Lyžujete? Zvažte investici do Tatry Mountain Resort

31.10.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


Vstup akcií společnosti Tatry Mountain Resorts (TMR) na pražskou burzu zatím nevyvolal příliš velkou vlnu zájmu mezi investory, což je škoda. Nejedná se sice o žádnou těžkou váhu, která by sama o sobě mohla zlepšit upadající aktivitu investorů na BCPP, přesto podle mého názoru tento titul stojí za pozornost. Alespoň pro určitou část investorů.

Přináší totiž na burzu něco, na co nejsou tuzemští investoři příliš zvyklí - akcionářský program, který investorům kromě běžné dividendy nabízí i „zážitkovou dividendu“ ve formě skipasů do vybraných lyžařských areálů, které TMR provozuje (Nízké a Vysoké Tatry). Celé to zjednodušeně funguje tak, že pokud má k rozhodnému dni (31. 10. daného roku; letos kvůli duálnímu listingu do 30. 11. 2012) akcionář určitý počet akcií, má nárok na skipas dle tabulky, kterou může nalézt za stránkách firmy.

Například, pokud akcionář nakoupí a bude přes rozhodný den držet 130 kusů akcií TMR, bude mít nárok na celosezónní skipas. Ten v lyžařském středisku Jasná v Nízkých Tatrách (podle mého názoru jednom z nejlepších středisek v Česko-Slovensku) stojí nyní 350 EUR. Při aktuální ceně akcie TMR na pražské burze 1 085 Kč to znamená, že „lyžařský dividendový výnos“ činí 6,2 %. Pro nižší počet akcií je tento poměr ještě výhodnější. Když k tomu připočítáme běžnou hotovostní dividendu, která naposledy činila 0,96 EUR (tedy výnos 2,2 %), dostáváme se již na velmi zajímavý „kombinovaný“ výnos.

Samozřejmě, lyžařská dividenda není pro každého. Na druhou stranu pro ty, kteří zároveň aktivně lyžují a investují, a v Česku jich rozhodně není málo, se jedná o zajímavou alternativu k tradičním dividendovým titulům. Zvláště pokud v budoucnu bude „lyžařská dividenda“ rozšířena i o areál ve Špindlerově Mlýně, který nyní TMR kupuje.

Autor článku je hlavním analytikem společnosti Cyrrus

Štítky:

Autor článku

Marek Hatlapatka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE