Spořicí účty jsou vhodné pro odkládání peněz na platbu daně

28.03.2013 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Někteří podnikatelé mohou s blížícím se termínem pro podání daňového přiznání řešit problém nedostatku peněz na uhrazení daně z příjmu. Tyká se především těch, kteří neplatí zálohou daň v průběhu celého roku. Nepříjemnosti však mohou předejít, pokud si každý měsíc odloží 15 % rozdílu z příjmů a výdajů u podnikání.

Odložená suma by jim měla z valné části pokrýt potřebné náklady na platbu daně z příjmu. Ta je spolu s daní z přidané hodnoty nejdůležitějším zdrojem státního rozpočtu a dotýká se všech ekonomicky aktivních obyvatel. Podle statistik České daňové správy za rok 2011 vybral stát na daních 578 miliard korun. Z toho 220 miliard korun představuje daň z příjmu fyzických a právnických osob.

Nejlepší volba? Spořicí účet

Každý rozumný hospodář ovšem přemýšlí, jak s odloženými penězi naložit. Pro jejich efektivní využití je optimální vložit je na spořicí účet některého z renomovaných finančních ústavů. Jedná se o krátkodobé spoření s horizontem 12 měsíců, respektive o smysluplné využití operativní rezervy. Je ovšem potřeba zdůraznit, že základní úroková sazba České národní banky je od 2. listopadu 2012 na historickém minimu 0,05 %. A od této takzvané reposazby se odvíjí úročení nejen komerčních úvěrů, ale i termínových vkladů, běžných a spořicích účtů.

Ty v důsledku nabízejí nižší zhodnocení, než na jaké jsme byli během uplynulého roku zvyklí. Aktuálně se úrokové sazby pohybují v úrovni 1,5 až 2,1 % p. a.

TIP: Srovnání spořících účtů

Důležitost likvidity

Přestože se zhodnocení vkladu zdá jediným důležitým kritériem pro výběr spořicího účtu, opak je pravdou. Sice je to jeden z hlavních ukazatelů, ale ne jediný. Je potřeba zvážit také poplatky, likviditu finančních prostředků, způsob připisování úroku a podobně. "Právě likvidita je důvod, proč jsou pro dané účely vhodnější spořicí účty před termínovanými vklady. Ty jsou totiž zpravidla vázány výpovědní lhůtou a při předčasném výběru pak navíc případnou sankcí. Produkty, které se pro průběžné ukládání prostředků pro daňové přiznání naopak vůbec nehodí, jsou akcie a komodity. Je to především kvůli výraznému kolísání jejich hodnoty v krátkém čase. Nicméně pro dlouhodobý investiční horizont jsou z pohledu výnosnosti atraktivním finančním nástrojem," uvádí Radomír Svoboda, Produkt manager a analytik finančně-poradenské společnosti DataLife s.r.o.

TIP: Aktuální daňové formuláře

Průběžné zálohy

V problematice hrazení daní z příjmů je klíčové v rámci poplatníků rozlišovat mezi zaměstnanci a osobami samostatně výdělečně činnými. Za zaměstnance totiž zálohové daně odvádí každý měsíc zaměstnavatel. "Podobně je to i u živnostníků, ovšem pouze pokud si platí daň zálohově v průběhu celého roku. Díky tomu ve většině případů předejdou zbytečným potížím a nedostatek financí k platbě daně řeší jen velmi zřídka," dodává Radomír Svoboda.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ