Ceny vytápění 2013: Náklady může zvednout povinná výměna kotle

23.08.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ceny paliv se v topné sezóně 2013 pravděpodobně příliš nezmění. Náklady na vytápění rodinného domu ale může zvednout povinná výměna kotle. Od prvního září totiž vstupuje platnost novela zákona o ochraně ovzduší, která zasáhne do života řady domácností.

Náklady na vytápění představují každoročně nemalou finanční zátěž pro rodinné rozpočty. K nejdražším zdrojům energie patří dlouhodobě elektřina. Vytápění rodinného domu přímotopy (spotřeba 65 GJ) vyjde podle výpočtů odborného portálu TZB-info na více než 53 tisíc korun ročně. Naopak k nejlevnějším zdrojům vytápění se tradičně řadí dřevo, a to i přesto, že oproti minulému roku ceny tohoto paliva narostly. „Důvodem jsou vyšší výkupní ceny od dodavatelů dřeva, jako jsou například Lesy ČR a podobně,“ uvedl Martin Mádle ze společnosti DřevoNaTopení.cz. Za spotřebu 65 GJ zaplatí domácnost vytápějící dům dřevem kolem 18 tisíc korun ročně.


Čtěte také:

Náklady na vytápění dřevem je možné ještě více srazit. Záleží především na tom, jaké palivové dřevo kupujete. Pokud dáte přednost pohodlí a pořídíte si štípané dřevo, sáhnete do kapsy hlouběji než v případě samotěžby. Jestliže si se správcem lesa dohodnete samotěžbu, počítejte s tím, že aby dřevo kvalitně topilo, je třeba nechat ho vyschnout, což trvá asi dva roky. Čerstvě vytěžené dřevo má až 50% vlhkost, jeho výhřevnost je nízká a navíc nadměrně zanáší kamna i komín. „Ideální doba na pořízení dřeva je hned po zimě, aby topivo stihlo na další topnou sezonu dostatečně proschnout,“ doporučil Mádle.

Pelety jako alternativa levného vytápění

Již několik let roste u českých domácností obliba alternativních a ekologických zdrojů vytápění, jako jsou pelety, dřevěné brikety nebo obilí. Především díky dotačním programům, jako byla Zelená úsporám, narostl v českých domácnostech počet kotlů na pelety. Vytápění rodinného domu o spotřebě 65 GJ vyjde na necelých 16 500 korun ročně, zatímco za dřevěné pelety domácnost zaplatí něco málo přes 23 300 korun.

Cena pelet se v ČR v minulých letech teprve budovala, neexistovalo plošné pokrytí poptávky a na trhu se objevovaly dřevěné pelety rozdílné kvality a původu. Stabilní cena za pelety se dlouhodobě pohybuje v rozmezí 5 000–5 600 korun za tunu,“ uvedl Vladimír Stupavský ze společnosti Klastr Česká peleta. „Stále se ale na internetu setkáváme s nabídkami pelet neidentifikovatelného původu například okolo 4 500 korun za tunu. Zákazník je tak klamán, protože v ceně není započítáno ani DPH, ani doprava a kvalita je navíc problematická,“ varoval.

Ani pro letošní topnou sezónu neočekávají prodejci pelet navýšení cen. „Ceny jsou srovnatelné s cenami na loňský rok a v našem případě se určují kvartálně,“ uvedla Martina Matějovská z portálu Epelety.cz. „Nejlepší doba pro nákup pelet je jaro nebo léto, kdy je surovina (piliny) levnější. Zákazník má čas na to si zboží v klidu přebrat a dohodnout si termín přesně podle svého přání. Jakmile padnou první mrazy, začnou všichni bláznit, že nemají čím topit,“ dodala.

Pelety jsou nejdražší v hlavní topné sezóně v zimě, kdy jejich cena narůstá až o 20 %. Nejlevnější jsou v létě. V posledních deseti letech došlo u ceny dřevěných pelet pouze k 11% navýšení, zatímco u plynu vzrostla cena za stejné období o 79 %,“ dodal Stupavský.

Zdraží vytápění novela zákona o ochraně ovzduší?

Projíždíte-li českými obcemi, můžete si všimnout nejen úhledně poskládané zásoby dřeva na zimu, ale v zimním období i řady komínů, z nichž vychází podivný kouř. Omezit znečišťování ovzduší spalováním nevhodných paliv a používáním zastaralých kotlů by měla novela zákona o ochraně ovzduší (ZOO), která vstoupí v platnost 1. září 2012. V roce 2014 se přestanou prodávat nevyhovující kotle na tuhá paliva (1. a 2. emisní třída podle ČSN EN 303-5).

Od září 2022 pak budou muset domácnosti prokázat, že jejich kotel splňuje podmínky minimálně 3. emisní třídy. Pokud tak neučiní, může jim příslušný úřad uložit pokutu až 50 tisíc korun.

Podle údajů z posledního sčítání lidu se tato novela dotkne cca 650 tisíc domácností v ČR, které používají k vytápění kotle na tuhá paliva. Odhaduje se, že dnes cca 500 tisíc domácností používá do budoucna nevyhovující kotle z 1. nebo 2. třídy a pouze dalších cca 150 tisíc domácností má kotle z 3. nebo vyšší třídy,“ doplil Stupavský.

Přehled nákladů na vytápění (dům se spotřebou 65 GJ tepla roně)

Přehled nákladů na vytápění (dům se spotřebou 65 GJ tepla roně) 

Zdroj: TZB-info.cz

Štítky:

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU