V říjnu ceny klíčových komodit klesaly

06.11.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


Zpomalování globálního ekonomického růstu pokračovalo i v říjnu. Průmyslová aktivita v Číně opět poklesla a v eurozóně se míra nezaměstnanosti vyšplhala na nový rekord. Evropská dluhová krize se postupně dostává do pozadí a investoři již opět chtějí umisťovat peníze v regionu.

Pod prodejní tlak se dostaly všechny komodity. Slabý byl zejména sektor energií. Zásoby ropy v USA jsou velmi vysoké a momentálně nehrozí výpadek produkce. Korekci podlehly ceny drahých kovů, protože se podařilo upokojit stávkující horníky v Jižní Africe. Zlevnění nastalo i v případě obilnin, olejnin a potravin.

Ekonomika USA nabírá dech

Špatné ekonomické statistiky přicházejí zejména z Evropy. Míra nezaměstnanosti v eurozóně vyskočila na rekordních 11,6 procenta, přičemž ve Španělsku nastal růst na extrémních 25,8 procenta. V USA je situace mnohem lepší. Trh práce se rychle zotavuje, což podporuje optimizmus domácností. Index nálady spotřebitelů v USA se zvýšil na nejvyšší úroveň od roku 2008. Spojeným státům prospívá i stabilizace trhu nemovitostí. Ceny domů přestaly padat a v posledních měsících se výrazně zvýšila aktivita na tamním realitním trhu. Centrální banky pokračují v lití peněz na trhy. Nejenom Česká národní banka nečekaně snížila sazby, ale i centrální bankéři v Japonsku odsouhlasili rozšíření programu nákupu aktiv o 137 miliard dolarů.

Cena zlata klesala

Ceny drahých kovů poklesly na úrovně ze začátku září. Inflační tlaky opadávají a poklesla i poptávka ze strany šperkařského průmyslu. Zlato znehodnotilo i v důsledku uklidnění situace v Jižní Africe. Stávkující horníci se vrátili do práce, i když se jim nepodařilo vyjednat výraznější zvýšení platů. Indická federace obchodníků s drahokamy a šperky očekává, že nákupy zlata poklesly ve třetím čtvrtletí na 170 tun z loňských 205 tun. Indie je největší spotřebitel zlata na světě.

Ropa v uplynulém měsíci prudce znehodnotila. V říjnové zprávě International Energy Agency (IEA) byl snížen odhad růstu poptávky po ropě pro rok 2012 na 0,7 milionu barelů denně (mb/d). Spotřeba by se měla pohybovat na úrovni 89,7 mb/d. V roce 2013 očekává agentura růst o 0,8 mb/d na 90,5 mb/d. Zásoby v USA jsou nadále nejvyšší od počátku devadesátých let. Na trhu s ropou stála za pozornost i událost z konce října, kdy východní pobřeží Spojených států zasáhl největší hurikán za několik desítek let. V rámci preventivních opatření byly uzavřeny rafinerie v regionu.

V sektoru obilnin a olejnin je patrné postupné zlevňování

Za pozornost stála statistika z Ruska, které bylo v minulé sezóně třetím největším exportérem pšenice na světě. Tamní zemědělci sklidili podle oficiálních údajů k 26. říjnu 39,6 milionu tun pšenice, což je meziroční pokles o 33 %. Sklizeno je přibližně 99 % úrody. Export pšenice z Austrálie by měl poklesnout na nejnižší úroveň za posledních 6 let poté, co se nepříznivé počasí negativně odrazilo na úrodě. Analytici oslovení agenturou Bloomberg očekávají, že země prodá do 30. září 17 milionů tun komodity, což představuje meziroční pokles o 31 %.

V sektoru potravin nastal pokles cen kávy, kakaa i cukru. K 26. říjnu bylo ve skladech burzy Intercontinental Exchange 2,41 miliónu pytlů kávy Arabika, což je nejvyšší úroveň od května 2010. Od začátku roku se zásoby zvýšily o 875 tisíc pytlů. Očekává se další růst. Sklizeň úrody v Latinské Americe už začala a globální poptávka je v současnosti nízká. Roste i nabídka kávy typu Robusta. Její export z Vietnamu by se měl v říjnu ztrojnásobit na 105 tisíc tun.

Tabulka: Změna ceny v říjnu a aktuální cena

Komodita Změna (%) Aktuální cena k 31. 10.
ropa WTI -6,5 86,2 USD/barel
zlato -3
1719 USD/oz
měď -6,4
3,5 USD za libru
kukuřice 0
7,6 USD za bušl
pšenice -4,2
8,6 USD za bušl
káva Robusta -10
1968 USD za tunu
vepřové maso 6
78,3 US centu za libru

Zdroj: CSI

Cena ropy by měla nadále klesat

V listopadu očekáváme další prodejní tlak v případě ropy. Její přebytek na světovém trhu je velmi vysoký a momentálně nehrozí žádný produkční výpadek. Zlevnit by mohly i potraviny. Nejslabší je káva. Krátkodobý pokles ceny je pravděpodobný i v případě drahých kovů, což bude vhodný okamžik na otevírání dlouhodobých nákupních pozic. Centrální banky chtějí nadále lít levné peníze na trhy. Tato situace prospívá reálným aktivům.

Autor článku je analytikem společnosti Colosseum.

Autor článku

Boris Tomčiak


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE