závěru, že takto poskytované platby na stavební spoření dítěte mají formu poskytování daru nezletilému dítěti.

Příloha: Jak zákon káže

  • Usnesení Nejvyššího soudu ze dne 4. 2. 2010, sp. zn. 28 Cdo 3429/2010
    „Jeví se nelogickým, aby rodič ukládal pouze „na oko“ na stavební spoření, jehož účastníkem je jeho nezletilé dítě, jistinu, která by se mu žádným způsobem nezhodnocovala.“
  • „Žalované tím, že převzala a posléze spotřebovala finanční prostředky ze stavebního spoření, jehož účastníkem byl žalobce, vzniklo bezdůvodné obohacení, které musí vydat.“
  • „Nadto dovolací soud konstatuje, že samotné podání žaloby i mezi blízkými příbuznými není možné považovat bez dalšího za projev jsoucí v rozporu s dobrými mravy, neboť jde o realizaci základního práva na soudní ochranu.“

Bezdůvodné obohacení

I přes tvrzení matky, že účelem založení stavebních spoření bylo zajištění rodinných úspor, je nutno účel stavebního spoření chápat jinak. Jak bylo uvedeno výše, takto připsané platby na vrub účtu stavebního spoření jsou darem dítěti. Tento majetek dítěte jsou rodiče povinni spravovat s péčí řádného hospodáře, kdy prostředky mohou být použity nejprve na výživu dítěte a teprve potom přiměřeně i pro potřeby rodiny. Pojem „přiměřeně“ se bude zkoumat s ohledem na skutkový děj a těžko jej přesně definovat na všechny možné případy. Výsledkem nepředání těchto prostředků dítěti nabytím zletilosti je tedy bezdůvodné obohacení, jenž je dítě oprávněno požadovat.

Příloha: Jak zákon káže 2

  • Zákon o rodině

§ 37a

(1) Jmění dítěte jsou rodiče povinni spravovat s péčí řádného hospodáře.
(2) Výnosu majetku dítěte lze použít nejprve pro jeho vlastní výživu a teprve potom přiměřeně i pro potřebu rodiny. Majetková podstata může být dotčena jen v případě, že by vznikl nezaviněně ze strany osob výživou povinných hrubý nepoměr mezi poměry nezletilého dítěte a osob výživou povinných.
(3) Jakmile dítě dosáhne zletilosti, odevzdají mu rodiče jmění, které spravovali. Jsou povinni podat vyúčtování ze správy jmění tehdy, když o to dítě požádá do jednoho roku po skončení správy. Práva dítěte z odpovědnosti za škodu a z bezdůvodného obohacení zůstávají nedotčena.

  • Občanský zákoník

§ 114
Jde-li o právo mezi zákonnými zástupci na jedné straně a nezletilými dětmi a jinými zastoupenými osobami na druhé straně, promlčení ani nepočíná ani neběží, nejde-li o úroky a opětující se plnění.  To platí i o právech mezi manžely.

Okamžiky u rodinného krbu

Případy, kdy se budeme v rodině navzájem žalovat, v těchto případech nebudou příliš časté. Na druhou stranu je dobré znát zákonné limity tak běžně používaného produktu, jako jest stavebního spoření, jenž má pro své dítě založeno velké množství rodičů. Kompletní znění rozhodnutí se všemi specifiky lze nalézt na webových stránkách Nejvyššího soudu.

Autor článku

Zbyněk Drobiš


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ