Akcie mohou letos růst až o 12 %

25.04.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Rok 2013 bude podle Saxo Bank dobrým rokem pro světové akcie, především pak pro ty americké. A to i v případě, že by druhé čtvrtletí nebylo tak pozitivní jako to první.

Světové akcie jsou i přes rally stále zhruba o 12 procent podhodnocené, vezmeme-li průměrnou valuaci v letech 1996 až 2013. V době ekonomické expanze příjmy i cashflow nominálně rostou, růstový potenciál akcií je tak samozřejmě ještě mnohem vyšší než 12 procent. Při započtení námi očekávaného zrychlení reálného růstu světové ekonomiky v roce 2014 na 3,8 procent by akcie mohly vystřelit nahoru a dostat se během roku 2014 nad průměr.

Dalším pozitivem je aktuální 2,6procentní dividendový výnos. Jen pro srovnání - výnos desetiletých státních dluhopisů (v zemích, které jsou pro finance relativně bezpečnými přístavy) se pohybuje od 0,5 procent v Japonsku do 2,2 procent v Belgii.

Vzhledem k dostupným datům očekáváme, že světové akcie budou za 12 měsíců výše. Italské volby a záchrana Kypru sice přitáhly obrovskou pozornost médií, ale reakce trhů nijak zásadně naši víru ve světové akcie nezměnila. Očekáváme tak, že budou nadále růst. Druhé čtvrtletí by ale mohlo být méně růžové. Investoři totiž budou sledovat dopad lepších ekonomických dat na reálnou ekonomiku. V 66 procentech kvartálů od roku 1970 dosáhly světové akcie zisků. Jít proti proudu se tedy vůbec nemusí vyplatit.

Americké akcie na cestě do neznámých krajin

Mezi rozvinutými akciovými trhy nadále preferujeme USA. Americká ekonomika totiž proplula bouřlivými vodami finanční krize zdaleka nejlépe, zaměstnanost i zisky v nestátním sektoru rostou a domácnosti snížily své zadlužení. Veřejný sektor omezil výdaje i stavy zaměstnanců. To v kombinaci s nominálním růstem HDP výrazně v uplynulých 12 měsících vylepšilo veřejné rozpočty. Podle aktuálních ukazatelů hospodářství i nadále posiluje. Vzhledem k tomu vidíme vysokou pravděpodobnost dalšího růstu amerických akcií.

Naopak případnou hrozbou pro americké akcie jsou vnější otřesy důvěry původem z oblasti eurozóny, což vnímáme jako hlavní riziko.

Někteří analytici nedávno spekulovali o vstupu amerických akcií do fáze bubliny. Podle aktuálních ukazatelů, které zveřejnil FED, usuzujeme, že americké akcie ani zdaleka ve fázi bubliny nejsou.

Evropské akcie a lepší budoucnost

Nezaměstnanost roste, což signalizuje recesi většiny zemí eurozóny. Evropské akcie od loňského května klesly o 25 procent. Akcie se ale dívají dopředu, a proto jsou zpožděné ukazatele typu nezaměstnanosti nepodstatné. Závisí zde jen na budoucnosti. Zde hlasují evropské akcie pro zlepšení ekonomiky v Evropě. Ukazatel €-coin, který odráří reálný vývoj HDP, rostl 7 měsíců po sobě na březnových -0,12, což je nejvyšší hodnota od května 2012. Signalizuje tak celkové zlepšení podmínek. Navzdory slabé ekonomice eurozóny mohou evropské akcie zažít dobrý ziskový rok. Hlavní indexy totiž více než kdy jindy reflektují vývoj v ekonomice globální, ne tolik v ekonomice domácí.

Kypr ani italské volby nás nepřiměly změnit naši prognózu, že akcie evropských periferií mají dobrou šanci na letošní vítězství. Pokrok je v mnohých z těchto zemí evidentní. Irsko se vrací na trhy dluhopisů, Portugalsko je v předstihu při plnění plánu rozpočtové konsolidace, náklady na pracovní sílu ve Španělsku rychle klesají, a tím zlepšují konkurenceschopnost země, a Itálie dosáhla v lednu dvanáctiměsíčního rekordu v objemu vývozu. Tato fakta jsou důkazem, že se tyto země začínají škrábat z propasti nahoru.

Opouštějí japonské akcie říši stínů?

Japonský jen klesl od poloviny listopadu vůči americkému dolaru o 18,7 procent a k euru o 19,8 procent. To vystřelilo burzovní index Nikkei nahoru jako raketa. Od té doby vyrostl o 43 procent, jen za letošek o 19,3 procent. Půlroční růst je nejvyšší od čtvrtého kvartálu roku 1972. Oslabený jen je sice dobrý pro japonské vývozce, země ale dováží spoustu energie. A ta nyní zdražuje. Vyléčit ekonomiku není snadné. Slabý jen nebude oním pohodovým všelékem, jak si asi Japonci myslí.

Při zapojení ukazatelů jako je zisk, cashflow a dividendy, je index Nikkei ohodnocen o dost výše než světový index MSCI World. Analytici, kteří se snaží povzbudit nákupy akcií, jsou až příliš optimističtí ohledně zisků firem. Ty podle nich příští dva roky porostou o průměrných 30 procent ročně. To se zdá být trochu přepálené vzhledem k tomu, že náš odhad růstu HDP Japonska za rok 2013 je 1 procento a u globální ekonomiky 3 procenta. Globální inflace za rok 2013 je očekávána ve výši 3 procent. Analytici tak musejí počítat s velkými měnovými zisky či výraznými nárůsty tržních podílů u exportně orientovaných japonských firem, což je příliš optimistické. Očekáváme, že japonské akcie vstoupí do skromnější fáze, kdy začnou japonští investoři analyzovat skutečný dopad slabého jenu na zisky a obraty.

Autorem komentáře je hlavní akciový stratég Saxo Bank

Autor článku

Peter Garnry


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE