Týdenní komentář: Výsledková sezóna přinesla slabší čísla

29.10.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


Uplynulý týden byl o výsledkové sezóně, makrodatech v čele s americkým HDP za 3Q12 a o vyčkávání na případný potenciál rétoriky amerického FEDu k současné i budoucí měnové politice resp. jejího expanzivního směru.

Výsledková sezóna prozatím naplňuje očekávání ohledně meziročně slabších čísel a snižujících se výhledech. Středeční FED dle očekávání nepřinesl nic nového a pouze zopakoval rétoriku z předešlého zasedání, kdy došlo k oznámení QE3. Německá makrodata byla slabá, ale americká data v čele s HDP za 3Q12 (vedle objednávek zboží dlouhodobé spotřeby) naopak poměrně pozitivně překvapila. Domácí index PX zaznamenal 2,4% mezitýdenní pokles na 964 bodů.

Nový titul na burze

V pondělí se na domácím trhu objevil nový titul - Tatra mountain resorts (TMR). Jedná se o duální kotaci, kdy primárním trhem je Bratislava. Titul se ještě obchoduje i ve Varšavě. TMR se zabývá především provozováním horských středisek ve Vysokých a Nízkých Tatrách. První týden na BCPP si titul zachoval úvodní cenu 1085 Kč za relativně nízkého objemu.

Ještě minulý pátek Orco potvrdilo, že firmy Crestline Ventures a Gamala vlastní 20,69 % akciového kapitálu firmy. Společnosti jednají ve shodě a údajně jsou navázány na realitního podnikatele Radovana Vítka. Firmy v prohlášení uvádějí, že podporují současný management Orka a budou žádat místo v jeho představenstvu. Uvedly rovněž, že v závislosti na ceně akcií mohou dále navyšovat podíl. Titul zakončil týden na úrovni 63,5 (-15,9 % t/t).

KIT Digital míří na trh Start

Akcie společnosti KIT Digital se v pátek (26. 10. 2012) naposledy obchodovaly v systému SPAD. Od pondělka budou obchodovány na trhu “Start”. Z pohledu investorů, kteří mají akcie koupené v Praze, se tímto přesunem nic zásadního nemění. Současně bylo oznámeno, že valná hromada společnosti se bude konat 5. 12. 2012, ale nečekáme výraznější dopad. Titul zakončil páteční seanci na 46,1 Kč (+2,4 % t/t).

Ve čtvrtek Unipetrol zveřejnil výsledky za 3Q12, které překonaly očekávání. Provozní zisk (EBIT) dosáhl 942 mil. Kč (po ztrátě 230 mil. Kč v 3Q11) je podstatně vyšší, než očekávání analytiků, ale i náš odhad (+7,1 %). Důvodem byla lepší maržovost, ale i výrazné přecenění zásob. Tímto výsledkem se společnost více přiblížila splnění plánu na celý rok, který je kladný EBIT a kladný free cash flow. Titul zakončil páteční seanci na 170,6 Kč (+0,2 % t/t).

Konečně v pátek se v tisku objevila zpráva, že zájemci o Dětmarovice (spekuluje se o EPH, Dalkiai, NWR, finančních investorech) údajně nabízí kolem 1 mld. Kč. Nabídky na elektrárny Počerady a Chvaletice, o které se zajímají Czech Coal a EPH končí na konci října. Připomeňme, že za Počerady nabízejí zájemci kolem 14 -16 mld. Kč a za Chvaletice pod 10 mld. Kč. Elektrárnu Dětmarovice nemáme samostatně oceněnou, ale optikou nabídek na ostatní elektrárny se zdá být cena nízká. ČEZ zakončil týden na 716,5 Kč (-2,1 % t/t).

Největší růsty a pády

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdne byl KIT Digital (+2,4 %, 46,1 Kč). Na titulu se kromě výše popsaných zpráv ohledně přesunu v rámci segmentů BCPP a oznámení data valné hromady nic fundamentálně významného nedělo. Naopak nejvíce klesajícím titulem bylo Orco (-15,9 %, 63,5 Kč). Akcie technicky korigovala předchozí strmý růst, který byl s největší pravděpodobností podpořen investory, kteří oznámili navýšení svého podílu ve společnosti.

Graf: Vývoj indexu PX

33___Graf_PX___26102012.png

Očekávané události

 

Tento týden bude patřit nadále výsledkové sezóně a makroekonomickým ukazatelům. V USA se bude více hovořit o prezidentských volbách (6. 11. 2012). Výsledková sezóna bude udávat tempo a prozatím plní investory spíše lehce negativní náladou. Protipólem jsou makroekonomické ukazatele, které by mohly pomoci i příští týden. Nadále tedy očekáváme lehce nepříznivou náladu, ale neočekáváme výraznější vybírání zisků.

Domácí výsledková sezóna bude pokračovat v úterý Erste Bank. Zde očekáváme za 3Q12 43% r/r růst čistého zisku na 153 mil. EUR a to hlavně díky převážnou absencí jednorázových položek. Sledovat se bude komentář k nepříznivým regionům jako je Maďarsko a Rumunsko.

Ve středu zveřejní svá čísla za 3Q12 rovněž CME. Zde čekáme 37% propad provozního zisku EBITDA na 5,6 mil. USD a to hlavně díky nepříznivému vývoji měn a rovněž slabostí na vlastních reklamních trzích.  Investoři se zaměří na to, jestli společnost potvrdí svoje výhledy, které při splnění předpokladů za 3Q12 vypadají poněkud ambiciózně.

makroekonomických dat se zaměříme na úterní americkou spotřebitelskou důvěru (oček. 72 z 70,3 bodu), čtvrteční index nákupních manažerů v průmyslu (oček. 51 z 51,5 bodu), páteční číslo týdne nezaměstnanost (oček. +120 tis. vs. 114 tis. prac. míst) a průmyslové objednávky (oček. +4,5 z -5,2 %). V Číně budeme rovněž sledovat index nákupních manažerů v průmyslu a to ve čtvrtek (oček. 50,3 z 49,8 bodu).

Ze zahraniční výsledkové sezóny můžeme připomenout například pondělní Nomuru, Linde, Baidu, úterní Deutsche Bank, UBS, Bayer, BP, Fiat, středeční ArcelorMittal, Barclays, Total, General Motors, Visa, čtvrteční Sony, Shell, Exxon Mobil, Barrick Gold a páteční Mitsubishi či Lenovo.

Autor článku je hlavním analytikem J&T Banky

Autor článku

Milan Vaníček


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE