Co týden dal? 200 miliónů lidí bez práce

25.01.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Počet nezaměstnaných se v letošním roce podle ILO dále zvýší na rekordních více než 200 milionů lidí. Mohou za to přetrvávající dopady globální ekonomické krize. U našich sousedů na Slovensku nezaměstnanost loni v prosinci vzrostla na 14,44 procenta, což je nejhorší výsledek za posledních 8 let.

Posledních 7 dní ve světě

Nezaměstnanost na Slovensku loni v prosinci vzrostla na 14,44 procenta z listopadových 13,94 procenta. Situace na trhu práce tak byla nejhorší za uplynulého 8,5 roku. Vyplývá to z informací, které zveřejnilo slovenské Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny.
Více informací

Hospodářský útlum v Německu bude pouze krátkodobý. Uvedla to německá centrální banka Bundesbank ve své pravidelné měsíční zprávě. Dodala, že největší ekonomika eurozóny se již možná odrazila ode dna.
Více informací

Počet nezaměstnaných se v letošním roce dále zvýší na rekordních více než 200 milionů lidí. Mohou za to přetrvávající dopady globální ekonomické krize. Uvedla to ve své zprávě Mezinárodní organizace práce (ILO). Loni podle ILO počet nezaměstnaných vzrostl o čtyři miliony na celkem 197 milionů. Letos se má zvýšit o 5,1 milionu a v roce 2014 o další tři miliony.
Více informací

Rozpočtový schodek Řecka v loňském roce klesl téměř o třetinu na 15,7 miliardy eur (zhruba 400 miliard Kč) z předloňských 22,8 miliardy eur. Vyplývá to z konečných údajů, které zveřejnilo tamní ministerstvo financí.
Více informací

Globální ekonomika v letošním roce zrychlí růst na 3,5 procenta, zatímco loni podle předběžných údajů vzrostla o 3,2 procenta. V aktualizovaném výhledu světové ekonomiky to uvedl Mezinárodní měnový fond (MMF). V recesi ale zůstane eurozóna, které měnový fond předpovídá pokles o 0,2 procenta. V podzimním výhledu loni v říjnu se MMF domníval, že eurozóna se už letos vrátí k mírnému růstu.
Více informací

Rakouská pojišťovna Vienna Insurance Group (VIG) v loňském roce podle předběžných údajů zvýšila hrubý zisk o pět procent na 585 milionů eur (15 miliard Kč). Oznámila to VIG, která působí rovněž v České republice.
Více informací

Německá kancléřka Angela Merkelová varovala před oslabením strukturálních reforem v Evropě a vyzvala země eurozóny, aby využily dluhové krize k modernizaci a posílení své konkurenceschopnosti. Při vystoupení na Světovém ekonomickém fóru v Davosu vyjádřila také obavu z měnových manipulací ve světě a poukázala konkrétně na Japonsko.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Stát zaplatí za zpracování průkazů energetické náročnosti (PEN) státních budov v následujících čtyřech letech 19 milionů korun bez DPH. Jen letos by měl energetickým štítkem označit na 70 budov.
Více informací

Detektivové domácích pojišťoven odhalili v roce 2012 opět rekordní počet i objem pojistných podvodů, jichž bylo až o několik desítek procent více než předloni. Vyplývá to z ankety ČTK mezi tuzemskými pojišťovnami. Trendem loňského roku byl podle nich vyšší počet podvodů v menším objemu. Podle světových statistik patří mezi podvody zhruba každý sedmý případ, který klient pojišťovnám ohlásí.
Více informací

Českobudějovický Budvar neuspěl u evropské justice v jednom z dlouholetých a komplikovaných sporů s firmou Anheuser-Busch. Tribunál, což je druhý nejvyšší soud EU, zamítl jeho žalobu, kterou chtěl zabránit zápisu ochranné známky "BUD" pro pivo americké společnosti. Proti rozsudku je nicméně možné se odvolat.
Více informací

Podnikatelé a firmy v Česku získali podle údajů společnosti ČSOB Factoring loni peníze za dodané služby a zboží čtyři dny později než v roce 2011. Zatímco předloni zaplatili odběratelé faktury v průměru za 71 dní, loni to bylo za 75 dní. To je nejhorší výsledek za poslední tři roky. Vyplývá to z pravidelné analýzy ČSOB Factoring k platební morálce firem.
Více informací

Vládní dluh v poměru k hrubému domácímu produktu v eurozóně na konci třetího čtvrtletí loňského roku činil 90 procent, zatímco o rok dřív to bylo 86,8 procenta. V Evropské unii vládní dluh stoupl v uvedeném období na 85,1 procenta, což představuje meziroční nárůst o 3,6 procentního bodu. Vyplývá to z dat, která zveřejnil Evropský statistický úřad (Eurostat).
Více informací

Česká republika loni získala z rozpočtu Evropské unie o 73,8 miliardy korun více, než do něj odvedla. To je o 43 miliard korun více než o rok dříve a nejvyšší částka od vstupu do EU v roce 2004. Za růstem stojí především obnovení čerpání peněz z některých dříve problémových fondů.
Více informací

Kvalita pohonných hmot byla loni nejlepší za dobu sledování, tedy od roku 2001. Ze 3172 odebraných vzorků jich nevyhovělo 98, tedy 3,1 procenta. Česká obchodní inspekce loni uložila čerpadlářům 93 pokut za víc než 23 milionů korun. ČOI o tom informovala v tiskové zprávě.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU