Akcie prošly mírnou korekcí

27.05.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Předposlední květnový týden se nesl ve znamení vystoupení šéfa FEDu a horších dat z průmyslu Číny. Ben Bernanke upozornil na nebezpečnost předčasného snižování současného monetárního uvolnění, ale současně poukázal na tuto možnost, pokud se ekonomika vylepší (měřeno nezaměstnaností).

Trhy si tuto rétoriku vyhodnotily jako možnost snížení současného monetárního uvolnění ze strany FEDu a dostaly se ze středečních nových historických maxim do mírné korekce. Data z čínského indexu nákupních manažerů v průmyslu (49,6 vs. oček. 50,4 bodů) rovněž trhy nepotěšila poté, co se index dostal pod 50 bodovou úroveň, která odděluje růst od poklesu. Domácí index PX zakončil týden na 971 bodech (-1,2 % t/t).

Hospodářské výsledky firem z pražské burzy

Z domácích zpráv jsme sledovali čtvrteční výsledky Pegas Nonwovens za 1Q13, které díky vyšším než očekávaným tržbám následně překvapily na všech úrovních. Provozní zisk EBITDA byl 10,1 mil. EUR vs. oček. 9,5 mil. EUR. Výhled byl potvrzen a linka v Egyptě je na dobré cestě. Titul ukončil páteční obchodování na 550 Kč (+2,8 % t/t).

Ve středu skončila veřejná rozprava ohledně nové aukce kmitočtů pro mobilní telefony. Telefonica CR společně s ostatními hráči v ČR podala patřičné náměty a vyjádřila se, že hodlá podniknout všechny kroky ke změně současných podmínek aukce. ČTÚ má na vyjádření měsíc a očekává spuštění nové aukce v polovině července. Současně Telefonica CR čelí soudnímu sporu ohledně 3,2 mld. Kč, který však dle slov společnosti nemá opodstatnění a jistou indikací ve smýšlení o tomto sporu je i dosavadní neexistence opravných položek. Titul týden zakončil na 294 Kč (-1,9 % t/t).

Více času pro akcionáře

Ve čtvrtek se objevila zpráva o tom, že akcionáři Alchemy Special Opportunities a Kingstown Capital Management se snaží o odložení valné hromady Orka na 27. 6. (z 30.5.). Z jejich vyjádření plyne, že chtějí dát čas dalším akcionářům k registraci svých akcií na valnou hromadu, aby firmy Radovana Vítka (cca 30% podíl) nemohly prosadit své návrhy na nových pět členů představenstva a ovládnout tak firmu. Alchemy a Kingstown k zablokování návrhů samy nestačí. Mají společně cca 23 % akcií. Titul uzavřel na 56,2 Kč (-1,4 % t/t).

V návaznosti na zveřejněné slabé výsledky za 1Q13 a výhledy v oboru těžby uhlí v našem regionu provedlo S&P snížení ratingu těžební společnosti NWR. Titul je po snížení výhledů stále pod silným tlakem a dostává se na historická minima, k čemuž pomáhají také snížená doporučení. NWR tak zaznamenalo nejvýraznější ztráty v rámci pražské burzy (-5,3 %, 34,1 Kč).

Rostly akcie CME

Naopak nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu bylo CME (+22,4%, 71,6 Kč). Titul navazuje na růst z minulého týdne a navíc je podpořen vysokým zobchodovaným objemem. Za tímto růstem není žádná fundamentální zpráva. Může docházet pouze ke spekulacím, že například dochází k uzavírání pozic spekulujících na pokles, které nebyly uspokojeny v nedávné emisi nových akcií.

Očekávané události

Tento týden (v USA je v pondělí svátek, a tudíž se neobchoduje) bude relativně chudý na výraznější impulzy směrem k akciovým trhům, a proto se zaměříme na makroekonomické údaje. Absence větších impulzů bude dle našeho názoru znamenat pokračování spíše pozitivní nálady. Riziko vnímáme ke konci týdne, kdy končí i měsíc, což může být následováno některými většími obchody ze strany portfoliomanažerů.

Z domácích událostí budeme sledovat úterní výsledky pojišťovny VIG za 1Q13. Očekáváme 5,5% růst čistého zisku na 124 mil. EUR, což je v souladu s tržním odhadem 121 mil. EUR. Samotné detailní výsledky nejsou pro trh většinou impulzem, a tak bude pravděpodobně důležitější celkový sentiment vůči finančním institucím.

Ve čtvrtek bude reportovat výsledky i Orco, kde je však aktuálně zajímavější sledovat dění kolem valné hromady (pravděpodobně o měsíc odložené), kde se dva významní akcionáři snaží postavit proti zvýšení vlivu nového strategického investora ve vedení společnosti.

Z makroekonomických zpráv budeme sledovat úterní americkou spotřebitelskou důvěru (oček. 70 po 68,1 bodu), čtvrteční první revizi HDP za 1Q13 (oček. neměnný stav na +2,5 %) a dále pak páteční index nákupních manažerů Chicago (oček. 50 po 49 bodech) a spotřebitelskou důvěru Michigan (83,9 po 83,7 bodech).

Graf: Vývoj indexu PX

20___PX_graf___24052013.png

Zdroj: J&T BANKA, autor článku je analytikem

Autor článku

Milan Lávička


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE