Proč banky chtějí, abyste platili kartou?

12.10.2012 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Už jste někdy přemýšleli, proč mají banky takový zájem na tom, abyste platili kartou, a proč nabízejí bezúročné období u kreditních karet? V tomto článku se exkluzivně dočtete detaily ze zákulisí bankovního ziskového modelu.

Provize z každého obchodu

Věděli jste, že za každou platbu kartou, provedenou u obchodníka, musí obchodník zaplatit? Ano, je to tak! Obchodníci bance odvádějí smluvně dohodnutou provizi. Výše provize je stanovena individuálně a je odvozena od obratů konkrétního obchodníka. Jinou provizi bude bance odvádět majitel butiku, jinou obchodní řetězec. Provize může činit až 3 % z placené částky. Má-li obchodník marži pod třemi procenty, dostane se kvůli platbě kartou do mínusu.

Banky nabízejí držitelům svých karet různé slevy a věrnostní programy u obchodních partnerů. Cílem je motivovat klienty k transakcím kartou.

Za co a komu obchodníci platí?

Část provize kryje náklady na instalaci a provoz platebního terminálu; do nákladů na provoz můžeme dále započítat náklady na údržbu IT systémů, investice do inovací, bezpečnosti, náklady na zaměstnance, provoz call centra, zasílání výpisů atd.

Část poplatku jde také karetním asociacím. Nejznámější asociace jsou VISA, MasterCard, Maestro, Amecican Express a Diners Club.

Poplatek za vedení a úrok z čerpání

Doposud byla řeč o platebních kartách, tedy kartách, které jsou spojeny s vaším běžným účtem a nepustí vás do mínusu. U kreditních karet lze, krom provizí z transakcí, vydělávat i na dalších věcech.

Tou první jsou úroky z čerpané částky při nesplnění bezúročného období. Dnes již většina bank u kreditních karet nabízí 45 denní až 50 denní bezúročné období, přičemž toto období banky počítají různě.

Úroky z čerpání prostředků na kreditní kartě, se po uplynutí bezúročného období, pohybují mezi 17 až téměř 30 % p. a.

K úrokům můžeme (ale nemusíme) připočítat měsíční poplatek za vedení karty.

Poplatky se obvykle pohybují kolem 45 až 60 Kč, kdy stejně jako u bezúročného období záleží na politice banky. V případě aktivního používání karty se však můžeme běžně setkat s odpuštěním tohoto měsíčního poplatku. Například obrat cca 3000 Kč v daném měsíci, je u některých bank, důvodem pro upuštění od účtování poplatku za vedení nebo důvodem k refundaci poplatku.

Jak se vyhnout zbytečným poplatkům?

Kreditní karta je určena zejména pro krátkodobé vykrytí výpadku příjmů, k opakovanému čerpání, k platbám přes internet. V zahraniční je například kreditní karta upřednostňována před klasickou.

Příkladem špatného používání kreditní karty je dlouhodobé jednorázové čerpání limitu, kdy začínají nabíhat poplatky a úroky. Poplatek za vedení by vám mohl být odpuštěn v případě vytvoření bankou stanoveného měsíčního obratu.

3 rady závěrem

Je zapotřebí si uvědomit, že se u kreditních karet nejedná o vaše peníze, ale o peníze banky, které budete muset vrátit. Kreditní karta sloučí k předem určeným účelům a používání karty jiným způsobem se vám prodraží. Hlídejte si bezúročné období a kontrolujte měsíční výpisy transakcí.

Stručná historie karet v datech

1914 - karta Western Union opravňující (proti předložení) k volání a zasílání telegramů
1936 - šest amerických leteckých společností zavedlo úvěrové karty pro obchodní cestující
1950 - první univerzální platební karta DinersClub pro placení v partnerských restauracích
1965 - Československo, jako první země sovětského bloku, akceptovalo platební karty
1967 - ve spolupráci s tajnou službou MI5, zprovozněn první bankomat v Londýně
1969 - Air TravelCard, první karta s magnetickým proužkem
1981 - VISA a MasterCard přicházejí s nabídkou zlaté karty
1985 - MasterCard vydává Business SilverCard pro malé a střední podniky


BOSSAAutor je licencovaný burzovní makléř a pracuje ve společnosti Bossa.
BOSSA – Makléřský dům banky ochrany životního prostředí, působí na polském kapitálovém trhu od roku 1995, řadí se tak mezi nejdéle působících brokery v Polsku.

Autor článku

Marek Trnka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ