Povodeň mi vyplavila auto. Na jakou náhradu mám nárok?

12.06.2013 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


S mizející vodou se pomalu začínají sčítat škody. Nemalou část z nich tvoří také vytopená auta. Co s autem, které poškodil vodní živel?

Nárok na náhradu škody na vozidle se odvíjí dle druhu konkrétního havarijního pojištění. „Pokud váš vůz zatopila voda, je nutné, abyste měli sjednané pojištění proti živlu či takzvané „all risk“ pojištění, které zahrnuje krytí proti všem možnostem poškození či krádeže,“ vysvětluje Lukáš Fládr ze sdružení Pomoc poškozeným.

Běžné pojištění nestačí

Běžné havarijní pojištění se na případy povodně nevztahuje. Mnoho řidičů tak zjistí, že nárok na krytí škod nemá. V takovém případě může řidič využít alespoň běžné asistenční služby, které má zaplaceny v rámci své pojistky. Samozřejmě ovšem jen do výše běžného limitu.

Jak postupovat v případě zaplavení vozidla?

  • Má smysl oprava? Obecná rada zní: pokud by vůz zaplaven po hranici sedačky, pak je možné opravdu zvážit. Pokud však voda dosáhne výše, půjde pravděpodobně o nenávratnou škodu.
  • Nestartovat! Auto by řidič měl nechat zcela vyschnout. V opačném případě hrozí zkrat elektroinstalace i poškození motoru.
  • Jedině odtah! Vůz do servisu nehte odtáhnout. Pokus dostat se do servisu po vlastní ose by mohl skončit zničením vozu.
  • Fotky jsou potřeba! Pořiďte si fotodokumentaci. Tu pojišťovna bude potřebovat. Stačí použít i telefon s fotoaparátem.
  • I bez papírů. Pokud nemáte smlouvu o pojištění, není třeba se obávat, pojišťovně bude stačit SPZ, jméno nebo jiná informace.
  • Nedělejte nic na vlastní pěst. Počkejte, dokud technik pojišťovny nerozhodne, zda auto opravovat či nikoli.

 

I když má řidič sjednanou pojistku pro případ živelné pohromy, může nastat situace, kdy mu pojišťovna odmítne pojistné plnění vyplatit. Tyto výjimky se týkají například vjetí do místa postiženého povodní.

U některých pojišťoven se náhrada týká jen vozidel, které byly v době povodně v místě zaparkované. Pokud například řidič bude, ve snaze odjet z místa povodní, projíždět zatopenou silnicí a vozidlo utopí, pak mu může být pojistné plnění zamítnuto. Velký rozdíl je také ve výši proplácení vynaložených nákladů na odvracení škody či zmírnění následků. V neposlední řadě je třeba dokázat, že šlo o nahodilou událost. „Pokud s vozidlem sjedete k řece v době, kdy všude hlásí její hrozící vylití, pojišťovna vám nic nezaplatí,“ říká Lukáš Fládr. Řidič tak musí prokázat, že o možné povodni nevěděl a šlo skutečně o nahodilou událost.

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ