Týdenní komentář: Čekání na summit Evropské unie

22.10.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


Uplynulý týden byl čekáním na summit EU ze čtvrtka na pátek. Očekávanými tématy byly tradiční Španělsko a Řecko. Výsledkem však byl další posun v bankovní unii. Nicméně španělská otázka se vyvinula poněkud do strany a Řecká jednání se posunula spíše směrem k další potenciální pomoci.

Právě očekávání na summit a relativně solidní makroekonomická data měly tendenci trhy posouvat výše. Naopak výsledková sezóna dle očekávání brzdila optimismus a především technologický sektor přinesl řadu snížení výhledů, což působilo negativně. Domácí index PX mezitýdenně vzrostl o 0,2 % na 988 bodů.

Společnost NWR zveřejnila ceny uhlí

Z domácích zpráv jsme sledovali pondělní oznámení provozních dat u NWR. To uveřejnilo, že ceny koksovatelného uhlí pro 4Q12 budou na úrovni 102 EUR/t vs. 126 EUR/t ve 3Q12. Uvedená cena byla dle očekávání a v souladu se světovým trhem. Z našeho pohledu management upravil svůj výhled na prodané uhlí na 10,2-10,3 při rozložení 50/50 koksovatelné a termální, což je snížení z dřívějších 10,25-10,5mt v poměru 48/52 ve prospěch termálního uhlí. Potvrzený byl objem 600kt koksu. Titul zakončil páteční seanci na 85 Kč (beze změny).

Pokuta za zneužití monopolního postavení

Telefonice ČR byla během týdne uložena pokuta od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže za zneužití monopolního postavení v letech 2001/2 ve výši 93 mil. USD. Společnost podá rozklad. Celkově vnímáme vzhledem k výši pokuty dopad jako minimální. Telefonica ČR rovněž uveřejnila, že 9. 11. 2012 bude poslední den obchodování s nárokem na mimořádnou dividendu 13 Kč/akcii (standardní T+3 vypořádání) plynoucí ze snížení základního jmění. Titul ukončil týden na 386,9 Kč (-4,9 % t/t).

Maďarská vláda navrhuje vyšší zdanění

Podle nového návrhu úsporných opatření maďarské vlády by se měla zvýšit nová transakční daň na 0,2 % z 0,1 %. Zároveň vláda odstoupila od slibu snížit od příštího roku bankovní daň na polovinu. Erste Bank by tak na bankovní dani mohla v příštím roce zaplatit přibližně 40 – 50 mil. EUR. Zvyšování zátěže pro banku jsme hodnotili nepříznivě. Titul zakončil týden na 472 Kč (+2,0 % t/t).

Novinky ze společnosti Orco

V zájmu investorů se nejen v uplynulém týdnu hřálo Orco. V tisku se objevila skutečnost, že společnost má nového 21% majitele a to dvě zahraniční firmy s údajným propojením na Radovana Vítka a jeho CPI. Vedle toho Orco oznámilo prodej Sky Office v Dusseldorfu do rukou Allianz Real Estate. Konečně pak posledním údajem je úspěšné refinancování 271 mil. EUR z bankovních úvěrů ve výši 285 mil. EUR v jedné z dceřiných společností Orca (GSG). Titul zakončil páteční seanci na 75,5 Kč (+25,9 % t/t).

Provozní data Unipetrolu

Unipetrol v pátek zveřejnil provozní data za 3Q12, které nás pozitivně překvapila. Současně výhled managementu na provozní zisk EBIT v kladných hodnotách (ve výši stamilionů) byl pozitivním překvapením a může naznačovat, že by společnost mohla naplnit svůj plán kladného provozního zisku EBIT za celý rok 2012. Akcie uzavřela týden na 170,3 Kč (beze změny t/t).

Nejvíce rostoucí a klesající tituly

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu bylo Orco (+25,9 %, 75,5 Kč). Titul reagoval pozitivně na oznámení nového významného akcionáře, který zřejmě podporoval poptávkovou stranu. Dodatečné pozitivní informace byly ohledně prodejů aktiv a úspěšném refinancování viz. výše.

Naopak nejvíce klesajícím titulem byla Telefonica ČRR (-4,9 %, 386,9 Kč). Akcie reagovala negativně na vývoj srovnatelných společností v regionu. Polské TPSA snížilo výhled finančních ukazatelů do konce roku a výrazně snížilo očekávanou dividendu z 1,5 PLN na 1,0 PLN. Maďarský MATAV bude zatížen dodatečným zdaněním představeným maďarskou vládou.

Graf: Vývoj indexu PX

38tydenPX.GIF

Očekávané události

Tento týden bude patřit zpět výsledkové sezóně a rovněž makroekonomickým datům vedle zasedání FEDu. Vzhledem k tomu, že nízká očekávání na výsledkovou sezónu se poměrně potvrzují a společnosti navíc snižují svoje výhledy do konce roku, se domníváme, že nemůžeme v příštím týdnu očekávat výrazněji rostoucí trend. Pozitivním rizikem mohou být neočekávaně dobrá makrodata v čele s pátečním americkým HDP za 3Q12. Od zasedání FEDu neočekáváme výraznější impulz.

Domácí výsledková sezóna se rozjede již ve čtvrtek (25.10.), kdy bude publikovat svá čísla Unipetrol. Vzhledem k zveřejněným lehce lepším provozním datům s očekáváním managementu na provozní zisk EBIT považujeme očekávané výsledky s nižší možností překvapení.

Z makroekonomických dat se zaměříme na americký FED (středa), kde se bude čekat jestli neproběhne komentář k stávajícímu měnovému uvolňování či jeho úpravě. Nicméně se nedomníváme, že by byl zveřejněn v současnosti výraznější komentář.

Ve čtvrtek budou zveřejněna data objednávek zboží dlouhodobé spotřeby (oček. +6,5 z -13,2 %). V pátek bude zveřejněno číslo týdne – americké HDP za 3Q12. Očekává se zlepšení růstu na +1,8 z +1,3 %. V Německu bude ve středu zveřejněn index nákupních manažerů v průmyslu (PMI), kde se čeká zlepšení na 48 z předešlých 47,4 bodu. Rovněž ve středu ještě IFO (index sentimentu firem), kde se rovněž čeká celkově mírné zlepšení.

Ze zahraniční výsledkové sezóny můžeme připomenout například pondělní Freeport-McMoran, Ceterpillar, úterní Facebook, středeční Boeing, AT&T, VW, Zynga, čtvrteční Daimler, BASF, Goldcorp, Apple, Amazon a páteční ArchCoal či Statoil.

Autor článku

Milan Vaníček


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE