Týdenní komentář: Nové dluhopisy na trhu

03.12.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


Poslední listopadový týden se nesl ve schvalování pomoci Řecku a úzce sledovaném vyjednávání o odvrácení ukončení daňových/výdajových úlev v USA (tzv. „fiscal cliff“).

Situace kolem Řecka, tedy schválení pomoci ministry financí eurozóny byla víceméně očekávána a nečekalo se tentokrát na výrazné překvapení. Konečné uvolnění prostředků je podmíněno ještě schválením pomoci jednotlivými státy, kde v pátek došlo ke schválení v důležitém Německu. Naopak jednání v USA je důvodem pro výraznější volatilitu na trhu. Komentáře účastníků jednání se rozcházejí v názoru na to, jak daleko jednání jsou, což přináší opačné tržní nálady. Domácí index PX zaznamenal 2% mezitýdenní růst na 997 bodů. Domácí burza rovněž v pátek přešla na nový obchodní systém Xetra.

Hospodářské výsledky firem

V úterý pojišťovna VIG oznámila své konsolidované hospodářské výsledky za 9M12, které byly bez překvapení. Čistý zisk dosáhl 341 mil. EUR (+9 % r/r), v souladu s očekávání trhu. Celkově společnost neoznámila žádné převratné události, které by mohly být příčinou pro tržní pohyb. Titul zakončil páteční obchodování na 923,5 (+3,8 % t/t).

V úterý večer zveřejnilo výsledky Orco za 3Q12. Provozní zisk se dostal do ztráty 2 mil. EUR kvůli znehodnocení zaúčtovanému u německého projektu Sky Office (13 mil. EUR). Naopak finanční úroveň zaznamenala výrazné meziroční zlepšení na -15,5 mil. EUR díky příznivému vývoji měnových kurzů. Čistá ztráta se meziročně snížila na 20 mil. EUR. Ještě na konci předešlého týdne došlo k navýšení podílu firem Radovana Vítka na 29,65 % na kapitálu Orca. Titul zakončil týden na 68,5 Kč (+1,6 % t/t).

Telefónica CR oznámila, že k 27.11.2012 dokončila odkup vlastních akcií plánovaný pro rok 2012, tedy 2 % vlastního kapitálu v hodnotě 2,5 mld. Kč. Jen připomínáme, že společnost hodlá odkoupit celkově 10 % vlastního kapitálu v období pěti let. Nutná je vždy autorizace valnou hromadou. Uvedli jsme, že absence poptávky ze strany samotné společnosti, která mohla fungovat, jako stabilizační faktor, může působit na větší volatilitu titulu. V pátek akcie zakončila obchodování na 346 Kč (-1,1 % t/t).

Nabídka pětiletých dluhopisů společnosti Big Board

Z domácího dluhopisového trhu společnost Big Board, provozovatel venkovní reklamy, ve čtvrtek zahájila nabídku pětiletých dluhopisů v objemu 800 mil. Kč. Dluhopisy nesou fixní kupón 7 % a díky nominální hodnotě 1 Kč mají daňové zvýhodnění. Kupón je vyplácen pololetně. Big Board má na trhu venkovní reklamy (billboardy) podíl cca 40 % a výnos z emise plánuje použít na refinancování stávajícího dluhu a případnou akvizici. Manažerem emise je J&T Banka, přičemž úpis bude probíhat dva měsíce.

Nejvíce posílily akcie NWR

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu bylo NWR (+13,7 %, 83,0 Kč). Po předchozím propadu titul mírně korigoval. Výraznější zprávy se na trhu neobjevily. Spekulovat se dá nad informací o neshodě Francie se společností Mittal, což by teoreticky mohlo přispět k rozhodnutí neuzavírat českou pobočku společnosti, o čemž se spekuluje. Naopak nejvíce klesajícím titulem byl KIT Digital (-56,7 %, 14,5 Kč). Zde šlo pouze o technický pohyb s přechodem na nový obchodní systém (systém START prudký propad neumožňoval), kde akcie v USA výrazně propadla již v minulém týdnu díky nesrovnalostem v účetnictví a potenciální nemožností pokračovat v podnikatelské činnosti.


Očekávané události

V tomto týdnu se investoři nadále budou zaměřovat na jednání v USA kolem tzv. „fiskálního útesu“, což může nadále přinášet zvýšenou volatilitu. Obecně se jinak budou trhy zajímat o ekonomické indikátory, které jsou při prvním týdnu v měsíci velmi četné s hlavním zaměřením na páteční měsíční americkou nezaměstnanost. Čtvrteční zasedání ECB by nemělo přinést výraznější impulz.

Z domácích zpráv budeme sledovat potenciální ukončení aukce na nové kmitočty, která byla prodloužena ze stávajícího termínu 28. 11. 2012. Pro Telefónicu CR vzejde buď nový konkurent v podobě finanční skupiny PPF či přinejmenším výše kapitálových výdajů za nové kmitočty. Očekáváme, že i při známosti potenciálu této informace by konečné vítězství PPF mohlo přinést nabídku na titulu.

Z domácího dluhopisového trhu v pondělí 3.12.2012 končí úpis dluhopisů společnosti LEO Express (vlaková přeprava) v očekávané hodnotě 550 mil. Kč. Na rozšíření vlakového parku společnost LEO Express emituje seniorní korporátní dluhopis s kupónem 7,5 % p.a. (pevná sazba) se splatností pěti let. Emisní cena se pohybuje v rozmezí 95-100%. Emise je určena i pro retailové investory s výhodou korunového nominálu, tedy bez dodatečného zdanění.

Tento týdne bude velmi aktivní na makroekonomická data. Jako první bude data z očekávání nákupních manažerů v průmyslu zveřejňovat Čína a to již v sobotu (očekává se 50,8 z 50,2 bodu). Dále se zaměříme na pondělní americký index očekávání nákupních manažerů v průmyslu (oček. 51,3 z 51,7 bodu), úterní podnikové objednávky (oček. 0,0 z +4,8 % r/r) a index nákupních manažerů ve službách (oček. 53,5 z 54,2 bodu). Nejsledovanější bude páteční měsíční nezaměstnanost, kde se čeká tvorba 90 tis. prac. míst z minulého +171 tis. míst. V Německu budeme sledovat v pondělí index nákupních manažerů v průmyslu (oček. nezměněných 46,8 bodu), úterní podnikové objednávky (oček. -5,6 z -4,7 % r/r) a páteční průmyslová produkce (oček. -1,5 z -1,2 % r/r).

Autor článku je hlavním analytikem J&T Banky

Štítky:

Autor článku

Milan Vaníček


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE