Jak zhodnocovat peníze na spořicím účtu

13.02.2013 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Jednou ze zásadních služeb, které ovlivňují české bankovnictví, se staly online spořicí účty. Jak už to tak bývá, prvotní nadšení nad zajímavým úrokem, začínají střídat naštvané komentáře zakladatelů kont, kterým se zajímavá úroková sazba snížila stejně jako optimistická očekávání konečně zajímavého účtu.

Pokud ovšem polkneme hořké sousto, že to vše byl zase jenom marketing, můžeme zjistit, že přeci jenom došlo k pozitivní změně, kterou je možné využít. Stačí se zorientovat v základních parametrech.

TIP: Srovnání spořících účtů

Atraktivní úrok pro nové klienty po omezenou dobu

Zde se nabízí otázka, zda je cílem bank udržet si současné zákazníky či především získat klienty nové. Nejeden spořicí účet nás totiž překvapil tím, že se nás netýkala nově vyhlášená úroková sazba. Ta byla totiž pouze pro nové klienty a to po určitou dobu. Co je záměrem takových akcí? Nelze se zbavit dojmu, že ptáčkovi zpívají, když ho do sítě lapají, ale pokud už se v ní třepotá, není nutné vydávat náklady na muziku.

Banky nejspíše počítají s tím, že když už máme účet jednou založený, nebude se nám chtít rušit a zřizovat jiný u konkurenční instituce. Pro tuto myšlenku hovoří náklady v podobě času a energie, které změně musíme věnovat. Proti naopak působí zásadní skutečnost, že naprostá většina účtů má nulové poplatky na založení a vedení. Pokud jsme jinak se stávající institucí spokojení a její nabídku pro nové klienty chceme využít. Nabízí se možnost zrušit stávající účet a založit si u ní nový. Toto je třeba udělat především proto, že většinou u banky můžeme mít jeden online spořicí účet na jedno rodné číslo.

Pásmové úročení

Zvýšenou pozornost byste měli věnovat nabídce spořicího účtu, pokud se v jeho parametrech objeví pojem pásmové úročení. V praxi to znamená, že banka nám do určitého limitu prostředků bude garantovat výrazněji inzerovanou úrokovou sazbu a po překročení dané částky se prostředky nad limit budu zhodnocovat zpravidla výrazně nižším úrokem. Může to vypadat například tak, že do částky 100 tisíc korun nám banka bude nabízet zhodnocení 2 % p.a. a částku, která tuto hranici překročí, už bude zhodnocovat pouze 0,5 % p.a. Je tedy dobré rozhodnout se, zda chceme spořicí účet využívat proto, abychom měli jakési lépe zhodnocované úložiště snadno dostupných peněz, nebo jsme se rozhodli pro investici větších prostředků,které bychom mohli jinde zhodnocovat lépe.

Připisování úroků

Banky nám zpravidla sdělí výši ročního úroku (např. 2 % p. a.). Velký vliv na reálné zhodnocení našich prostředků ale může mít frekvence jejich připisování. Nejčastěji jsou dostupné formy měsíčního, čtvrtletního a ročního připisování úroků. Co je pro nás lepší? Pokud například vložíme na dva spořicí účty 100 tisíc korun a jeden připisuje úrok ročně a druhý měsíčně, tak účet s měsíčním připisováním nám zhodnocuje nejenom náš vklad ale i úrok, který nám banka připsala za předchozí měsíc. Z tohoto pohledu je tedy lepší mít účet s častějším připisováním úroků.

Pojištění vkladu

Banky musí ze zákona pojišťovat vklady na spořicích účtech až do výše 100 tisíc eur. Do této částky máme jistotu, že kdyby banka zkrachovala, své peníze dostaneme zpět. Pokud by naše úspory dosahovaly vyšší částky a jistotu návratnosti bychom přesto chtěli mít, nabízí se možnost více spořicích účtů. O vyplacení prostředků se v případě úpadku banky postará Fond pojištění vkladů.

Možnost sjednání online

Pro konzervativní české střadatele byla někdy obtížná představa, že by posílali peníze na jakýsi virtuální účet. Doteď byli přeci zvyklí zajít si do kamenné pobočky a účet vyřídit tam. I český šetřílek ovšem prochází vývojem, a tak je situace, kdy jsme museli věnovat čas i peníze (pohonné hmoty, ušlý zisk, jízdné) návštěvě kamenné pobočky méně častá. Vůbec nezmiňujeme to, že nám často byl nabídnut další produkt, který jsme si sice vůbec založit nešli, ale bylo nám vysvětleno, že ho potřebujeme. Dnes je možné účet založit z pohodlí domova, kdy nám k úspěšnému vyřízení stačí občanský a řidičský průkaz.

Autor článku

Daniel Pech  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ