Češi penzijní reformě příliš nerozumějí

30.08.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


Penzijní reforma může zásadním způsobem ovlivnit kvalitu našeho života ve stáří. Politici o ní mluví, novináři píšou, a stejně lidé jejím principům téměř vůbec nerozumějí. K tomuto zjištění došla na základě provedeného výzkumu agentura STEM/MARK.

Jmenovaná agentura se v mini-testu zaměřila na znalosti zásad nového penzijního systému. Reforma například zavádí možnost dobrovolného vstupu do druhého pilíře, ovšem pouze pro občany mladší 35 let. Občané starší než 35 let mají jedinou šanci pro vstup do druhého pilíře v průběhu prvního pololetí příštího roku, pak už o tuto možnost přicházejí.

Většina lidí odpověď neznala

Jak vyplývá ze srpnového výzkumu, pravidlo pro vstup do druhého pilíře zná pouze 14 % populace. Co je ale více alarmující, je procento lidí, kteří přiznávají, že neznají odpovědi na otázky ohledně základních principů reformy (v průměru kolem 70 %). Reforma je pro ně očividně nesrozumitelná a její komunikace pravděpodobně není dostatečná.

reforma1.jpg 

Více lidí vědělo, že vystoupit nelze

O něco lepší je informovanost veřejnosti ohledně možností vystoupit z druhého pilíře. U této otázky 21 % Čechů uvádí správně, že rozhodnutí o vstupu do druhého pilíře je nezvratné a nelze z něj vystoupit.

reforma2.jpg 

Kolik zaplatíme ze svého? To věděl málokdo

Naopak, úplně nejvíce nepochopení nese s sebou otázka procenta z hrubé mzdy odváděného do druhého pilíře. Z odvodů na sociální pojištění se budou do penzijních společností odvádět 3 %. Podmínkou vstupu do druhého pilíře je však příspěvek na důchodové spoření ve výši 2 % hrubé mzdy, takříkajíc „ze svého“. Celkově tak budou klienti budoucích penzijních společností odvádět 5 % své mzdy. Tomuto principu ovšem porozuměla jenom 4 %. Mnohem více lidí se totiž mylně domnívá, že příspěvek do druhého pilíře bude jenom ve výši 3 % z hrubé mzdy.

reforma3.jpg 

Z výzkumu dále vyplývá, že nejvíce informovanou podskupinou v populaci jsou lidé, kteří už mají sjednané penzijní připojištění. Ti v průměru zodpověděli otázky z našeho mini-testu s 23% úspěšností, zatímco obecná populace jen s 14% úspěšností.

Poznámka: Tématem penzijní reformy se už po několikáté zabývala výzkumná agentura STEM/MARK v srpnu 2012. Výzkum byl proveden formou osobního dotazování na reprezentativním vzorku populace ČR ve věku 15+ o velikosti 1061 respondentů.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE