ZertifikateJournal 20/2012: Trh s certifikáty rostl

10.12.2012 | , ZertifikateJournal
INVESTICE


Podle profesní organizace European Structured Investment Products Association (EUSIPA) se letos ve třetím čtvrtletí zobchodovalo na evropských burzách pákových produktů a investičních certifikátů v celkovém objemu za 24 miliardy EUR.

Oproti předchozímu čvrtletí to znamená nárůst o plných osm procent. Ovšem ve srovnání se třetím kvartálem minulého roku jsou objemy obchodů nižší o 36 procent. Segment Investičních produků si ve třetím čvrtletí připsaly 12,1 procenta a jejich objem obchodů se vyšplhal na úroveň 11,8 miliardy EUR. Jejich celkový podíl tak činí 49,1 procenta. Objemy s pákovými produkty se ve třetím čtvrtletí nepatrně zvýšily o 4,4 procenta na 12,2 miliardy EUR.

V celkovém objemu dosáhl podíl pákových produktů 50,9 procenta. Na burzách členských zemí EUSIPA bylo na konci září možné obchodovat s 436 281 certifikáty a 583 714 pákovými produkty. To oproti minulému kvartálu odpovídá zvýšení o 4,5 procenta. Ve srovnání s loňským rokem se počet investičních certifikátů zvýšil o 8,7 procenta.

Nabídka počtu pákových produktů rosla ještě rychleji a zvýšila se o 18,7 procenta. V období od července do září 2012 emitovaly banky 546 705 nových produktů. Ve srovnání s předchozím čvrtletím vzrostl počet nových emisí o 18,5 procenta, kde na nové emise pákových produktů připadlo 78,2 procenta a investiční certifikáty si nárokují podíl v celkové výši 21,8 procenta. Jaké jsou další vyhlídky? Zákonodárci se intenzivně snaží, aby většina úspor byla alokována do státních dluhopisů, které lze dekretem prohlásit za bezrizikové. Jejich výnos zdaleka nedosáhne na výši inflace. Znehodnotí také další třídy aktiv. Ovšem strukturované produkty nadále nabízí alternativy a ochranu.

Více v aktuálním vydání ZertifikateJournal

Autor článku