Garance proniká i do penzí

17.01.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Ani ty nejoblíbenější pohádky, jako o červené Karkulce i všech princeznách dohromady, nedosahují zdaleka popularity naší celonárodní bajky „O jistotách“. A ta její varianta o garancích finančních produktů je jen na dané téma panoptikální show finančních žraloků a s nimi kolaborujících poradců.

Počet účastníků nejoblíbenějšího finančního produktu přesáhl laťku pěti milionů. Přestože do něj krvácel hlavně stát a pár miliard na něm vydělali jen zprostředkovatelé, snad národu přesto alespoň naznačil, že spořit je vůbec možné.

Že lidé prakticky nijak své úspory nezhodnotili, je druhou stranou mince a uvidíme teprve, jak začnou vyhodnocovat, která stránka se jim začne lesknout víc. Že většina lidí neumí rozlišovat mezi nominálním (číselným) a reálným (po započtení inflace) zhodnocením, je jen smutnou realitou.

Kde všude garance

Se znalostí prostředí a vynikajícím marketingovým konceptem jde do penzijní reformy například Penzijní fond České pojišťovny, který jako jediný nabídne určitou časově omezenou garanci výnosů i ve II. pilíři – a to bezplatně. „Klienti vyžadují garance, chtějí mít jistotu, že jejich prostředky ochráníme. To byl také jeden z důvodů masivního zájmu o penzijní připojištění za starých podmínek v závěru loňského roku,“ vysvětluje Tomáš Matoušek, generální ředitel Penzijní společnosti České pojišťovny. Ta proto přišla s unikátním řešením: „Klientům, kteří si sjednají speciální spoření s garancí do 30. 6. 2013, garantujeme do konce roku 2015, že hodnota jejich vkladů nepoklesne pod původní hodnotu,“ slibuje Tomáš Matoušek. A pokud by se tak přeci jen stalo, vyplatí jim penzijní společnost rozdíl v hotovosti.

Jen pro konzervy

V uvedeném období budou ale vklady s garancí zhodnocovány jen v Konzervativním důchodovém fondu, až následně se budou investovat do zvoleného Spořícího programu. Klient si tuto garanci může zvolit na nejdéle tři roky, ale může ji také kdykoli zrušit. Bude ji totiž možno uplatnit jen při extrémně konzervativní investiční strategii. Tato nabídka je evidentně určena klientům, kteří stále nechápou principy investování. Vychází také vstříc obchodním i prodejním sítím, které mají s těmito klienty nejtěžší práci a po vydělaných miliardách jim legislativa další „kšeft“ silně zkrouhla.

Garance „na rozmyšlenou“

PFČP jen za listopad pod tlakem naivních médií a vypočítavých poradců získal 100 000 nových klientů a jejich celkovým počtem 1,26 milionu zřejmě dosáhl čtvrtinového podílu trhu, který téměř jistě přesáhl pět milionů klientů. Garanční strategie bude jistě úspěšná, navíc se v „mezičase“ snad většina „nachytaných“ klientů rozhodne rozumně, až uvidí ten propad (prodělek) v Konzervativním fondu. Kdoví, zda právě tento fikaný marketingový tah ČP nesehraje u nás v blízké budoucnosti největší posun a nárůst finanční gramotnosti.

Další zajištěné fondy

Také další penzijní společnosti budou nabízet různě konstruované garantované programy, ale pouze ve III. pilíři. Například Penzjní společnost České spořitelny nabídne bezplatnou garanci svým dlouhodobým „věrným Spořínkům“ (spořili tam alespoň 10 let) a budou po celou dobu investovat pouze do konzervativního a/nebo vyváženého účastnického fondu. Musí také dodržet zákonný „autopilot“ (posledních pět let před nárokem na dávku vše v konzervativním fondu).

Na zcela jinou investiční „strukturovanou“ garanční cestou se vydá Conseq ve svých 10letých produktech, kdy diskontované kuponové výnosy dluhopisového fondu bude investovat do akcií. To je standardní konstrukce všech zajištěných fondů. Nemusíme však jistě zdůrazňovat, že veškeré garance jsou jen na nominální hodnotu naspořených peněz.

Autor článku

Petr Fejtek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE