Zapomeňte na hypotéku, objevte kouzlo odpadu

14.12.2012 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Už před rokem médii a sociálními sítěmi proběhly obrázky domku útulného jako hobití nora, dýchajícího kouzlem a nevšedním půvabem, ke kterému přispívala i skutečnost, že ho za čtyři měsíce a tři tisíce liber svépomocí postavil mladý muž bez předchozích zkušeností se stavebnictvím.

Odhodlání Simona Dalea pomoci si k domovu bez stavebních firem, štosů dokumentů a olbřímí hypotéky je jen jedním příkladem z mnoha. Stavby z levných a k přírodě šetrných materiálů jsou v posledních letech velkým lákadlem nejen pro svou finanční úspornost, ale rovněž proto, že nabízejí život v sepětí s přírodou a bez obav, jakýže sajrajt se ze zdí domu bude během let uvolňovat.

Ne každý takový pokus končí definitivním úspěchem – i Dale s rodinou po čase domek opustil a už na vlastní parcele za pomoci dobrovolníků postavil druhý přírodní dům. Počítá s tím, že časem na rozlehlém pozemku vyroste třetí stavba, taková, která by rodině poskytla přístřeší až do smrti.

Architekt odpadu

Ekologické domy nejsou doménou amatérských nadšenců. Jméno Michaela (Mika) Reynoldse, architekta budujícího po 40 let domy z lokálních materiálů považovaných většinou společnosti za odpad, slyšel už každý, kdo se o toto téma alespoň zběžně zajímá. Reynolds je také ukázkou toho, jak nesnadné je dělat věci jinak, než je běžné.

Jeho zemělodě (EartShips) narážejí na byrokratické překážky ze všech stran. Když si v 70. letech nechal patentovat cihlu z plechovek od piva (levné, pevné, lehké a vždycky jich je dost), donutila ho svatým rozhořčením planoucí asociace zedníků stavbu na prvním domě z plechovek přerušit.
Reynolds potom plechovky vyměnil za praktičtější hlínou plněné pneumatiky a v boji s úředníky odmítl kapitulovat.

Jeden z jeho svébytných domů nedávno vznikl i na našem území – Zeměnka pod Reynoldsovým vedením a za vydatné pomoci dobrovolníků (a českého odpadu) vyrostla na pozemku u řeky Sázavy. Náklady na provoz zemělodi by měly být zanedbatelné – stojí mimo všechny rozvodné sítě (jeden z faktů, se kterými se úředníci těžko smiřují), funguje na solární elektřinu a sám si recykluje dešťovou a odpadní vodu.

Sláma, dřevo a jíl

Místní suroviny, znatelně nižší cena než u klasických staveb a značný prostor pro vlastní nápady a představivost. Je to takový opak domů na klíč. A není to špatný pocit, postavit si dům vlastníma rukama a rukama přátel. Technologie domů z přírodních materiálů – založených na balících slámy – se vyznačují jednoduchostí a přístupností i pro lidi bez velkých zkušeností.

Komunita nadšenců poskytuje možnost přijet se podívat na vznikající ekologický dům, pomoci s jeho stavbou a získat tak znalosti pro práci na vlastním domku – i kdyby to nejprve měl být přístřešek na nářadí.

Seznam již stojících slaměných domů najdete v adresáři ekologického institutu Veronica.

Superadobe – hliněný dům

Podobně jako slaměné domy jsou levné (stavební materiál si nakopete přímo na pozemku a vzniklou prohlubeň využijete třeba pro vytvoření přírodního domácího jezírka) a snadno se staví. Základem technologie superadobe, která byla původně vypracována jako rychlé řešení pro lidi, kteří kvůli přírodní katastrofě zůstali bez přístřeší, jsou dlouhé pytle od brambor naskládané na sebe a pospojované ostnatým drátem. Výsledkem jsou domy kruhového tvaru s kupolí, vhodné k dočasnému i dlouhodobému obývání a odolné proti zemětřesení i záplavám.

Řešení mírně konzervativní

Pokud vás experimenty příliš nelákají, nechce se vám trápit s hlínou ani slámou a chtěli byste dům zapadající do vašeho sousedství, můžete až třetinu nákladů ušetřit tím, že jako stavební materiál použijete slisované nápojové kartony (speciální kontejner na tyto kartony hned získává lepší smysl!) – zvenčí dům vypadá klasicky, kartony se očistí, rozdrtí a slisují do pevných šedých desek.

Jeden takový dům vyrostl ve Smečnu u Slaného.

Výhody pasivních domů

Finanční nenáročnost – v závislosti na konkrétním projektu a míře svépomoci;
Šetrnost k životnímu prostředí, využití odpadu a dostupných materiálů bez nutnosti převážet je ze vzdálených končin, ekologický dům dále neznečišťuje ovzduší;
Zdravé mikroklima: podle údajů Světové zdravotnické organizace bylo v roce 2002 až 60 % obyvatel vyspělých zemí postiženo tzv. syndromem nemocných budov;
Atmosféra – Stačí do takového domu vstoupit, nebo si alespoň prohlédnout fotografie, abyste si toho všimli – klidu a míru čišícího ze zaoblených a kruhových staveb nevystupujících z krajiny, ale spojených s ní v harmonii.

Autor článku

Tereza Dědinová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ