Co týden dal? Miliarda v programu Nová zelená úsporám 2013

14.06.2013 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Na program Nová zelená úsporám 2013 vyčlenilo ministerstvo životního prostředí miliardu korun. Žádosti v rámci první výzvy se začnou přijímat v srpnu. První finanční prostředky budou podle MŽP vyplaceny na podzim. Více v pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

Japonská vláda schválila plán ekonomických reforem, které v minulých měsících postupně představoval premiér Šinzó Abe. Série reformních kroků by měla oživit dlouhodobý růst stagnující ekonomiky, na finanční trhy ale záměry vlády větší dojem neudělaly. Abe ale slíbil, že další opatření předloží po červencových volbách do horní komory parlamentu.
Více informací

Španělský státní dluh stoupl na konci prvního čtvrtletí na 88,2 procenta hrubého domácího produktu (HDP), a dosáhl tak nového rekordu. Oznámila to místní centrální banka. Španělské vládě tak podle agentury Reuters hrozí, že překročí cíl plánovaný ke konci roku.
Více informací

Evropské státy plánují do tři let vybrat na mýtném o téměř třetinu více než dosud. Zatímco vloni se v rámci Evropské unie na mýtném vybralo 25,1 miliardy eur (644 miliard korun), do roku 2016 by výběry poplatků od kamionů i osobních automobilů měly vzrůst na 32,360 miliardy eur (zhruba 831 miliard korun). Na dnešním setkání s novináři to řekl Jürgen Steinmeyer, ředitel pro mýtné transakce z evropské centrály DKV Euro service.
Více informací

Světová banka snížila odhad letošního růstu světové ekonomiky na 2,2 procenta z dříve předpokládaných 2,4 procenta. Důvodem je nečekaně silná recese v Evropě a zpomalení růstu některých rozvíjejících se ekonomik. Globální hospodářský růst by tak měl podle nové prognózy mírně zpomalit z loňských 2,3 procenta.
Více informací

Evropská unie by mohla ručit za půjčky, které banky poskytnou firmám, aby jim tak pomohla usnadnit přístup k úvěrům. Řekl to předseda Evropské komise José Manuel Barroso. Snadnější přístup k úvěrům má zásadní význam pro to, aby krizí zasažená evropská ekonomika začala opět růst. K většímu poskytování půjček, a tedy k dalším investicím, měly pomoci rekordně nízké úrokové sazby centrálních bank. To se ale zatím nepodařilo.
Více informací

Investoři, kteří se snaží přesouvat peníze z Egypta do zahraničí, se potýkají s problémy měnového charakteru. Řekl to činitel finanční společnosti Morgan Stanley Capital International (MSCI), která sestavuje celosvětově sledované burzovní indexy. Egyptu tak hrozí, že bude vyřazen z indexu MSCI Emerging Markets Index.
Více informací

Německá vláda musí zastavit růst nákladů na elektrickou energii, plynoucí z bezuzdné expanze subvencované "zelené" energie. Vyzvala k tomu skupina producentů a distributorů energie BDEW. Ceny elektřiny pro konečné zákazníky jinak budou brzy neúnosné, varovala skupina. Německé maloobchodní ceny elektřiny jsou jedny z nevyšších v Evropě.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Objem bankovních úvěrů stoupl na konci dubna meziročně o 4,1 procenta na 2,4 bilionu korun. Dynamika růstu úvěrů podnikům se snížila na 1,6 procenta. Úvěry poskytnuté obyvatelstvu vzrostly o 3,5 procenta, a to především zásluhou slušné vývoje hypotečních úvěrů, jejichž objem se zvýšil o 6,4 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Česká bankovní asociace.
Více informací

Výroba osobních aut v Česku za pět měsíců roku 2013 klesla o 14,5 procenta na 478.859 vozů. V samotném květnu se propad produkce zmírnil na šest procent, když automobilky vyrobily 98.186 aut. Vyplývá to ze statistiky Sdružení automobilového průmyslu.
Více informací

Česká ekonomika má zřejmě nejhorší za sebou a zhoršený vývoj hrubého domácího produktu v prvním čtvrtletí měnovou politiku České národní banky (ČNB) nezmění. Největším rizikem je nyní pokles inflace, řekl v rozhovoru s agenturou Bloomberg guvernér ČNB Miroslav Singer.
Více informací

Státní dluh České republiky se v prvním čtvrtletí zvýšil o 48 miliard korun na 1,716 bilionu korun. Údaje z počátku dubna na základě metodiky MMF potvrdilo ministerstvo financí. Na každého Čecha tak připadá dluh přes 163.000 korun.
Více informací

Na program Nová zelená úsporám 2013 vyčlenilo ministerstvo životního prostředí (MŽP) miliardu korun. Lidé a domácnosti postižené záplavami získají až dvacetiprocentní zvýhodnění na všechny typy daných opatření, například na zateplení nebo výměnu oken. Program vyhlásilo MŽP a žádosti v rámci první výzvy se začnou přijímat v srpnu. První finanční prostředky budou podle MŽP vyplaceny na podzim.
Více informací

Pojišťovny v Česku nyní v souvislosti s velkou vodou evidují 30.000 nahlášených pojistných událostí za téměř čtyři miliardy Kč. Podle odhadu naroste objem škod na 8,8 miliardy korun. ČTK to řekla mluvčí České asociace pojišťoven Jolana Ackermannová. Likvidátoři pojišťoven již v některých krajích většinu škod prohlédli a klientům vyplatili desítky milionů korun.
Více informací

Zaměstnavatelé budou ve 3. čtvrtletí pozvolna zvyšovat počet zaměstnanců. Propouštět chtějí tři procenta firem, naopak nabírat jich hodlá pět procent, vyplývá ze studie Manpower Index trhu práce. Průzkum se uskutečnil mezi zhruba 750 českými firmami. Pro letošní 2. čtvrtletí plánovalo stejně firem pracovníky propouštět jako nabírat.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ