Nová hvězda pražské burzy

28.05.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Zvláště v posledních měsících slýcháme stále častěji o firmách, které zanikají či se jim z jakéhokoliv důvodu příliš nedaří. Člověk snadno zapomene na to, že jsou zde i velmi úspěšné podnikatelské příběhy. Jedním z nich je bezesporu příběh o znojemském výrobci netkaných textilií Pegas Nonwovens.

Firmu, která vznikla už v roce 1990 a o dva roky později spustila svou první výrobní linku v Bučovicích, čeká v letošním roce významný průlom v jejím vývoji. Připravuje se totiž na spuštění nové výrobní linky v Egyptě. Tento projekt je pro firmu a její akcionáře naprosto zásadní. Pegas na přípravu egyptských výrobních kapacit totiž vydal již přes 60 mil. EUR (zhruba dvojnásobek loňského provozního zisku), přičemž tato částka ještě není konečná. Případný neúspěch zahraniční expanze by však neznamenal ztrátu jen těchto prostředků, firma by přišla i o budoucí zisky, které si z této operace slibuje.

Jak moc reálný je neúspěch Pegas Nonwovens v Egyptě?

Předně je nutné si uvědomit, že Pegas není firmou, která by šla na nový trh a tam by teprve hledala své zákazníky. V takřka bezprostřední blízkosti nového výrobního závodu má své kapacity současný významný zákazník Procter & Gamble či turecký Hayat. Další potenciál skýtá příchod japonského odběratele. I když Pegas plánuje spuštění výroby až na 3Q tohoto roku, má kapacity již vyprodané a to na tři roky dopředu. Katastrofa v podobě nezájmu o jeho produkci je tak velmi nereálná.

Akcionáři se logicky ptají, jestli dojde k rozšíření egyptských kapacit o další výrobní linku. Management se této myšlence nebrání, přičemž současný projekt již počítá s případným rozšířením závodu a spuštěním nové výrobní linky nejspíše ve 2H 2016. Celková roční výrobní kapacita Pegas Nonwovens by tak vzrostla ze současných 86 tis. tun na odhadovaných 120 tis. tun v roce 2016.

Akcie rostly o 30 %

Změny ve firmě a růst ziskového potenciálu odráží i vývoj ceny jejích akcií, které jsou obchodovány na pražské burze. Jen za poslední rok se akcie zhodnotily o 30 %, což je na poměry pražské burzy velmi úctyhodné číslo. Akcie Pegas Nonwovens se tak vymanily z poměrně úzkého koridoru od 410 až 480 korun, ve kterém se obchodovaly od druhé poloviny roku 2009. I přes silný nárůst z posledního roku jim však stále zbývá velký prostor k 750 korunám, což je úroveň, na které se akcie obchodovaly krátce po jejich vstupu na BCPP ke konci roku 2006.

Paegas_akcie.jpg

 

Autor komentáře je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE