Co týden dal? Bankéři přijdou o vysoké odměny

22.03.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Představitelé členských zemí Evropské unie a zástupci Evropského parlamentu se dohodli na omezení odměn bankéřů. Za běžných okolností nebudou moci odměny přesáhnout základní mzdu. Nová pravidla mají začít platit v lednu 2014. Další události týdne najdete v pravidelném přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

Americká centrální banka (Fed) podle očekávání ponechala v platnosti dosavadní kontroverzní měnovou politiku, jejíž pomocí podporuje ekonomický růst a zaměstnanost. Bude tak nadále kupovat dluhopisy za 85 miliard dolarů (téměř 1,7 bilionu Kč) měsíčně. Ekonomika Spojených států sice podle banky posílila, ale nezaměstnanost zůstává příliš vysoká.
Více informací

Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku v březnu překvapivě stoupla. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky zveřejnil institut ZEW. Zpráva je další známkou oživení největší evropské ekonomiky v prvním čtvrtletí. Institut však upozornil na zvýšené nebezpečí eskalace dluhové krize v eurozóně.
Více informací

Řecko se dohodlo s Kyprem na převzetí řeckých divizí kyperských bank řeckými finančními ústavy. Oznámil to úřad kyperského prezidenta Nikose Anastasiadese. Dodal, že podmínky dohody jsou pro Kypr příznivé. Dohoda podle agentury Reuters ukončuje nejistotu ohledně osudu řeckých divizí.
Více informací

Podnikatelská nálada v Německu se v březnu zhoršila, protože problémy Kypru obnovily obavy z negativních dopadů dluhové krize na ekonomiku. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky zveřejnil výzkumný institut Ifo.
Více informací

Tempo růstu čínské ekonomiky v letošním roce zrychlí na 8,5 procenta. Předpověděla to Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Vyzvala rovněž Peking, aby omezil monopolní postavení státních podniků a usnadnil obyvatelům přesun do velkých měst za lépe placenou prací.
Více informací

Evropský parlament dal zelenou k tomu, aby Evropská centrální banka (ECB) mohla převzít dozor nad bankami v eurozóně. Bankovní dozor ECB je základním kamenem plánované bankovní unie, která má zvýšit odolnost finančních ústavů vůči případným budoucím krizím. Agentura Reuters napsala, že dohoda mezi europoslanci a členskými státy završuje závěry z loňského summitu EU, podle nichž by ECB měla dozor převzít v polovině příštího roku.
Více informací

Výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová vyzvala vlády, aby pokračovaly v reformách finančního systému, a podpořily tak oživení světové ekonomiky.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Z téměř dvaceti tisíc lidí, kteří dosud vstoupili do druhého pilíře penzijní reformy, investovala většina do dynamických fondů. Ty slibují vyšší výnos při větším riziku prodělku. Řada klientů využila také fondy životního cyklu či mix fondů, naopak konzervativní fondy nejsou pro ně zatím příliš lákavé. Vyplývá to z ankety ČTK mezi penzijními společnostmi, které fondy ve druhém pilíři nabízejí.
Více informací

Praha byla v roce 2010 osmým nejbohatším regionem Evropské unii, ale proti předcházejícímu roku si o příčku pohoršila a zůstala opět za Bratislavou. Vyplývá to ze zveřejněných údajů Evropského statistického úřadu Eurostat, podle něhož je nadále s přehledem nejbohatším regionem střed Londýna.
Více informací

Ústecký a Karlovarský kraj budou muset zaplatit 2,6 miliardy korun za projekty, které kvůli dotačním pochybením odmítla proplatit EK, z vlastních rozpočtů. V tiskové zprávě to zopakoval ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) s tím, že zodpovědnost za nedostatky plně nese vedení obou krajů.
Více informací

Senát schválil novelu zákona o pojišťovnictví, která sjednocuje sazby pojistného pro muže a ženy u nově uzavíraných smluv s pojišťovnami a penzijními fondy. Změnu zákona a sjednocení sazeb si vynutilo rozhodnutí Soudního dvora EU, podle něhož jsou nižší pojistné sazby pro ženy v rozporu s principy rovného zacházení s muži a ženami. Dosud ženy platily nižší pojistné než muži. Někteří senátoři navrženou změnu kritizovali.
Více informací

Soudy dávají v 99 procentech případů za pravdu řidičům, kteří jsou nespokojení s náhradou škody z povinného ručení viníka a jimž pojišťovna neproplatila 100 procent částky za opravu. Novinářům to řekl vedoucí právního oddělení Kanceláře pro ochranu práv poškozených (KOPP) David Bascheri. Kancelář eviduje od svého loňského založení 3602 takovýchto případů. Pojišťovny nařčení z krácení nároků klientů odmítají.
Více informací

Sněmovna v prvním čtení podpořila vládní návrh na vydání státních dluhopisů v celkovém objemu 157 miliard korun. Dluhopisy mají pokrýt část rozpočtového schodku za rok 2011 a současně některé letošní závazky státu, například splátky jistin státního dluhu. Dluhopisy budou moci mít splatnost až 105 let.
Více informací

Tržby velkých průmyslových podniků na jižní Moravě loni klesly o 2,1 procenta na 184 miliard korun. Kraj je mezi regiony ČR ve výši tržeb na šestém místě. Vyplývá to z informací, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V regionu bylo loni 254 průmyslových podniků, které zaměstnávaly 100 a více lidí.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Štítky:

Autor článku

Roman Müller


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU