Nečas v LN: Kontroly zaměřené na švarcsystém by měly skončit

27.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. října (ČTK) - Tvrdé kontroly úřadů práce pátrající po firmách, kde lidé pracující na takzvaný švarcsystém, což je nelegální zaměstnávání na živnostenský list, by měly skončit. Dnešním Lidovým novinám (LN) to řekl premiér Petr Nečas (ODS).

 

Pod záminkou boje s černou prací dělají podle premiéra stovky úředníků práci postrádající smysl. "Musím říci, že ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) zamířilo naprosto falešným směrem. Byla to jedna z chyb MPSV a teď v rámci přehodnocení priorit vládní politiky toto bude určitě věc, která se přehodnocovat bude," uvedl Nečas.

Firmy si na šikanu pracovních úřadů kvůli švarcsystému stěžovaly. Tvrdá pravidla a přísné předpisy, podle nichž lze poznat skutečného zaměstnance, kterého si žádná firma nesmí dovolit platit jako osobu samostatně výdělečně činnou, letos prosadil odcházející ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Švarcsystém byl pro zaměstnavatele výhodný především proto, že nemusel za zaměstnance platit sociální pojištění či náhradu mzdy v době nemoci.

Lidem za švarcsystém hrozí pokuta v řádu desítek tisíc korun, společnostem i milionů korun, napsaly dnešní LN.

Štítky:

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK