Pojišťovny vybraly do konce září na pojistném o 0,2 procenta více

30.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Český pojistný trh pokračuje ve stagnaci. Tuzemské pojišťovny vybraly za tři čtvrtletí na pojistném 86,5 miliardy korun, což je meziročně o 0,2 procenta více. ČTK o tom dnes informovala České asociace pojišťoven (ČAP), která sdružuje pojišťovny s 98procentním podílem na trhu.

 

V neživotním pojištění vybraly pojišťovny do konce září o 1,2 procenta méně. Hlavní příčinou poklesu je podle asociace dlouhodobý tlak na nízkou cenu, který se projevuje snižováním pojistného u pojištění motorových vozidel. Ačkoli za poslední rok přibylo 65.000 nově pojištěných vozidel, pokles předpisu pojistného u povinného ručení přetrvává.

Pokles ale již není tak výrazný jako na konci prvního pololetí. "Cena pojistného v pojištění vozidel se delší dobu pohybovala nad hranicí ztrátovosti a situace již byla neudržitelná," uvedl výkonný ředitel ČAP Tomáš Síkora. Mírné zbrzdění poklesu předpisu u povinného ručení vnímá jako pozitivní signál, že pojišťovny začínají ztrátové ceny přizpůsobovat ekonomice produktu.

Rovněž v havarijním pojištění se situace mění. Meziroční pokles za letošních devět měsíců zpomalil na dvě procenta z téměř čtyř procent na konci loňska. Celkový výsledek neživotního pojištění vylepšuje podnikatelské pojištění. Lehce zde ubývá počtu uzavřených smluv, podnikatelé však zvyšují pojistnou ochranu a předepsané pojistné tak meziročně stouplo o dvě procenta.

Životní pojištění se do konce září zvýšilo o 2,3 procenta. Dosud ho dlouhodobě držely v plusových číslech zejména jednorázově placené produkty, podle asociace se ale již netěší takové oblibě jako dřív. V předepsaném pojistném tak vykazují jen mírný nárůst.

I když roční nárůst počtu nově sjednaných smluv u jednorázově placeného životního pojištění činil téměř sedm procent, klesla meziročně u nově uzavřených smluv průměrná částka pojistného z 240.000 na 188.000 Kč. Vedle toho z celkového počtu sjednaných smluv životního pojištění jich za poslední rok ubylo více než 120.000. "To potvrzuje, že skutečná propojištěnost v ČR proti ostatním vyspělým státům Evropy bohužel nadále klesá," doplnil Síkora.

Štítky:

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK