Akciový výhled 2013

31.01.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


V roce 2012 ovlivňovala dění na akciových trzích pokračující dluhová krize v Evropě, kdy výnosy španělských desetiletých dluhopisů v létě dosahovaly přes 7,5 %, obavy ohledně zpomalování světové ekonomiky nebo politické události jako volby v Řecku, Francii či USA. Dění v roce 2013 bude nadále ovlivňovat politika a centrální banky.

Situaci zachraňovaly opět centrální banky, když ECB dala závazek neomezených nákupů dluhopisů problémových zemí, které požádají o pomoc, a americká centrální banka FED realizovala neomezené nákupy MBS (dluhopisů navázaných na hypotéky) - program byl v závěru roku rozšířen a limitní objem prakticky zdvojnásoben.

Dá se tedy říci, že na tu bídu byl výsledek akciových trhů docela slušný. Index pražské burzy PX vykázal relativně slušný růst, jeho struktura však nebyla uspokojivá (růst pouze finančního sektoru, dominance Erste Group, zápor u většiny zbývajících emisí). V minulém roce jsme byli svědky poklesu zobchodovaných objemů na pražské burze o třetinu na 250 miliard korun. Burza s drobnými problémy v úvodu přešla na nový systém Xetra.

Rok 2013

Aktuální prognóza Mezinárodního měnového fondu předpokládá mírné zlepšení růstu světové ekonomiky na 3,5 % z loňských 3,2 % (prognóza upravena z říjnového odhadu +3,6 %). Eurozóna podle ní zůstane i nadále v recesi a čeká ji hospodářský pokles o 0,2 %. Například Německo má však mírně růst o 0,6 %, USA jsou předpovídána kladná 2 %. Vypadá to tedy, že to nejhorší by mohlo být za námi a mohlo by nastat pozvolné oživování.


Čtěte také: Kdo je nemá, jako by nebyl
Doporučujeme: On-line data akcií


Dění v roce 2013 bude nadále ovlivňovat politika a centrální banky. Vliv politických událostí by se měl snižovat, přesto bude patrná v tomto kontextu nervozita. Důležité bude rozhodování o dluhovém stropu v USA, které bylo odsunuto na květen, volby v Itálii (Montiho reformy versus návrat Berlusconiho) a volby v Německu, které ukáží, zda si Merkelová udrží své postavení. V případě centrálních bank lze zmínit Japonsko, které rozšiřuje podporu tamní ekonomiky, nebo FED, který bude řešit ukončení stimulů ve druhé polovině roku.

Investiční příležitosti

Pro rok 2013 bych doporučil nadvážit investice v USA oproti Evropě nebo využít potenciálu Číny a Brazílie. Na těchto trzích je bezpečnější investovat prostřednictvím indexových akcií než do individuálních titulů.

Amerika má sice své nezpochybnitelné problémy, přesto je zde však situace lepší než v Evropě, kde bude znát i v tomto roce pokračující vliv dluhové krize a nadále zde bude vládnout recese (se světlou výjimkou v případě Německa, které bych zcela nezavrhoval). Indexy v USA dosáhnou podle mého názoru na nová historická maxima. S aktuálním růstem na trzích je vhodnější pro výraznější vstup do trhu vyčkat na korekční pohyb.

V Číně je období zpomalování tempa ekonomického růstu u konce, index nákupních manažerů HSBC Manufacturing PMI roste čtyři měsíce v řadě, což je nejrychlejší míra za poslední 2 roky. Nová politická garnitura bude navíc chtít nadále podporovat ekonomické oživení. Brazílie pravděpodobně vykáže růst HDP za 2012 o 1 %, pro rok 2013 je očekávání + 3,5 %. Země realizuje výrazné investice do infrastruktury a do odvětví služeb v kontextu konání významných sportovní akcí.

Co se týká domácího trhu, jsou historická maxima zcela mimo dosažitelnost, střednědobá (2010/2011) pravděpodobně také. Očekávám růst indexu v jednotkách procent (plus dividendový výnos). Co se týká jednotlivých sektorů, růst finančních titulů je z velké části vyčerpán a předpokládám, že v roce 2013 nebudou mít již tak dominantní postavení. Pravděpodobně nás letos čeká volatilní obchodování, které bude možné využít spíše k aktivnějšímu obchodování.

Pokud se mám vyjádřit k jednotlivým emisím, budou u ČEZu a Telefóniky vývoj ovlivňovat složité podmínky na energetickém a telekomunikačním trhu. NWR trpí nízkými cenami uhlí, lze spekulovat na jejich oživení ve druhé polovině roku a na osud projektu Debiensko. Vítězem může být některá z menších emisí, kde je však třeba počítat i s vyšší rizikovostí investice. Akcie CME může ovlivňovat další aktivita Time Warner v oblasti navyšování majetkového podílu; u AAA Auto jsme svědky výrazně zlepšeného hospodaření, prodej podílu A.Dennyho může odkrýt zajímavější valuaci celé firmy.

Autor pracuje jako makléř Fio banky

Autor článku

David Brzek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE