Co týden dal? Nejistý druhý pilíř důchodové reformy

02.11.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Všechny významné finanční společnosti již drží licenci umožňující účast ve druhém pilíři důchodové reformy. Není však jasné, jestli stát tento pilíř vůbec spustí. Ne všechny společnosti budou nové fondy nabízet. Do druhého reformovaného pilíře se například nezapojí ING Penzijní fond.

Posledních 7 dní ve světě

Globální hospodářské oživení je nadále nejisté, ekonomický růst proto musí být podporován rozpočtovými a strukturálními reformami. Shodlo se na tom ve společném prohlášení Německo s Mezinárodním měnovým fondem a Organizací pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) po schůzce mezi německou kancléřkou Angelou Merkelovou a šéfy obou mezinárodních organizací.
Více informací

Ekonomická nálada v eurozóně se v říjnu zhoršila zejména kvůli růstu pesimismu v průmyslovém sektoru. Spotřebitelská důvěra však mírně stoupla. Vyplývá to z měsíčního průzkumu, jehož výsledky zveřejnila Evropská komise.
Více informací

Banky v eurozóně firemnímu sektoru ve třetím čtvrtletí dál znesnadnily přístup k úvěrům, přestože jejich vlastní přístup k financování se zlepšil. Poptávka firem a domácností po úvěrech dál klesla, plyne z údajů Evropské centrální banky.
Více informací

Evropská komise projednává návrh směrnice, která má zajistit rovný přístup pojišťoven ke klientům z hlediska jejich věku a zdravotního stavu. Na Konferenci pojišťovacích makléřů to řekl výkonný ředitel České asociace pojišťoven Tomáš Síkora s tím, že návrh nabourává základní princip pojišťovnictví. Podle pojišťoven by tato směrnice znamenala konec poskytování životního pojištění pojišťovnami sídlícími v EU.
Více informací

Míra nezaměstnanosti v zemích eurozóny vystoupila v září na 11,6 procenta, nové maximum od vzniku měnové unie, ze srpnových 11,5 procenta. V celé Evropské unii zůstal tento údaj na opravené srpnové úrovni 10,6 procenta, oznámil evropský statistický úřad Eurostat.
Více informací

Americká společnost MasterCard, která je druhým největším provozovatelem sítě platebních karet na světě, vytvořila ve třetím čtvrtletí čistý zisk 772 milionů dolarů (asi 14,9 miliardy Kč). Meziročně je to nárůst o téměř osm procent a je to lepší výsledek, než se čekalo. Firma těží z globálního trendu, kdy lidé dávají při placení přednost kartám před hotovostí.
Více informací

Řecko čeká v příštím roce větší rozpočtový deficit a hlubší recesi. Vyplývá to z návrhu rozpočtu, který vláda předložila parlamentu. Schodek veřejných financí má činit 5,2 procenta hrubého domácího produktu místo 4,2 procenta, které vláda předpovídala na počátku tohoto měsíce. Sníží se však z letošních očekávaných 6,6 procenta.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Bankovní rada České národní banky snížila úrokové sazby na další rekordní minimum. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, klesla o 0,2 procentního bodu na 0,05 procenta. ČTK to sdělil Tomáš Zimmermann z tiskového oddělení centrální banky. ČNB zveřejnila rozhodnutí nezvykle o hodinu později.
Více informací

Míra nezaměstnanosti ve třetím čtvrtletí 2012 činila sedm procent, což o 0,4 procentního bodu více než před rokem. Nezaměstnaných bylo 367 900, meziročně se tak celkový počet lidí bez práce zvýšil o 25 300. Vzestup nezaměstnanosti se projevil v mužské i v ženské populaci. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu, který vychází z obecné míry nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO).
Více informací

V říjnu bylo vyhlášeno 400 firemních bankrotů, což bylo o 92 více než v září. Za říjen i za posledních 12 měsíců bylo nejvíce firemních bankrotů z odvětví obchodu, pohostinství a služeb. Meziročně se nejrychleji zvýšil jejich počet ve stavebnictví. Vyplývá to z analýzy společnosti CCB - Czech Credit Bureau.
Více informací

Česká národní banka zhoršila v nové prognóze odhad vývoje ekonomiky v příštím roce a očekává růst hrubého domácího produktu o 0,2 procenta. Předchozí odhady počítaly příští rok s růstem o 0,8 procenta. Na dnešní tiskové konferenci o tom informoval guvernér ČNB Miroslav Singer. Pro letošní rok ČNB nadále počítá s poklesem ekonomiky na 0,9 procenta.
Více informací

ING Penzijní fond se rozhodl, že se nezapojí do druhého pilíře reformovaného penzijního systému. Důvodem je to, že se nepodařilo získat pro tuto zásadní změnu širší společenský a politický konsensus, který je v případě reformy takového rozsahu nutností, informoval ČTK předseda představenstva ING PF Jiří Rusnok.
Více informací

Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí se v září proti předchozímu měsíci zvýšily o 1,9 miliardy Kč na 1,145 bilionu korun. Meziročně stouply o téměř 47 miliard korun, vyplývá z údajů České národní banky.
Více informací

Schodek státního rozpočtu v říjnu klesl na 51,3 miliardy Kč ze zářijových 71,4 miliardy korun. Loni v říjnu byl deficit rozpočtu o více než 40 miliard korun vyšší. ČTK o tom informovalo ministerstvo financí. Růst výběru daně z přidané hodnoty (DPH) výrazně zaostává za plánem.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Roman Müller


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU