Týdenní komentář: Investoři sledovali výsledky voleb v USA

12.11.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


Uplynulý týden byl jednoznačně ve znamení amerických prezidentských a senátních voleb. Jejich výsledek přinesl na finanční trhy spíše skepticismus a otázku, co bude dál ve smyslu výzev, jakými jsou řešení ukončení daňových/výdajových úlev (tzv. „fiscal cliff“), pravděpodobné zvýšení úvěrového rámci pro USA či související otázka udržení nejvyššího ratingu.

Tyto otázky vyvolávají otazníky a návrat nervozity mezi investory. Domácí index PX zaznamenal mezitýdenní pokles o 0,1 % na 980 bodů.  Současně bychom neradi opomenuli dění v Řecku, které se opětovně dostává do popředí titulních článků díky rozporům uvnitř koaličních partnerů při nutnosti udržet většinu pro schválení úsporných opatření pro zajištění externí pomoci. Toto téma se pravidelně opakuje, ale vždy se zvýšenou intenzitou a současně absencí jednoznačného řešení.

Výsledková sezóna na pražské burze

Z domácích zpráv jsme sledovali především výsledkovou sezónu. V úterý zveřejnila svá čísla Telefónica CR, která byla dle očekávání. Provozní zisk OIBDA dosáhl pěti miliard korun (oček. 5,0 mld. Kč). Společnost zopakovala svůj výhled, který však není detailněji kvantifikován. Současně k pátku byl poslední den, kdy se titul obchodoval s nárokem na mimořádnou dividendu 13 Kč/akcii (snížení ZJ). Titul zakončil páteční obchodování na 380 korunách (-1 % t/t).

Ve čtvrtek reportovaly svá čísla hned tři společnosti. ČEZ zklamal na všech úrovních. Čistý zisk 6,2 mld. Kč výrazně zaostal za odhady trhu (8 mld. Kč), management zároveň snížil celoroční výhled provozního zisku (EBITDA) na 85 mld. Kč a čistého zisku na 40 mld. Kč (z 87,9 mld. Kč a 41 mld. Kč). Hlavním důvodem jsou pokračující ztráty v Albánii. Rozhodnutí o další strategii v této zemi by mělo padnout do konce tohoto roku. Akcie odepsaly 1 % t/t.

Výsledky Komerční banky zklamaly

Komerční banka dosáhla čistého zisku 3 315 mil. Kč a nenaplnila tak očekávání trhu (3 389 mil. Kč). Rozdíl oproti odhadům byl především v nižších výnosech z poplatků a výnosech z obchodování. Pozitivní je pokračující solidní růst úvěrů (+6 % r/r), který kompenzuje klesající úrokové marže a stabilní kvalita úvěrového portfolia. Celkově jsou pro nás výsledky mírným zklamáním, nicméně čísla neukazují na žádnou výraznou změnu oproti trendům, které jsme mohli pozorovat v předchozích čtvrtletích. Akcie ztratily 5 % t/t, což je však důsledek nejen samotných výsledků, ale také korekce předchozího růstu.

Poslední reportující společností byla Fortuna. Objem přijatých sázek za prvních 9 měsíců roku vzrostl o 11 % na 334 mil. EUR, v souladu s odhady trhu. Nicméně na úrovni provozního zisku (EBITDA) společnost reportovala propad o 6 % r/r na 13,3 mil. EUR, což je mírně pod očekáváním. Pozitivní je nižší provozní ztráta u loterie a potvrzení celoročního cíle (- 4-5 mil. EUR). Naopak v segmentu kurzového sázení se kromě očekávaného dopadu vyššího zdanění v České republice negativně projevily vyšší provozní náklady. Management dále stanovil celoroční cíl EBITDA na 21-22 mil. EUR, což odpovídá našemu očekávání.

Konečně ve čtvrtek ještě zveřejnil částečná data za 3Q12 Philip Morris ČR, který víceméně potvrdil trendy v poklesu trhů v ČR a na Slovensku s tím, že rostou ostatní vývozy, které zachraňují růst tržeb. Podrobnější údaje jsou zveřejňovány na pololetní bázi. Titul zakončil pátek na 10 900 Kč (+3,8 %) a stal se tak nejvíce rostoucí akcií SPADu. Naopak nejvíce klesajícím titulem bylo Orco (-10,3 %, 55 Kč). Propad akcií zřejmě souvisí s pokračující korekcí poté, co z trhu zmizel kupec, který v minulosti navyšoval podíl ve společnosti.

Graf: Vývoj indexu PX

 35___Graf_PX___09112012.png

Očekávané události

Tento týden očekáváme, že se investoři opětovně zaměří na vývoj v USA a na známá fakta (viz. úvod ohledně fiscall cliff, dluhový rámec a rating USA). I situace v Řecku nabyde na aktuálnosti vzhledem k blížícímu se summitu eurozóny/EU (22/23.11.2012) a setkání ministrů financí eurozóny/EU v nadcházejícím týdnu (12/13.11.2012). Výsledková sezóna bude již spíše v pozadí i když budou na pořadu týdne stále zajímavá jména (E.ON, Vodafone, Cisco, Unicredit, Enel, RWE, Rosneft, Gazprom, Lukoil, Dell). Zmíněná témata mohou na trhu udržet současnou poněkud nepříznivou investorskou náladu.

Z domácích zpráv budeme sledovat středeční výsledky NWR. Zde očekáváme, že společnost oznámí 52% pokles provozního zisku EBITDA na 56 mil. EUR díky nižším cenám uhlí. Investoři se zaměří na výhled, který se za současných podmínek zdá poněkud ambiciózní a na otázku Debienska.

Je zde rovněž potenciál, že v průběhu týdne může reportovat i KIT Digital, ale prozatím není oficiálně nahlášeno. Vycházíme z minulých zkušeností. Zde se investoři zaměří hlavně na finanční pozici a výhled. Další potenciální nutnost zvyšování kapitálu by dle našeho názoru nebyla trhem přijata pozitivně.

Z makroekonomických dat se v USA zaměříme na středeční maloobchodní tržby za říjen, kde se očekává pokles o 0,3 % m/m. Ve středu také bude zveřejněn zápis z posledního zasedání FEDu, který by však z pohledu trhů neměl přinést nic důležitého. Sledovaný bude ještě index průmyslu FEDu Philadelphia ve čtvrtek a pravidelná týdenní data z trhu práce ten samý den. V Evropě bude v úterý zveřejněn index ZEW (očekávání finančního trhu), kde se očekává jen velmi mírně zlepšení. Ve čtvrtek se pak pozornost zaměří na HDP za 3Q12, která budou zveřejněna jak za jednotlivé státy, tak za eurozonu jako celek. V Německu se očekává meziroční zpomalení na 0,8 % z 1,0 % ve 2Q. Celá EU by měla vykázat pokles HDP o 0,6 % r/r (-0,5 % ve 2Q).

Autor článku je analytikem J&T Banky

Štítky:

Autor článku

Milan Lávička


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE