sKarta - přítěž nebo pomocník?

05.11.2012 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Každý den dostávají stovky občanů sKartu. Noví zájemci o čerpání státní dávky vyplácené úřadem práce se sociální kartě nevyhnou. Ti, kteří dávky čerpají již z minula, ji obdrží v budoucnu. Co je dobré o kartě vědět?

Hlavním motivem pro zavedení sociálních karet bylo zjednodušení výplaty státních dávek, omezení zneužívání státních dávek a především miliónové úspory na straně státu na nákladech spojených s výplatou dávek. Sociální karty se využívají např. i v USA.

Prostřednictvím sociální karty jsou vypláceny sociální dávky z oblasti státní politiky zaměstnanosti, a sice: rodičovský příspěvek, přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, podpora v nezaměstnanosti, dávky v hmotné nouzi, dávky pro osoby se zdravotním postižením a další. Noví žadatelé o dávky dostávají sKartu při vyřízení jejich žádosti o dávku. Občané, kteří již dávky pobírají z minulosti, o kartu nemusí nikde žádat, úřad práce je vyzve k vyzvednutí karty. Sociální karty se vydávájí průběžně, aby veškeré transakce probíhaly v klidu. Kdo pobírá státní dávky vyplácené úřadem práce, ten se vydání sKarty nevyhne.

  • Dávky, které vyplácí Česká správa sociálního zabezpečení (mateřská, ošetřovné, nemocenská či důchody) se vyplácí nadále stejně jako v minulosti, tj. buď na účet, nebo prostřednictvím poštovní poukázky.

Kdo se vyzná, ten ušetří čas

Občanům, kteří běžně pracují se svými bankovními kartami, šetří sociální karta čas. Nemusí totiž nikde pro dávky chodit a dávky lze čerpat v kterémkoliv bankomatu nebo prostřednictvím karty platit v obchodech. Na druhou stranu je potřeba uvést, že většina občanů využívající internetové bankovnictví nebo platících svojí kartou v obchodě si již před existencí sKarty nechávala zasílat dávky na účet. Na sKartě nemusí být žádný zůstatek.

  • Od ledna 2013, kdy vstoupí v účinnost novela občanského soudního řadu, nepůjde částku na sociální kartě postihnout exekucí. Což je podstatný rozdíl oproti běžným bankovním účtům, jejichž zůstatky exekuci podléhají.
  • Kdo chce mít všechny peníze pouze na svém vlastním účtu, ten si může zřídit trvalý příkaz pro převod na svůj účet. Příkaz lze zřídit na pracovišti úřadu práce ihned při převzetí sociální karty nebo v bankomatu České spořitelny. Lze zřídit samozřejmě i jednorázové příkazy k úhradě. Příkazy, které obdrží Česká spořitelna do 20.00 hodin, jsou připsány na účet příjemce dané částky v den příkazu, jestliže má příjemce účet u České spořitelny. U ostatních bank zpravidla následující den. Převod do jiné banky nesmí přesáhnout dva pracovní dny.
  • S kartou lze platit ve všech obchodem označných logem Maestro, placení kartou je bez poplatků.

Jaké omezení karta přináší?

S kartou však nelze platit přes internet. Výběr z bankomatu je zadarmo pouze v bankomatech České spořitelny a to pouze první výběr v měsíci, každý další výběr v měsíci stojí 6 Kč. Při výběru z jiného bankomatu než České spořitelny je potřeba počítat s poplatkem 40 Kč. Vyrobení náhradní sociální karty stojí 240 Kč, i proto je dobré si kartu dobře hlídat.

  • Žena pobírající na sociální kartu rodičovský příspěvek a dlouhodobě nezaměstnaný občan, který ve skutečnosti ani nemá zájem pracovat, budou mít stejnou kartu. Při prokazování sociální kartou, tak může být její majitel nesprávně „zaškatulkován“

Stres a nervy pro důchodce a zdravotně postižené

Především pro zdravotně postižené je výplata dávek přes sociální kartu přítěží a mnohým komplikuje život. Prozatím se sice důchody na sKarty nezasílají, ale v budoucnu by tomu mohlo být jinak. Pokud by i důchodci museli mít sKartu, tak by mnozí z nich měli velké problémy, zvláště ti starší, kterí nemají účet a bydlí na vesnici. Povinný výlet do města do bankomatu s někým, kdo ho bude umět obsluhovat, by pro ně rozhodně nebyl příjemný. Při zdravotních potížích nemyslitelný. Proti zavedení sKarty pro vyplácení všech sociálních dávek se prosazuje především ČSSD.

sKartami se příliš neplatí

Přestože lze se sociální kartou platit v obchodech s logem Maestro, majitelé karet této služby příliš nevyužívají. Dle informace České spořitelny z 18. října 2012 měl průměrný nákup hodnotu 370 Kč. Většina občanů si přeposílá částku na svůj bankovní účet. Stav konta je majitelům karet přístupný na výpise z účtu nebo v transakční historii na www.skontakt.cz. Na uvedených stránkách jsou k nahlédnutí i poplatky spojené s užíváním sKarty, které je dobré si přečíst.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY