Česká důchodkyně: sprchujte se rychle. Šetřím

30.03.2012 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Německé důchody dosahují výše 2 300 eur měsíčně. Z toho senioři dostávají 65 procent od státu a zbytek je ze soukromého pojištění nebo vlastního majetku. Rozdílnost životních úrovní našich českých důchodců a těch západoevropských je děsivá. PÁTEČNÍ GLOSA

     Nejbohatší český důchodce bere měsíčně 48 tisíc korun. Kdo je ten šťastný? To nevíme, protože Česká správa sociálního zabezpečení, která důchody vyplácí, tuto informaci tají. Naprosto ji chápu. Ostatní důchodci, s příjmem sedm tisíc, by mohli propuknout v silnou žárlivost a zešílet.

       Moje babička se vlastně celý život těšila na důchod. A já se taky těšila na důchod, protože babička o něm básnila celých padesát let. Těšila jsem se dokud se babička do důchodu nedostala. Pak začalo hotové peklo, kdy jsem pochopila, že nízké důchody se netýkají jen samotných důchodců, ale i jejich rodin. Aby babička vůbec zaplatila byt, lékaře a nutné věci, zavedla u sebe doma šetřící program. A tak se v jejím bytě objevily nápisy jako: „šetři s toaletním papírem“ nebo „sprchuj se rychle“ nebo „nečti a zhasni“. Babička tyto cedulky vyrobila proto, že kromě mě má ještě dalších dvanáct vnoučat a nebavilo ji to pořád opakovat. Navíc ani pečení se babičce finančně nevyplácelo, a tak při velmi slavnostních příležitostech babička koupila makový závin z obchoďáku, který rozkrájela na plátky o tloušťce 5 milimetrů. Prázdniny u babičky už nebyly to co bývaly, když ještě v důchodu nebyla a hezky pracovala ve slévárně. To byl život panečku. Teď na prázdniny jezdím s pěti rolemi toaletního papíru a s baterkou na čtení.

      Ovšem úplně nejhorší je sledovat důchodce ze zahraničí, kteří přijedou na dovolenou do Prahy. Německé důchodkyně po plastických operacích, s nalakovanými nehty, vybroušenou celulitidou a se spokojeným úsměvem se ubytují v jednom z pražských hotelů. Německé důchody dosahují výše 2 300 eur měsíčně. Z toho dostávají 65 procent od státu a zbytek je ze soukromého pojištění nebo vlastního majetku. Ne že bych chtěla babičku s transplantovaným nosem dvacetileté ženy, ale přece jen rozdílnost životních úrovní našich a západoevropských důchodců je děsivá.

      Ale ani v Německu nejsou všichni důchodci svěží a bohatí. Riziko chudoby ve stáří je i zde vysoké a tyká se zvláště důchodců, kteří během svého života byli často nezaměstnaní nebo měli nízké příjmy. „Těmto důchodcům hrozí, že ve stáří nedosáhnou běžné životní úrovně a budou muset žít ze sociálních podpor,“ napsala Organizace pro spolupráci a hospodářský rozvoj. Takoví důchodci mají průměrný příjem 830 eur. Většinou se rozhodnou, že si budou přivydělávat a tak se dostanou na částku 1 200 eur. Takových důchodců je v Německu 660 tisíc. Ale jsem si jista, že nikdo z nich nemá odměřený toaletní papír na centimetry a nemusí se osprchovat do jedné minuty a dvaceti vteřin.

Autor článku

Eva Tomková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY