Jak začít zhodnocovat v investiční společnosti

17.04.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


I přes velký rozvoj spořicích účtů se stále najdou mnozí z nás, které neuspokojuje představa, že odkládáme peníze někam, kde výnosy někdy alespoň kryjí inflaci. Jedním ze způsobů, jak nepracovat pouze pro peníze, ale nechat naše peníze pracovat i pro nás, je svěřit část z našich příjmů investiční společnosti.

Jak vybrat investiční společnost

Už se vám také možná stalo, že vás na doporučení známého či z jiného zdroje oslovil obchodník s nabídkou na zhodnocení financí. Přestože se špatné zprávy šíří zpravidla rychleji než ty dobré. Stále se objevují lidé, kteří i přes obvyklou míru obezřetnosti svěří své peníze nedůvěryhodné společnosti.

Pokud chcete mít jistotu, že společnost má předpoklady zhodnocovat zodpovědně vaše peníze, nestačí si pouze prohlédnout jejich webové stránky, pročíst si komentáře a prolistovat graficky perfektně zpracovanou nabídku. I podvodníci jsou dnes skutečně profesionální.

Prověřte si danou společnost pečlivě. Jedním z faktorů pro vaše rozhodování by mělo být, zda je společnost členem Asociace pro kapitálový trh České republiky. Společnosti, které jsou členy, se dobrovolně zavázaly dodržovat podmínky, které vedou k zvyšování povědomí a důvěryhodnosti kolektivního investování a dodržování určitých standardů určujících úroveň profesionality a poctivého obchodního styku.

Krach investiční společnosti

Zde je důležité rozlišit krach investiční společnosti, což je vlastně správce vašich peněz, a krach například fondu, kde máte prostředky uložené. Pokud padne fond, kam vaše peníze směřovaly, o své finance jste pravděpodobně přišli. Snížit vliv tohoto jevu je ovšem úkolem investiční společnosti.

Ta musí peníze rozložit tak, aby třeba i došlo k mírnému poklesu hodnoty vašich investic, ale nepřišli jste o peníze všechny, protože vám je zase jiný fond vydělá. Nastane-li krach společnosti, bude se o vaše peníze starat nový správce, ale na hodnotu vašich financí by to nemělo mít vliv.

Kolektivní investování jako alternativa spoření na stáří

Narůstá počet lidí, kteří se na důchod dívají s obavami. Velkou roli v tom hraje i skepse vůči politickým rozhodnutím. Často tak odpovědí na otázku ohledně důchodového věku, či způsobu jak se připravit na podzim života bývá povzdechnutí nad tím, zda se důchodu vůbec dožijeme. Také se často obáváme, kolikrát se změní názor ohledně výše příspěvku od státu či zda vůbec od státu nějaké peníze dostaneme a jaké budou podmínky výběru.

Na takovou situaci se rozhodli reagovat i investiční společnosti, kdy nabízejí alternativu pro ty odpovědné střadatele, kteří se nechtějí spoléhat na stát. Společnost Conseq tak například nabízí přípravu na stáří v rámci programu Horizont Invest, kdy zdůrazňuje upravení investiční strategie tak, aby zpočátku naše peníze směřovaly do rizikovějších a zpravidla výnosnějších investičních nástrojů a s přiblížením důchodového věku se stávalo naše investiční portfolio konzervativnějším s naší vzrůstající potřebou bezpečně uložených peněz.

Zamykání výnosů

Často můžeme narazit na tento pojem při konzultacích s investičními poradci či procházení produktových nabídek investičních společností. Princip můžeme uvést na příkladu. Představme si, že se rozhodnete mít za určitou dobu k dispozici nějakou finanční částku. Proto, abyste se k této cifře dostali, museli byste si na spořicí účet odkládat pro vás nepřijatelnou část svého příjmu.

Necháte si tedy poradit, kde získáte vyšší výnos, díky čemuž si budete muset měsíčně odkládat méně. Vyšší výnos obvykle ovšem znamená vyšší riziko. Pokud nám bude chtít slíbit investiční společnost výnos například 6% každý rok, znamená to, že naše peníze budou podstupovat takové riziko, aby teoreticky mohli každý rok na tuto úroveň dosáhnout.

Jestliže využijeme zamykání výnosů, znamená to, že plánovaný výnos 6% bude průměrná roční hodnota. Zpočátku budou naše peníze proudit do riskantnějších investičních nástrojů, jako jsou například akcie a s tím, jak se bude blížit doba našeho výběru, se budou peníze přesouvat do bezpečnějších možností zhodnocení, jakou jsou státní dluhopisy či termínované vklady.

Autor článku

Daniel Pech


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE