Co týden dal? Růst cen potravin překonal očekávání

13.07.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ceny potravin vzrostly v červnu meziročně znatelně více, než očekávala Česká národní banka. Celkem zrychlila červnová inflace meziroční růst na 3,5 procenta. Více v našem pravidelném přehledu událostí z Česka i zahraničí.

Posledních 7 dní ve světě

Itálie prodala další státní dluhopisy v celkovém objemu 5,25 miliardy eur (asi 133,6 miliardy Kč). Zájem byl poměrně vysoký a Řím zaplatí i nižší úrok než v předchozí srovnatelné aukci. Vzhledem k tomu, že agentura Moody's výrazně snížila rating Itálie, lze podle analytiků výsledek považovat za úspěšný test důvěryhodnosti.
Více informací

Vyšetření manipulace s klíčovou londýnskou sazbou Libor je pro Evropskou komisi prioritním úkolem. Řekl to komisař Evropské unie pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia. Po šokujícím odhalení manipulace má komise podle něj obavy, že na trhu existuje kartel, který rozhoduje i o dalších sazbách. Týkat by se prý mohl i klíčové sazby v Tokiu.
Více informací

Americká centrální banka (Fed) zatím s další pomocí ekonomice vyčká, vývoj ale pozorně sleduje a pokud se ekonomické ukazatele zhorší, patrně zasáhne. Ukazuje to zápis z minulého zasedání měnového výboru, na němž se mimo jiné rozhodlo, že Fed prodlouží takzvanou operaci twist. Finanční trhy očekávaly silnější sdělení, akcie i ropa se po zveřejnění zápisu proto vydaly dolů.
Více informací

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) očekává v příštím roce další zpomalení růstu poptávky po ropě, který bude již v letošním roce slabý. Důvodem je dluhová krize v Evropě, pokulhávající oživení ekonomiky USA a zpomalení růstu v rozvíjejících se zemích. Průměrná denní poptávka po ropě kartelu v roce 2013 má zůstat pod současnou těžební úrovní a dodávky ze zemí mimo kartel budou dostatečné, aby mírný růst poptávky vyrovnaly. OPEC se na celosvětových dodávkách ropy podílí zhruba třetinou.
Více informací

Rozpočtový deficit řecké vlády v prvním pololetí klesl v meziročním srovnání o 6,2 procenta na 12,3 miliardy eur (312 miliard Kč). Zlepšení nastalo kvůli škrtům ve výdajích, zatímco vládní rozpočtové příjmy kvůli hluboké ekonomické recesi stagnovaly, sdělilo řecké ministerstvo financí.
Více informací

Čína měla v červnu obchodní přebytek 31,7 miliardy dolarů (asi 658,4 miliardy Kč), což je proti květnovému přebytku nárůst skoro o 70 procent. Růst dovozu ale citelně zpomalil, což podle analytiků naznačuje, že domácí poptávka v Číně ochlazuje. Mírněji narůstá poptávka po ropě, železné rudě i dalším zahraničním zboží.
Více informací

Ministři financí Evropské unie dají Španělsku na snížení rozpočtového deficitu rok navíc. Agentuře Reuters to před schůzkou takzvané Euroskupiny řekly diplomatické zdroje. Madrid měl rozpočtový deficit snížit pod požadovaná tři procenta hrubého domácího produktu už příští rok, teď na to ale podle zdrojů bude mít čas až do roku 2014.
Více informací

 

   

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Sněmovna i přes odpor opozice schválila zvýšení daně z přidané hodnoty od příštího roku o jeden procentní bod na 15 a 21 procent. Schválila také sedmiprocentní solidární daň pro lidi s vysokými příjmy a další vládní úsporné návrhy, které mají omezit schodky veřejných rozpočtů. Změny ještě musí posoudit Senát, kde má většinu ČSSD, která s nimi ale nesouhlasí.
Více informací

Přes současný pokles cen elektřiny na burzách zřejmě dodávky elektrického proudu pro české spotřebitele ani v příštím roce nezlevní. Zákazníci si znovu připlatí za obnovitelné zdroje, neboť Energetický regulační úřad (ERÚ) očekává, že stát v příštím roce poskytne na jejich financování minimálně o dvě miliardy korun méně než letos.
Více informací

Fond pojištění vkladů zahájí v pondělí 23. července výplatu pojištěných vkladů klientů zkrachovalého spořitelního a úvěrního družstva UNIBON. Peníze budou moci klienti družstva získat na sedmi vybraných pobočkách GE Money Bank a na Slovensku u jedné pobočce Všeobecnej úverovej banky.
Více informací

Situace na trhu práce v České republice podle analytiků zatím neodpovídá ekonomice v recesi. Nezaměstnanost v Česku v červnu meziměsíčně klesla o 0,1 procentního bodu na 8,1 procenta a dostala se tak na stejnou úroveň jako loni v červnu. Červnová inflace naopak zrychlila meziroční růst na 3,5 procenta. Meziměsíčně se ceny zvýšily o 0,2 procenta kvůli růstu cen potravin a tabákových výrobků.
Více informací

Běžný účet platební bilance, který je souhrnem všech ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím, vykázal v květnu schodek 8,2 miliardy korun. Na výsledek měla vliv pasivní bilance výnosů. V květnu byly vyplaceny dividendy z přímých investic ve výši 12 miliard korun, zveřejnila Česká národní banka. Od začátku roku je běžný účet v přebytku 32,7 miliardy korun.
Více informací

Evropská komise (EK) do konce července rozhodne, zda Česku uvolní zadržované dotace. Oznámilo to ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Do několika dotačních programů ale evropské peníze nezačnou kvůli podezřením na různé nesrovnalosti proudit ani v případě, jestliže Brusel uvolnění dotací pro Českou republiku posvětí. Česko od března nežádá EK například kvůli problémům s kontrolou a auditem o proplácení dotací. Do konce června měla dát ČR věci do pořádku.
Více informací

Nové menší banky, které začaly na tuzemském trhu fungovat v průběhu loňského roku, získaly zatím přes 100.000 klientů a vklady za desítky miliard korun. Klienti k nim většinou přicházejí z velkých tuzemských bank. Vyplývá to z ankety ČTK mezi Zuno Bank, Air Bank a Equa Bank. Banky lákají klienty především na vedení účtu zdarma, lepší služby, transparentnost nebo výhodné úročení spořících účtů.
Více informací

 

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Štítky:

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU