Komoditní vývoj v květnu: Navyšování zlatých rezerv

05.06.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Komoditní Rogers International Commodity Index oslabil během května o více jak pět procent. Propad cen komodit vedly stavební dřevo, káva, cukr a stříbro. Nejvíce vzrostly ceny sójových bobů a palladia. Více v komoditním přehledu za květen.

Zlato se na konci května vymanilo z pásma 1350 až 1400 dolarů, v kterém se obchodovalo od poloviny května. Jedním z faktorů, který podpořil růst zlata, je také obnovený zájem největšího zlatého fondu SPDR Gold Trust. Množství zlata v největším obchodovaném fondu vzrostlo ke konci měsíce poprvé od 9. května. Centrální banky by měly tento rok nakoupit podle odhadů WGC 550 tun zlata. Rusko a Kazachstán navyšovaly v dubnu své zlaté rezervy již sedmý měsíc v řadě. Celkové čisté nákupní pozice hedgeových fondů vzrostly na týdenní bázi k 28. květnu o 35 procent na 48069 kontraktů. To je největší nárůst od 19. března.

Roste zájem o palladium

Dovoz stříbra do Číny za duben klesnul o 28 % na 172 tun, zatímco vývoz vzrostl o 21,5 % na 85,7 tun. Obchod se stříbrem byl slabý celkově, neboť import stříbrného prášku pro šperkařský průmysl klesnul o 28 %. Za měsíc březen byla situace podobná. Dovoz klesnul o 25 % na necelých 196 tun a vývoz vzrostl o 44 % na téměř 110 tun. U ostatních drahých kovů byl import silný, a to zejména u palladia, kterému dává šperkařský průmysl v poslední době přednost před zlatem. Dovoz palladia byl sice pod úrovní loňského roku, zato byl nejsilnější od ledna.

Skupina OPEC nezměnila na svém setkání v posledním květnovém dni ve Vídni svůj cíl produkovat 30 miliónu barelů denně. OPEC produkuje o 1 milión barelů denně více, než je jeho cíl. Těžba ropy v USA vzrostla v květnu na celkových 7,29 miliónu barelů denně, což je úroveň naposledy zaznamenaná v roce 1992. Hlavní zásluhu na tom mají nová břidlicová naleziště a hydraulické štěpení.

Import sóji do Číny vzroste

Cena sojových bobů rostla během celého měsíce. Může za to především stabilní poptávka z Číny, která snížila zásoby sóji v USA nejníže za posledních devět let. Organizace Oil World očekává, že import sóji do Číny vzroste v květnu a červnu o 19 procent oproti minulému roku. Americké ministerstvo zemědělství předpokládá k 31. srpnu tohoto roku snížení zásob v USA na 125 miliónu bušlů, což by znamenalo nejmenší zásoby od roku 2004.

Zásoby kávy Arabiky na burze Intercontinental Exchange se v posledním roce zvýšily o 80 procent na tříleté maximum. Příčinou jsou vysoké dodávky z Brazílie, která je největším producentem této komodity na světě. V následující sezóně by vývoz kávy ze země mohl vzrůst podle sdružení exportérů Cecafe o dalších šest procent.

Japonsko, druhý největší importér pšenice z USA po Mexiku, pozastavilo import ze Spojených států, když Ministerstvo zemědělství (USDA) na polích ve státě Oregon oznámilo nález nepovolené formy geneticky upravené pšenice. Zmíněný nález by mohl uškodit oblibě amerických zásob pšenice, a to v době, kdy USA pro letošní rok očekává rekordní globální produkci.

Očekávaný vývoj

V následujícím měsíci předpokládáme velmi rozkolísané ceny obilovin. Důležité budou zprávy o počasí v hlavních pěstitelských oblastech. Taktéž je možné další zlevnění cukru a kávy, jelikož jejich produkce je stále velmi vysoká. Mírný růst ceny naopak očekáváme v případě palladia a bavlny.

Tabulka: Změna ceny v květnu a aktuální cena, zdroj: CSI

Komodita

Pohyb v %

Aktuální cena k 31.5.

ropa WTI

-2

91,97 USD za barel

zlato

-5

1392 USD za oz

měď

+4

3,3 USD za libru

kukuřice

-13

5,7 USD za bušl

pšenice

-3

7,1 USD za bušl

káva Robusta

-6

1893 USD za tunu

vepřové maso

1

93,9 US centu za libru

Graf č. 1: Komoditní index RICI, zdroj: Bloomberg

20130605_komoditnivyvoj.jpg

Autor článku je analytikem společnosti Colosseum

Autor článku

Vít Jedlička


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE