Draghimu se práce politiků ani trochu nelíbí

11.06.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Současnou situaci, kdy jsou akciové trhy silněji než kdy dříve ovlivňovány centrálními bankami, jistě již pocítil každý aktivní investor. Slova šéfů Fedu hltá celá investorská veřejnost, přičemž se snaží analyzovat jakoukoliv nuanci v jejich prohlášeních ohledně dalšího pokračování silně expanzivní monetární politiky.

Velkou pozornost si nejen v Asii vysloužila Bank of Japan svým vlastním kvantitativním uvolněním a pozadu nezůstává ani ECB. Právě na centrální banku eurozóny byla upřena pozornost v minulém týdnu, kdy zasedala tamější bankovní rada a následně před novináře předstoupil i Mario Draghi.

Očekávání od ECB, resp. Draghiho nebyla nikterak vysoká. Ponechání úrokových sazeb na historickém minimu překvapilo jen málokteré a čekalo se spíše na to, jaké poselství ponese Draghiho řeč. Bude zachován optimistický výhled na konec letošního roku? Naznačí guvernér další kroky k podpoře evropské ekonomiky? Jak se dívá na kroky ostatních významných centrálních bank?

Jako červená nit se celým proslovem a následně i odpověďmi na dotazy novinářů vinuly poznámky či spíše výtky k práci evropských politiků. Draghi často reagoval i na otázky, které s tím přímo nesouvisely tak, že by evropské státy měly nadále postupovat cestou snižování deficitů a provádění strukturálních reforem. Celá tisková konference tak působila dojmem, že je spíše než investorům věnována právě politikům. Dalo se z ní vycítit to, že Draghi apeluje na zákonodárce, aby využili kroků, které ECB učinila a díky kterým se napětí na trzích uklidnilo ke konsolidaci a úsporám. Jinými slovy, nestandardní opatření tu nebudou navždy, využijte času, který jsme vám dali.

Pro tržní býky vyzněl celý proslov spíše negativně. Je zde apel na politiky k pokračování či dokonce akceleraci úsporných opatření, od kterých se nyní spíše ustupovalo a stále více se mluvilo naopak o prorůstových opatřeních. Změny v odhadech HDP také nikoho nepotěšily a konečně je zde i nepředstavení jakýchkoliv dodatečných měnových stimulů.

Ač celková rétorika byla spíše opatrná s jasným varovným podtextem, nemyslíme si, že ECB již řekla své poslední slovo a do konce letošního roku se podle našich odhadů dočkáme ještě alespoň jednoho snižování úrokových sazeb. Politici budou jednoduše potřebovat další čas koupený kroky ECB. Přece jen se blíží volby a v takovém prostředí se žádný politik nebude pouštět do utahování opasků.

Graf: Úrokové sazby ECB

20130611_graf.gif

Autor komentáře je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE