Bernanke nepřekvapil, ale zabojoval o svůj program

24.05.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Středeční podvečer naplnil finanční trhy vysokou volatilitou. Nebyla to však hra velkých investorů, ale proslov šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho, který předstoupil před americký Kongres, aby poreferoval o stavu domácí ekonomiky a budoucnosti třetího kola kvantitativního uvolňování. Před samotným proslovem zaplavily média stovky zpráv o tom, co se stane a jak to bude, jisté však bylo jediné, a to že dojde k osvětlení tolik diskutované situace, jakou je měnové uvolňování v USA.

Ben Bernake hned v prvních větách jak bývá zvykem, pochválil program kvantitativního uvolňování a upozornil na jeho význam pro největší ekonomiku světa. Podle Fedu je ekonomika ještě příliš slabá na to, aby zvládla takový krok. Bernanke se znovu opřel o nastolenou politiku, když upozornil, že hlavním cílem zůstává snížení nezaměstnanosti z dnešní úrovně 7,5 procenta na cílovou hodnotu 6,5 procenta a udržení inflace pod 2 procenty. Navíc se začalo dařit spotřebitelským výdajům, protože Američani začali ve velkém nakupovat automobily a investovat do bydlení.

Stimulační program pomohl

Navzdory kritikům kvantitativního uvolňování je potřeba dát FEDu také nějaký kredit. Stimulační program pomohl akciovému trhu k historickým výsledkům a stabilizoval dluhopisový trh. Částka 85 miliard dolarů bude i nadále investována do státních a hypotéčních dluhopisů tak, aby pomáhala snižovat výpůjční náklady, motivovala k investicím, najímání zaměstnanců a stimulovala ekonomický růst. Jediným důvodem, který by předčasně ukončil třetí kolo kvantitativního uvolňování, je překonání 2 procentní hranice inflace. Ta však v meziročním srovnání vzrostla o pouhé 1 procento a momentálně se drží na 1,1 procentu. Podle Bernankeho se inflaci podaří udržet ještě hodně dlouho pod 2 procenty, také díky poklesu cen energií.

Padaly americké akcie i zlato

Šéf Fedu úplně nevyvrátil, že by se banka nechystala snižovat v budoucnu investovanou částku, avšak pouze zopakoval svá slova z 1. května, kdy oznámil, že vše závisí na ekonomické situaci. To je však velmi relativní pojem v dnešním bankovnictví. Dodal, že snižování objemu nákupu dluhopisů by mohlo začít až za pár měsíců, což potvrdil i jeho kolega z newyorské pobočky Fedu William Dudley. Navíc po vystoupení Bernankeho v Kongresu byl zveřejněn zápis ze zasedání bankovní rady (FOMC) ze začátku května, který odhalil, že někteří členové si přejí snížit částku, jež nyní pluje do ekonomiky (85 mld. USD měsíčně) již na příštím červnovém zasedání. Po těchto slovech spadly americké akcie, zlato i poptávka po amerických dluhopisech. Již dnes je téměř jisté, že Fed neukončí program ze dne na den a přistoupí raději k opatrnějším krokům postupného snižování objemu peněz, který nyní tiskne.

Americká ekonomika roste

Srovnáme-li americkou ekonomiku například s evropskou, tak jde o úsměvnou komparaci. Američané nejsou zcela spokojeni s výkonností své ekonomiky, která v prvním čtvrtletí v meziročním měření expandovala o 2,5 procenta, za to takový Němci, kteří zažili zrychlení hospodářství o zanedbatelných 0,1 procenta v prvním kvartále, by za takovéto výsledky platili zlatem, a to je Německo největší ekonomikou eurozóny. I nezaměstnanost se Američanům daří snižovat, sice to trvá déle, než plánovali, nicméně pokles z 10 procent na současných 7,5 procenta je úctyhodný.

Strašákem pro americkou ekonomiku zůstává vliv úsporných programů, které zahájila vláda v březnu letošního roku. Někteří ekonomové se také začínají obávat vlivu dlouhodobých nízkých úrokových sazeb (0,25 procenta), které by mohly ve svém důsledku přinést víc škody než užitku. Negativní vlivy však zatím zůstávají buď schované, nebo nemají zásadní vliv na výkonnost ekonomiky. Domácí měna i přes pumpování peněz do ekonomiky neustále posiluje, což můžeme vidět i na grafu měnového indexu amerického dolaru BOSSAUSD. Ten vyjadřuje výkonnost amerického dolaru vůči koši několika světových měn (EUR, JPY, GBP, CHF, CAD, AUD) nikoliv jen vůči jedné měně.

Graf: Vývoj měnového indexu amerického dolaru (USD) na týdenním grafu

 usd_menovy_index_23_05_2013.jpg

BOSSA
Článek připravil analytický tým společnosti Bossa.

BOSSA – Makléřský dům banky ochrany životního prostředí, působí na polském kapitálovém trhu od roku 1995, řadí se tak mezi nejdéle působících brokery v Polsku.

Autor článku

Michal Kraus  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE