Detektivové Generali odhalili pojistné podvody za 11 milionů korun

17.04.2012 | , Generali Pojišťovna
Tiskové zprávy


Pojišťovna Generali odhalila v průběhu prvních tří měsíců letošního roku pojistné podvody za více než 11 milionů korun. Přes meziroční pokles o necelé 4 miliony jsou pojistné podvody takřka dvakrát vyšší než ve stejném období před dvěma lety. Konečný účet prvního čtvrtletí přitom není zdaleka uzavřený. Celá řada případů je v šetření a jejich výsledek se projeví až v následujících měsících. Lze předpokládat, že se v celkovém součtu za letošní rok budeme pohybovat na podobných číslech jako v loňském rekordním roce, kdy detektivové pojišťovny Generali odhalili pojistné podvody za 74 milionů korun. I nadále dominují podvody v oblasti pojištění motorových vozidel. Nejvíce podvodů registrujeme v Praze a středních Čechách. Nejméně naopak na jihu Čech.

Z celkového počtu pojistných podvodů, které detektivové Generali odhalili za první kvartál letošního roku, spadá polovina případů do oblasti havarijního pojištění. Na dalších místech je s 26% povinné ručení a s 15% pojištění majetku. 8% odhalených pojistných podvodů si připsalo na vrub pojištění odpovědnosti. Zbývající 1% spadá do ostatních oblastí pojištění.

I nadále zůstávají nejfrekventovanější pojistné podvody u pojištění motorových vozidel, kdy se lidé snaží fingovat dopravní nehody nebo se pokoušejí předkládat nadhodnocené faktury za opravu vozidla, na jejichž základě žádají větší odškodnění.

Z regionálního pohledu zůstávají nejexponovanější střední Čechy a Praha. Následují severní Čechy, severní a jižní Morava. Dlouhodobě podvádějí nejméně Jihočeši.

Pojistná událost je považována za podvodnou i tehdy, když se podvodné jednání vztahuje pouze na část pojistného plnění. To je typické především pro tzv. oportunistické podvody, které tvoří podstatnou většinu. Jsou frekventovanější a škoda se obvykle pohybuje v řádu desítek tisíc korun. Princip se takřka vždy opakuje. Pojišťovně je nahlášena pojistná událost, která se skutečně stala. Současně jsou však hlášeny škody, ke kterým nedošlo.

Celosvětové statistiky uvádějí, že zhruba 14% všech hlášených pojistných událostí může být klasifikováno jako pojistný podvod, přičemž údajně až 35% pojištěnců v oblasti pojištění motorových vozidel se pokusí svou pojišťovnu podvést. Lidé, kteří se o pojistný podvod pokusí, si možná ani neuvědomují, že se jedná o trestný čin s horní hranicí sazby nepodmíněného odnětí svobody až na 10 let. V případě jeho prokázání bývá zpravidla pozdě na snahu vrátit již vyplacené peníze nebo na „objasňovací“ dopis, že se vlastně nic nestalo a škoda nemusí být nahrazena.

Štítky:

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy