Pražská burza rozšiřuje nabídku o společnost Borealis Exploration

04.06.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Společnost Borealis Exploration Limited („Borealis“) uvádí své akcie na Burzu cenných papírů Praha. Akcie Borealis (ISIN GI000A1J9JJ0) budou obchodovány od 10. června 2013 na trhu Prime Market. Emise bude obchodována pod symbolem BOREY. Manažerem emise je společnost First Advantage.

Borealis je původem kanadská společnost, založena v roce 1968, která v roce 1998 přesídlila na Gibraltar. Původním předmětem činnosti firmy byl průzkum nerostných surovin. Následná expanze vedla k vytvoření celé skupiny firem pod jménem Borealis („Skupina Borealis“), která se v současné době zaměřuje na vyhledávání a podporu vývoje technologií se zajímavým průmyslovým potenciálem a jejich následnou komercializaci. Skupina Borealis vlastní více než sto vydaných anebo vydání očekávajících patentů v oblasti letectví, kvantové fyziky, termálního managementu a výroby tepla. Skupina Borealis například vlastní revoluční systém pro letectví, který používá hybridní elektro-motor uvnitř kol letadel, zajištující plnou mobilitu na zemi jak pro couvání, tak pro popojíždění bez použití tryskového motoru či externího tažení. Systém byl v roce 2012 úspěšně testován zejména na Letišti Václava Havla v Praze.

Akcie Borealis byly doposud obchodovány na neregulovaném OTC trhu v USA. Akcie byly uvedeny na trh v roce 1969 a společnost má v současnosti několik tisíc akcionářů. „Cílem vstupu na Burzu cenných papírů Praha je jednak naše snaha poskytnout stávajícím akcionářům světově dostupnou a uznávanou platformu pro veřejné obchodování s akciemi Borealis a dále i stimulovat další rozvoj skupiny Borealis v oblasti nových technologií tím, že se pro Borealis mohou v ČR a střední Evropě naskytnout další příležitosti pro získání nových progresivních technologií, které budou splňovat investiční kritéria skupiny Borealis“, říká Rodney T. Cox, předseda představenstva a ředitel společností skupiny Borealis.

Borealis je na pražskou burzu uváděna formou tzv. technického listingu, to znamená, že společnost neupisuje žádné nové akcie. Listing pouze nabízí stávajícím akcionářům možnost obchodovat doposud vydané akcie v rámci regulovaného trhu pražské burzy a novým akcionářům příležitost ke koupi akcií od třetích osob. „Je pro nás čest, že si společnost ze všech možností v rámci evropských trhů vybrala pro svůj listing právě pražskou burzu. Svědčí to o tom, že jsme i zahraničními společnostmi vnímáni jako atraktivní platforma“, říká Petr Koblic, generální ředitel holdingu CEE Stock Exchange Group a ředitel Burzy cenných papírů Praha.

Zdroj: BCPP

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE