Nové tarify Telefóniky zisky údajně neovlivní

05.06.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Generální ředitel Telefóniky CR Luis Antonio Malvido se pro týdeník Euro vyjadřoval k aktuálnímu dění jak ve firmě samotné, tak i k aukci kmitočtů.

S nástupem nových neomezených tarifů mělo nemálo investorů a analytiků obavy, jaký dopad budou mít na již dlouhodobě klesající ziskovost firmy. Zavedení nových tarifů podle pana Malvida „nebude mít negativní dopad na zisky Telefóniky. V nejhorším případě budou zisky nadále mírně klesat. Na nějaké hlubší závěry ale bude třeba počkat několik měsíců.“ Za jakých okolností by k takové situaci došlo? Buď existuje větší počet klientů, kteří dosud měli levnější tarify nebo měli nízké útraty na předplacených kartách, než těch, kteří platili významně více než je cena nových tarifů. Pokud by ti „menší“ zákazníci svým dodatečným přínosem převážili pokles útraty „větších“ zákazníků, přínos je jasný. Lze ale něco takového skutečně očekávat? Podle generálního ředitele přešlo již několik tisíc zákazníků s předplacenou kartou a útratou 100 či 200 Kč na tarif za 749 Kč, nezmínil ovšem, kolik klientů s několika tisícikorunovou útratou přešlo na tento tarif. Podle mého názoru jich nebude také zrovna málo.

Další zajímavou informací je, že nové tarify jsou podle Malvida příležitostí ke zvýšení obratu tím, že Telefónica přiláká nové klienty. Zde jsou dva body k diskuzi. Došlo nebo dojde skutečně k významnému nárůstu počtu zákazníků? Pokud ano, kdo o ně přijde, když ostatní dva operátoři na nové tarify Telefóniky zareagovali téměř bez zpoždění. A pokud skutečně přiláká mnoho nových zákazníků a zvýší tak obrat, mělo by to navýšit i zisky. K ziskům ale zaznělo, že „maximálně budou zisky nadále mírně klesat“. Pokud by tržby vzrostly a zisky stagnovaly či mírně klesaly, potom bude kvůli novým tarifům klesat marže. Z toho plyne, že Telefónica bude muset pro zachování stávajícího tempa vývoje zisku a marží přilákat mnoho nových klientů. Mám obavu, že minimálně ve druhém čtvrtletí se managementu nemusí podařit naplnit jím stanovená poměrně optimistická očekávání. Možná i proto pan Malvido uvedl, že „na závěry bude potřeba počkat několik měsíců“.

Co se aukce kmitočtů týče, generální ředitel opět potvrdil, že jsou připraveni bránit se všemi zákonnými prostředky proti neférovému nastavení aukce. Pokud by skutečně došlo například až k arbitráži, mohla by se aukce významně protáhnout. To by hrálo do karet zejména stávajícím operátorům, naopak nově příchozí by si museli počkat. Samotné nastavení aukce ani její výsledek jsou velmi nejisté. Je zřejmé, že se hraje o hodně a tomu odpovídá agresivní rétorika všech zúčastněných.

Autor komentáře je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Tomáš Menčík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE