Co týden dal? Konec světa se nekoná!

21.12.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Jelikož tzv. "galaktické nulové pásmo" neexistuje, vyhnulo se lidstvo opět dalšímu konci světa. Ten měl nastat právě dnes. Zaměřme se tedy na důležitější události. Takové povánoční výprodeje nás zcela jistě neminou a od 26. prosince nabídnou obchodníci slevy až 80 procent! Internetový portál Finance.cz přeje příjemné svátky a vše nejlepší v novém roce.

Pokud vás zajímá, co nás čeká v příštím roce ohledně změn v legislativě, důchodů, daní, pojištění, cen energií apod., navštivte stránku Novinky a změny v roce 2013.

Posledních 7 dní ve světě

Řecko oficiálně přijalo všechny nabídky investorů na prodej řeckých dluhopisů v celkové nominální hodnotě 31,9 miliardy eur (přes 800 miliard Kč). Řecký program odkupu vlastních dluhopisů, který sníží zadlužení země, je jednou z podmínek pro čerpání další části finanční pomoci od mezinárodních věřitelů.
Více informací

Zahraniční poptávka po amerických dluhopisech vystoupila na nový rekord. Navzdory hrozící rozpočtové krizi drželi cizinci na konci října dluhopisy amerického ministerstva financí v objemu 5,48 bilionu dolarů (zhruba 105 bilionů Kč). Ukázala to statistika, kterou ministerstvo v měsíčních intervalech zveřejňuje.
Více informací

Evropská centrální banka (ECB) nechá svou měnovou a bankovní politikou oddělenou, až začne uplatňovat dohled nad bankami v zemích Evropské unie. Členům Evropského parlamentu to řekl šéf ECB Mario Draghi. ECB se podle něj bude inspirovat zkušenostmi jiných centrálních bank a zavede takový postup, který zajistí funkční oddělenost.
Více informací

Evropská komise představila výraznou reformu pravidel pro výrobu, prezentaci a prodej tabákových výrobků. Výsledná podoba návrhů bude ještě předmětem debaty komisařů, z dosavadních informací se ale zdá, že zmizet z trhu by například měly cigarety s příchutěmi.
Více informací

Ratingová agentura Fitch varovala, že by mohla snížit úvěrový rating Spojených států z nejvyšší možné úrovně AAA, pokud tamní politici nedokážou odvrátit hrozící výdajové škrty a zvyšování daní v objemu 600 miliard dolarů (přes 11 bilionů Kč), tedy takzvaný fiskální útes.
Více informací

Nezaměstnanost na Slovensku v listopadu stoupla na 13,94 procenta z říjnových 13,69 procenta. Dostala se tak na nejvyšší úroveň od června roku 2004. Vyplývá to z informací, které zveřejnilo slovenské Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny. Ekonomové předpokládali, že nezaměstnanost stoupne mírněji.
Více informací

Sdružení provozovatelů solárních elektráren International PhotoVoltaic Investors Club (IPVIC) podá arbitrážní žalobu na Českou republiku v prvním čtvrtletí příštího roku. Jejím předmětem bude náhrada finančních škod, které zahraniční investoři utrpěli kvůli nové legislativě. Stát na řadu solárních zdrojů uvalil 26procentní daň, aby zabránil výraznému zdražení elektřiny.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Nejistota ohledně výše sazby daně z přidané hodnoty od 1. ledna 2013 dopadá na naprostou většinu tuzemských podniků. Musejí mít připravené varianty rozpočtů, ceníků a nabídek, což jim prodražuje jejich podnikání. V řadě z nich budou muset zaměstnanci nastoupit v době vánočních dovolených. Musí nastavit softwary a připravit cenovou nabídku. Zvýšené náklady se pak promítnou do cen.
Více informací

Zájem lidí o penzijní připojištění stoupl v listopadu proti průměru předcházejících měsíců letošního roku jedenáctinásobně. Vyplývá to ze statistik společnosti Rentia, divize poradenské firmy AWD ČR. Důvodem prudkého nárůstu byla podle odborníků snaha lidí uzavřít penzijní připojištění za původních podmínek, které změní penzijní reforma v lednu 2013.
Více informací

Mladoboleslavská automobilka Škoda zahájila sériovou výrobu třetí generace modelu Octavia. Nejdůležitější model značky vstoupí na evropský trh na konci ledna. Výrobní kapacita závodu v Mladé Boleslavi se zvýší z 800 na 1200 aut denně. Novinka má posílit pozici značky ve světě.
Více informací

Na portálu veřejné správy si bude moci veřejnost prohlédnout ve zjednodušené formě data o průběžném hospodaření státu. Pokud nenastane žádná komplikace, portál by mě fungovat od března 2013, řekl novinářům ředitel projektu Státní pokladny Radoslav Bulíř. Systém Státní pokladny propojí od ledna všechny státní organizace.
Více informací

Česká národní banka udělila Penzijnímu fondu České pojišťovny (budoucí Penzijní společnosti České pojišťovny) licence pro provozování fondů v rámci druhého pilíře penzijní reformy. Největší penzijní fond v ČR tak od ledna začne nabízet vedle doplňkového penzijního spoření se státním příspěvkem rovněž důchodové spoření.
Více informací

Ministerstvo financí a Česká národní banka opět doporučily vládě prozatím nestanovovat cílové datum vstupu do eurozóny. Česko by také nemělo v průběhu roku 2013 usilovat o vstup do evropského mechanismu měnových kurzů ERM-2, neboť situace pro přijetí eura v ČR v současné době není příznivá. Vyplývá to z materiálu MF o vyhodnocení plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a stupně ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou.
Více informací

Obchodníci hned po svátcích zahájí povánoční výprodeje, od 26. prosince nabídnou slevy až 80 procent. Se slevou tak bude možné nakoupit elektroniku, zimní oblečení, obuv, ale i sportovní zboží. Výprodeje, pomocí kterých se obchodníci snaží po předvánoční nákupní horečce opět přilákat zákazníky do prodejen a zbavit se zbývajících zásob sezonního zboží, budou pokračovat i na začátku příštího roku.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU