Týdenní komentář: Překvapilo Orco, zklamal KIT Digital

08.10.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


První říjnový týden byl o výsledcích španělských stresových testů tamního bankovního sektoru a o komentáři ECB k připraveným krokům na podporu vybraných evropských zemí, které požádají o pomoc.

Domácí index PX mezitýdenně vzrostl o 3,4 % na 986 bodů. Podle výsledků auditu potřebují španělské banky dodatečný kapitál ve výši 59,3 mld. EUR, což je o něco méně, než ukázaly červnové zátěžové testy. Největší deficit má podle očekávání Bankia (24,7 mld. EUR), naopak 14 bank včetně Banco Santander a Banco Bilbao jsou podle auditu dostatečně kapitalizované. Rozpaky vyvolala samozřejmě technika výpočtu, kde například Moody´s nešetřila kritikou. ECB dle očekávání ponechala sazby na 0,75 % a zopakovala svou připravenost v programu (MOTs) na případnou pomoc vybraných zemím eurozóny.

Akcie Erste Bank

Z domácích zpráv jsme sledovali dění kolem Erste Bank, kde největší akcionář, nadace Erste Stiftung prodala 14 mil. kusů akcií za cenu 16,8 EUR za akcii. Podíl Erste Stiftung klesl z 24,8 % na 20,2 %. Již ve výroční zprávě na jaře minulého roku nadace uvedla, že může prodat akcie Erste za přibližně 150 mil. EUR, aby získala prostředky k splacení části svého dluhu. V oznámení Erste Stiftung uvedla, že prodejem získala 235 mil. EUR, což jí umožní splacení všech pohledávek a další prodej svého podílu v bance neplánuje.

Pro akcie Erste tímto odpadlo jedno z rizik, které mohlo znervózňovat potenciální investory. Pozitivní byl také zájem o akcie, když nabídka byla údajně pokryta během několika hodin a více jak třikrát přeupsána. Titul zakončil páteční obchodování na úrovni 458,8 Kč (+5,1 % t/t).

Telefónica přefinancovala dluh

Telefónica ČR dle očekávání svůj jediný dlouhodobý dluh ve výši 3 mld. Kč (splatný v tomto roce) přefinancovala. Nové úvěrové podmínky s 3M PRIBOR plus 1,75 % marže jsou výhodnější než dosavadní dluhové náklady a přispějí k ziskovosti společnosti. Akcie zakončila týden na 406 Kč (+2,7 % t/t).

Nejúspěšnější titul týdne

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu bylo Orco (+38,8 %, 55,5 Kč). Orco dovršilo restrukturalizaci starého dluhu a to jak vydáním nových akcií, tak novým dluhem s odloženou splatností do roku 2018. V příštím týdnu by mělo být uvedeno na domácí trh dalších 7,8 mil. kusů akcií. Investoři ohodnotili pozitivně dovršení tohoto procesu, nicméně další vývoj a rozvoj společnosti je stále s otazníkem.

Největší propad zaznamenal KIT Digital

Naopak nejvíce klesajícím titulem byl KIT Digital (-5,8 %, 53,7 Kč). Na titulu se neobjevila významnější zpráva. Nicméně blížící se ukončení obchodování na trhu SPAD a přesun na trh START může některé investory znervózňovat.

Graf: Vývoj indexu PX

PX_20121005.png

Očekávané události

Tento týden bude patřit začínající výsledkové sezóně v USA za 3Q12. Jen připomínáme, že se očekává první meziroční propad zisku na akcii od roku 2009, tedy očekávání jsou nastavena spíše nízko. Mezi tradiční sledované společnosti bude patřit úterní Alcoa (po trhu) a páteční JP Morgan a Wells Fargo.

Kromě výsledkové sezóny se trh bude s blížícím se summitem eurozóny/EU (18/19.10.) více zabývat opětovně děním v eurozóně. Již v příštím týdnu (8. a 9. 10.) dojde ke schůzce ministrů financí eurozóny/EU. Hlavní témata budou Španělsko a Řecko. Očekáváme, že posun v obou tématech příští týden nepřinese a proto očekáváme větší zaměření na začínající výsledkovou sezónou, která může přinést lehkou opatrnost. Z tohoto důvodu očekáváme neutrální obchodování s nevýrazným trendem.

Data z ekonomiky budou tento týden spíše skromnější, co se množství týče. Zaměříme se na středeční Béžovou knihu, která přinese bližší souhrn dění v americké ekonomice. V pátek se pak investoři zaměří na index spotřebitelské důvěry Michigan (oček. 77,9 z 78,3 bodu). V Německu se budou sledovat pondělní průmyslové objednávky, kde se čeká -1,6 z -1,4 % r/r.

Autor článku je hlavním analytikem J&T Banky

Autor článku

Milan Vaníček


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE