Blíží se konec „zvýhodňování“ žen při výpočtu pojistného

02.10.2012 | , ČAP
Prodej 2012


Od 21. 12. 2012 nebude využívána příslušnost k určitému pohlaví jako kritérium pro stanovení výše pojistného. Vyplývá to z rozsudku Soudního dvora Evropské unie, který tuto praxi vyhodnotil jako diskriminační. Česká asociace pojišťoven (ČAP) upozorňuje na změny s touto skutečností spojené.

Dosud mohli pojistitelé při stanovení výše pojistného vycházet z veřejně dostupných statistických dat a zohlednit specifičnost každého pohlaví.„Rozdíly byly patrné zejména v délce dožití a v oblasti zdravotních dispozic a diagnóz,“ vysvětluje manažerka vzdělávání a komunikace Marcela Kotyrová z České asociace pojišťoven a dodává: „Nešlo o diskriminaci pohlaví, ale o diferenciaci, která měla svou logiku. Ženy jsou z tohoto pohledu méně rizikovou skupinou, a proto mohly platit nižší pojistné.“


  • ? Změny, ke kterým dojde v uvedeném termínu kvůli unisexové harmonizaci pojistného, se týkají životního a důchodového pojištění. Za stávajících podmínek lze uzavřít pojištění do 21. 12. 2012. Od uvedeného data se ženám pojistné podstatně zvýší.
  • ? Pro stávající klientky může být toto datum důvodem k zamyšlení, jestli nerozšířit již existující pojistnou ochranu o některá připojištění nebo nenavýšit pojistné částky.
  • ? Výše pojistného se nezmění v případě netechnických změn (změna příjmení, adresy, obmyšlené osoby, změna investiční strategie) na smlouvách uzavřených před uvedeným termínem. K přepočítání pojistného na nové sazby nedojde u stávajících pojistných smluv ani v těch případech, kdy byla změna pojistného dohodnuta již při sjednání pojistné smlouvy (pravidelná indexace).

Česká asociace pojišťoven v souvislosti s touto změnou varuje před zbytečným přepojišťováním. Situace okolo změny sazeb mohou totiž před přelomovým datem zneužít ti finanční poradci a zprostředkovatelé, kteří myslí více na svou obchodní produkci než na blaho klientů. „Změna tarifů pojistných sazeb nikdy není důvodem k přepojištění,“ varuje Marcela Kotyrová a vysvětluje: „Smlouvu je možné v případě potřeby upravit, ale při předčasném zrušení smlouvy klienti finančně vždy jen prodělají.“

Autor článku

Tiskové zprávy  

Články ze sekce: Prodej 2012