Chudoba cti tratí

12.04.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Lepší je být bohatý a zdravý, než chudý a nemocný, hlásá název jedenadvacet let starého filmu z dílny režiséra Juraje Jakubiska. Zatímco film jako takový u diváků příliš nezabodoval, jeho název zlidověl a navíc to vypadá, že zraje jako víno. PÁTEČNÍ GLOSA

Peníze byly od doby svého vzniku potřeba vždy, ale na území naší republiky vzrostla jejich cena v posledních dvaceti letech doslova raketovou rychlostí.

Osobně jsem si vyzkoušel obě polohy. Tedy, ne že bych byl přímo bohatý, ale dejme tomu, že jsem v určité fázi svého života nebyl úplně chudý. Do toho se mi podařilo být relativně zdravý (malichernosti typu senné rýmy teď pomíjím). A na druhou stranu jsem zažil i opačný extrém, kdy jsem byl na štíru se zdravím a ještě jsem měl hluboko, příliš hluboko do kapsy. Na základě těchto odžitých zkušeností mohu potvrdit, že výše zmíněný název Jakubiskova filmu by se mohl tesat do kamene.

Rozdíly v těchto dvou polohách (bohatý a zdravý versus chudý a nemocný) jsou podle mne propastné. Pokud bych je chtěl pojmenovat a současně maximálně zjednodušit, pak v prvním případě si můžete dělat v podstatě cokoliv, zatímco ve druhém pro sebe snad nemůžete udělat nic lepšího, než si zalézt pod peřinu a rozhodně nevycházet z domu. Tedy pokud vám ještě nějaké to „doma“ zbylo.

Čtěte také:

Asi se shodneme, že skončit na ulici je vážně průšvih. V Maďarsku to ale evidentně vidí jinak. Bezdomovectví se tam zřejmě věnovali boháči jen tak z plezíru, a proto tam tuhle jejich kratochvíli pasovali na trestný čin. Bydlíš na ulici? Poprvé dostaneš důrazné varování, podruhé tě za tvoji zálibu v nocování na kusu krabice pod širým nebem čeká tučná pokuta nebo rovnou vězení.

Představuji si, že bohatý bezdomovec v tomto okamžiku naplnil svoji touhu po pořádném dobrodružství a z téhle šlamastyky se s úsměvem na rtech vyplatí. Chudého bezdomovce, jsou- li v Maďarsku vůbec tací, ovšem čeká několik měsíců v chládku. Nelze přitom předpokládat, že by se za tu dobu měla jeho finanční situace nějak výrazně zlepšit. Je proto dost pravděpodobné, že si tuhle anabázi ještě několikrát zopakuje.

Maďarští zákonodárci možná sází na to, že si každého bezdomovce nakonec někdo adoptuje. Já osobně jsem ale v tomto ohledu skeptický. Domnívám se, že jestli se někdo nemusí obávat o svoji budoucnost, pak jsou to tamní kriminály. A to nám babičky tvrdívaly, že chudoba cti netratí… Asi jak kde. Nebo že by se změnila doba?

Autor článku

Michal Budík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU