Komoditní vývoj v lednu

07.02.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


V lednu se na finanční a komoditní trhy vrátil optimismus. Globální ekonomická situace se zlepšuje a objem levných peněz v oběhu nadále prudce roste. Spekulativní aktivita na trzích už téměř dosahuje úrovně před finanční krizí.

Investorům se nelíbí velmi nízké očekávané výnosy na státních dluhopisech, proto přesouvají kapitál do rizikovějších aktiv, případně zvyšují finanční páku. Mezi nejsilnější komodity patřily paládium, ropa a bavlna. Naopak mírně zlevnily kakao a cukr.

Monetární politiku ještě více uvolnila japonská centrální banka, když uvedla, že od ledna 2014 bude každý měsíc nakupovat cenné papíry v hodnotě 145 miliard dolarů. Americký FED v současnosti nakupuje cenné papíry za 85 miliard USD měsíčně. Příznivá zpráva přišla z Číny, která je největším spotřebitelem komodit na světě. Průmyslová aktivita zde stoupla na dvouleté maximum. Evropský finanční systém se už stabilizoval. Banky v regionu vrátily na konci ledna téměř 140 miliard EUR, které měly vypůjčené od ECB. Inflace ve světě klesá, což umožňuje centrálním bankám nadále lít levné peníze do oběhu.

Investoři nakupují stříbro

V sektoru drahých kovů se dařilo zejména platině a paládiu, které jsou více průmyslově orientovány. Banka Barclays odhaduje, že globální produkce platiny se letos sníží o 2,7 procenta na třináctileté minimum 5,68 miliónu uncí. Důvodem by měl být propad těžby v Jižní Africe o 3,4 procenta na 4,11 miliónu uncí.

Společnost Anglo American Platinum, která je největším dodavatelem platiny na světě, sklouzla do ztráty. Špatnou finanční situaci chce řešit omezením produkce o 400 tisíc uncí.

Poptávka investorů po stříbře je obrovská. Americká mincovna uvedla, že v lednu prodala stříbrné mince o váze rekordních 7,5 milionu uncí, což je o 23 procent více oproti minulému roku.

Ropy je dostatek

Cena ropy vyrazila v minulém měsíci vzhůru. OPEC uvedl, že jeho produkce se v prosinci snížila na 30,4 milionů barelů denně, což je nejnižší úroveň od října 2011. Podle představitelů kartelu však je trh dostatečně zásoben. Relativně silnější je v posledních týdnech ropa WTI. Důvodem je rozšíření kapacity potrubí, díky kterému je možné odčerpávat ropu ze zásobníků v americkém Cushingu.

Horší pěstitelské podmínky

V sektoru obilnin a olejnin skončil několik měsíců trvající pokles cen. Důvodem je zhoršení počasí v Jižní Americe. Vlna sucha postihla zejména Argentinu, horší pěstitelské podmínky však byly zaznamenány i v Brazílii. Cenu sóji tlačí vzhůru informace o rostoucí spotřebě. Poradenská společnost Oil World uvedla, že Čína by letos měla zvýšit dovoz sojových bobů z 59 na 62 milionů tun. Export z USA je o 27 procent vyšší oproti minulému roku. Sucho ničí úrodu zimní pšenice v USA. Jenom 20 procent polí se podle údajů Ministerstva zemědělství USA nachází v dobrém až výborném stavu.

Cukr zlevnil, i když na konci ledna se na trh dostaly informace o poklesu globálního přebytku. Poradenská společnost Kingsman očekává v sezóně 2013/14 redukci přebytku o 51 procent na 5,6 miliónu tun. Důvodem je neochota indických a mexických zemědělců pěstovat při současné ceně cukrovou třtinu. Výrazně zdražila káva Robusta. Důvodem byly informace o menším exportu z Vietnamu. Tamní farmáři odhaduji, že letos se jejich vývoz sníží přibližně o 15 procent na 1,41 miliónu tun. Zásoby v Londýně poklesly od července 2011 o více než dvě třetiny. Pro cenu kakaa je nepříznivý menší propad produkce na Pobřeží slonoviny oproti prvotním předpokladům.

Očekávaný vývoj

V únoru očekáváme pokračování optimistické nálady. Investoři by měli mít největší zájem o cyklické komodity, jako jsou kupříkladu ropa a průmyslové kovy. Postupný vzestup ceny předpokládáme i u zlata, protože monetární politika bude nadále extrémně uvolněná. V případě obilnin a olejnin je možné mírné zlevnění. Při současných cenách jsou farmáři ochotní osít větší plochu než minulý rok.

Tabulka: Změna ceny v lednu a aktuální cena, zdroj: CSI

Komodita Pohyb v % Aktuální cena k 31.1.
ropa WTI + 6
97,5 USD za barel
zlato - 1
1 660 USD za oz
měď + 3
3,7 USD za libru
kukuřice + 6
7,4 USD za bušl
pšenice    0
7,8 USD za bušl
káva Robusa
+ 4
2 009 USD za tunu
vepřové maso + 4
89,4 US centu za libru

 

Graf:  Komoditní index RICI

RICI_index_leden_2012.gif

 

ColosseumAutor článku působí jako analytik společnosti Colosseum. Více o komoditách naleznete v sekci Investujme.cz. Aktuální kurzy komodit i nejnovější analýzy z komoditních trhů jsou k dispozici v sekci Komodity - On-line kurzy.

Štítky:

Autor článku

Boris Tomčiak  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE