Co týden dal? Druhý pilíř příliš netáhne

10.05.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Za první čtyři měsíce vstoupilo do druhého pilíře penzijního systému 31.985 lidí, v dubnu to bylo 9610 klientů. Penzijní společnosti očekávaly, že do druhého pilíře vstoupí do konce června asi půl milionu lidí. Více v pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

Česko i Polsko se staví odmítavě k evropské směrnici, která zpřísňuje obchod s tabákovými výrobky a zakazuje prodej některých z nich. Chtějí hledat v Evropské unii spojence se stejným názorem, kteří jim pomohou národní pozice prosadit. Po jednání se svým polským protějškem Stanislawem Kalembou to na tiskové konferenci řekl ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).
Více informací

Hlavní německý burzovní index DAX během dnešního obchodování překročil pět let staré maximum. Jako první klíčový evropský burzovní ukazatel tak podle agentury Reuters překonal hodnoty před vypuknutím finanční krize. Burzu podpořil příznivý vývoj v německém zpracovatelském průmyslu. Podle analytika Gerharda Schwarze z banky Baader Bank indexu pomohlo i zahrnutí výnosu z dividend do metody výpočtu ukazatele.
Více informací

Americké akcie pokračovaly v růstu a jejich hlavní indexy stoupaly na nová maxima. Sledovaný Dow Jonesův index poprvé v historii uzavřel nad hranicí 15.000 bodů a k výstupu na rekord mu pomohly především solidní hospodářské výsledky několika předních amerických firem. Na devizových trzích se mírně zvýšil kurz eura, které těžilo ze statistiky z Německa.
Více informací

Japonský výrobce elektroniky Sony Corp. se v loňském fiskálním roce vrátil k zisku, který byl nejvyšší za pět let. Hospodaření výrazně podpořil slabší jen, který zvyšuje konkurenceschopnost japonského zboží v zahraničí. Provozní zisk za rok do konce března činil 230,1 miliardy jenů (45,8 miliardy Kč) ve srovnání se ztrátou 67,3 miliardy JPY před rokem.
Více informací

Americký výrobce elektrických vozů Tesla Motors Inc. poprvé ve své desetileté historii vykázal zisk. Firma oznámila, že její zisk činil 11 milionů dolarů (215,8 milionu Kč) ve srovnání se ztrátou 90 milionů USD ve stejném období loni.
Více informací

O peníze v Bank of Cyprus přišli hlavně zahraniční střadatelé, většiny obyvatel Kypru se zabavení části vkladů u banky nedotklo. Uvedl to na tiskové konferenci guvernér kyperské centrální banky Panikos Demetriades. Podle něj škrty neměly dopad na 96 procent vkladů na Kypru.
Více informací

Výnosy u desetiletých řeckých státních dluhopisů poprvé za více než dva roky klesly pod deset procent. Příznivě se vyvíjejí úroky také u dluhopisů některých dalších evropských zemí včetně České republiky, píše agentura APA.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Spořicí státní dluhopisy si budou moci zájemci v rámci jarní emise objednat od 13. do 31. května. Ministerstvo financí plánuje prodat dluhopisy za deset až 20 miliard korun. Na tiskové konferenci to řekl ministr financí Miroslav Kalousek. Nově budou majitelé z těchto dluhopisů platit daň 15 procent. Dříve vydaných dluhopisů se to netýká.
Více informací

Společnost T.S. Bohemia Olomouc, která patří mezi přední tuzemské internetové prodejce výpočetní techniky a spotřební elektroniky, koupila ostravského obchodníka s výpočetní technikou Alfa Computer. Firma T.S. Bohemia díky této akvizici zvýší roční obrat o 60 procent na více než dvě miliardy korun a posílí pozici na českém trhu.
Více informací

Automobilce Avia z pražských Letňan hrozí zánik. Od začátku letošního roku podle údajů Sdružení automobilového průmyslu ČR vyrobila pouze jediné kompletní vozidlo. Od minulého týdne jsou její zaměstnanci doma.
Více informací

Za první čtyři měsíce vstoupilo do druhého pilíře penzijního systému 31.985 lidí, v dubnu to bylo 9610 klientů. To je jen mírně vyšší přírůstek než v březnu. Informovala o tom Asociace penzijních fondů. Podle ní čísla vyplývají z informací všech penzijních společností, které druhý pilíř nabízejí. Penzijní společnosti očekávaly, že do druhého pilíře vstoupí do konce června asi půl milionu lidí.
Více informací

Očekávané oživené české ekonomiky se odkládá nejméně na druhou polovinu letošního roku. Uvedli to analytici v reakci na čísla, která zveřejnil Český statistický úřad. Z těch vyplývá, že průmyslová výroba v březnu meziročně zrychlila pokles na šest procent, stavební výroba klesla meziročně o 20,6 procenta a přebytek zahraničního obchodu klesl na 32,3 miliardy Kč.
Více informací

O vrácení poplatků za vedení hypotéky nebo spotřebitelského úvěru žádá 310.000 klientů bank, které zastupují servery Poplatkyzpět.cz, Bankovnípoplatky.com a Jdeto.de. Možnost přihlásit se o ně měli do konce dubna. "I po tomto datu nám stále denně přichází několik desítek plných mocí, které také zpracujeme," řekl provozovatel služby Poplatkyzpět.cz Daniel Paľko. První žaloby na banky plánuje podat v červnu.
Více informací

ING Penzijní fond za loňský rok připíše svým klientům výnos 1,75 procenta. Informovala o tom dnes firma. Za rok 2011 měl fond zhodnocení 2,14 procenta. Inflace loni činila 3,3 procenta. Penzijní fond České pojišťovny připsal za loňský rok zhodnocení 2,2 procenta, PF ČSOB Stabilita 1,8 procenta a Allianz penzijní fond 1,85 procenta.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU