Program Panel 2013 + startuje

11.01.2013 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Počínaje dnešním dnem přijímá Státní fond rozvoje bydlení žádosti do programu nízkoúročených úvěrů na opravy a modernizace bytových domů. Program nahradí předchozí dotaci komerčních úvěrů přímo nízkoúročeným úvěrem, který bude poskytovat SFRB.

Vlastníci bytového fondu, města, obce, družstva a společenství vlastníků jednotek mohou od 11. ledna 2013 podávat u Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) žádosti o nízkoúročené úvěry z programu Panel 2013+.

Uvolnit lze až miliardu ročně

Fond vyčlenil ze schváleného rozpočtu na rok 2013 částku 210 milionů korun pro nastartování programu: „Jsme si vědomi vysoké podinvestovanost bytového fondu. Bude-li zájem vlastníků bytů převyšovat plánovaný objem, je SFRB připraven v rámci svých zdrojů vyčlenit na podporu programu až jednu miliardu korun ročně“, doplnil ředitel SFRB Jiří Koliba.

Široké využití prostředků

Úvěr lze využít pro opravy poruch domů, pro snížení energetické náročnosti domů, modernizaci bytových jader či opravy společných prostor. SFRB bude klást důraz na to, aby byly opravy a modernizace komplexní, ve vlastním zájmu žadatelů.

Při posuzování žádostí bude rozhodující stav domu a potřebnost oprav, tzn., pokud žadatel požádá o úvěr na zateplení domu, ale nemá například vyhovující hydroizolaci spodní stavby nebo nemá dosud odstraněny statické poruchy nosné konstrukce, bude možné úvěr poskytnout pouze v případě, že rozsah oprav a modernizací bude rozšířen o tyto nezbytné opravy.

Pokud žadatel doloží, že jejich provedení není potřeba, může žádat o poskytnutí úvěru na financování i dílčích prací, například na opravu balkónů, střechy nebo pouze na modernizaci výtahu.

Sazby jsou nejnižší na trhu

Úroková sazba bude odvozena od výše Evropské referenční sazby, která je 1,09 % p.a. Konečný úrok bude vypočten podle bonity žadatele a splnění podmínky de minimis. Úrok bude fixován po celou dobu splácení, kterou je možno sjednat až na 30 let. Úvěr může krýt až 90 % rozhodných výdajů.

Žadatel musí podat žádost před zahájením prací a podmínkami nařízení vlády je vázán po dobu pěti let, tedy minimálně po tuto dobu musí dům sloužit k bydlení. U programu se předpokládá běžné zajištění, nejčastěji formou ručitelského závazku.

Modelový příklad výpočtu:

Při celkových investičních nákladech 6 milionů korun a výši úvěru 5 milionů korun s úrokem 1,09 % p.a. na 20 let získá žadatel proti komerčnímu úvěru v aktuální výši 3,5 % p.a. výhodu v podobě celkové úspory 1,41 milionů korun.

Celkem je výše státní podpory 28 % (úspora na úrocích za dobu splatnosti úvěru).

Program není časově omezen, žádosti budou přijímány průběžně

V každém roce bude možné schválit žádosti a uzavřít úvěrové smlouvy pouze do výše schváleného rozpočtu Fondu. O tom zda bude žádost zařazena do požadovaného období, nebo bude posunuta do dalšího období, bude žadatel informován. Fond bude průběžně informovat o aktuální výši zbývajících volných finančních prostředků v aktuálním roce.

Zdroj: SFRB

Autor článku

Roman Müller


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ