Žádáte o hypotéku? Prověřte si platební morálku

09.04.2013 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Každá banka si před poskytnutím úvěru prověřuje platební morálku žadatele. Banka nahlíží do bankovních i nebankovních registrů. Negativní zápis v registru může znamenat množství zbytečně vynaložených nákladů v průběhu vyřizování úvěru, které bychom si mohli ušetřit, pokud víme, jak s registrem zacházet.

V registru jsou zapsány identifikační údaje společně s informacemi o našich stávajících úvěrech, výši jednotlivých splátek, platební morálce, zajištění a zárukách a v neposlední řádě také o úvěrech, o které žádáme a to dokonce i v případě, že k uzavření a čerpání úvěru nedojde. V případě nezdárného žádání o úvěr bude taková informace v registru po dobu jednoho roku, než dojde k jejímu výmazu. Jinak jsou informace uchovávány po dobu čtyř let.

Jak získat informace z bankovního registru?

S každým vyřizováním úvěru jsou spojené určité náklady v podobě času, pohonných hmot ale také zaplacených záloh developerům, realitním kancelářím atd. Nezřídka jednáme v těchto situacích pod tlakem a každé zdržení či vzniklý problém nám výrazně zvyšují stresovou hladinu. To nejméně příjemné překvapení může přijít ve chvíli, kdy máme vyhlédnutou nemovitost, jsme natěšení na lepší úrokovou sazbu a z banky nám přijde zamítavé ohodnocení naší žádosti s odůvodněním na negativní záznam v bankovním registru. Veškeré naše dosavadní náklady se tak stávají utopenými. Mohli jsme si je ovšem ušetřit, kdybychom si naši dluhovou historii sami prověřili.

Existuje několik způsobů, jak můžeme zjistit obraz naší platební morálky. Nejjednodušším je stáhnout si formulář se žádostí o výpis informací z Bankovního registru klientských informací (BRKI). S tímto vyplněným, podepsaným formulářem a dokladem totožnosti si zajdeme na klientské centrum, které se nachází v Praze. Za poplatek 100 korun získáme výpis do 30 dnů, pokud chceme využít expresní služby, obdržíme výpis na počkání za 200 korun.

Získání výpisu poštou je komplikovanější neboť, náš podpis na žádosti musí být úředně ověřen a navíc obdržíme výpis pouze do vlastních rukou na dobírku do 30 dnů od doručení žádosti. Zaplatíme 100 korun za poskytnutí výpisu plus poštovné. Důležité je také zmínit, že tato služba funguje pouze na adresu v České republice. Pakliže výpis potřebujeme rychle, bude nás expresní zpracování žádosti stát 200 korun plus poštovné. V takovém případě je výpis vyhotoven v den obdržení žádosti a do 24 hodin je odeslán.

Poslední způsob jak výpis získat představuje elektronické vyplnění žádosti, kdy je potřebné doložení zaručeného elektronického podpisu.

Jak se bránit nepravdivým informacím zapsaným v registru?

Pakliže o sobě v registru naleznete údaje, které neodpovídají skutečnosti, můžete se bránit. Stejně jako při získávání výpisu, můžete podat žádost o opravu osobně, poštou či elektronicky. Registr údaje prověří a pokud skutečně došlo k chybnému či nepřesnému zápisu, bez oznámení informace opraví. V opačném případě obdržíme výsledek se zdůvodněním.

Nebankovní registr klientských informací a Solus

Některým bankám nestačí mít obraz pouze o platební morálce vůči bankovním institucím, ale chtějí si prověřit, zda klient obecně zvládá platit své závazky a faktury. Z tohoto důvodu využívají určité banky Nebankovní registr klientských informací či Solus, který jim poskytne údaje o našich závazcích vůči leasingovým společnostem, nebankovním institucím poskytujícím úvěry nebo záznamy o opožděných platbách telefonním operátorům či energetickým společnostem.

Případné prohřešky v této oblasti budou zpravidla posuzovány mírněji a jediný záznam by nám neměl překazit vyřízení úvěru. Také je potřeba zdůraznit, že ne všechny banky tyto registry využívají a tedy pokud víte o negativním záznamu, který by se zde mohl nacházet, zjistěte si, zda určitá banka takový registr využívá. Rozhodně je to lepší varianta, než nechat do registru banku nahlédnout a mít v případě neschválení negativní záznam v BRKI o zamítnuté žádosti o úvěr, což je varováním pro ostatní bankovní instituce.

Autor článku

Daniel Pech


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ