Strýček Ben nás opouští

25.06.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Výstup ze zasedání Měnového výboru Fed v minulém týdnu citelně zasáhl finanční trhy po celém světě. Byli jsme svědky silného odlivu kapitálu zejména z tzv. emerging markets a ušetřeny přitom nezůstaly ani vyspělé trhy Spojených států či západní Evropy. Co tak zásadního Ben Bernanke sdělil po dvoudenním zasedání guvernérů Fed?

Jedním z hlavních poselství bylo navýšení odhadu růstu americké ekonomiky, což by bylo za standardních podmínek pro trhy dobrou zprávou. V současné realitě však růst největší ekonomiky světa implikuje to, že již nepotřebuje podporu tak silně rozvolněné monetární politiky tamní centrální banky. Bernanke jednoduše vyřkl to, co se na trhu již delší dobu šeptalo, a sice že podpora Fedu zde nebude napořád a že se blíží den, kdy se bude ekonomika muset postavit jen na své vlastní nohy.

Nejde přitom o to, že by Fed začal utahovat měnovou politiku, tedy že by začal využívat restriktivní nástroje jako např. zvyšování úrokových sazeb. Fed jen nebude uvolňovat takovým tempem, jakým dosud. Jen pro připomenutí, nyní Fed využívá jako jednoho z hlavních nástrojů expanzivní monetární politiky tzv. program kvantitativního uvolnění, v rámci něhož každý měsíc nakupuje vládní dluhopisy a další aktiva v hodnotě 85 mld. USD. Tímto programem zajišťuje vyšší likviditu na trzích a udržuje nízké úrokové sazby v ekonomice. Již v září letošního roku by však mělo dojít k utlumení tohoto programu na 65 mld. USD měsíčně a během první poloviny příštího roku by se program měl zastavit úplně.

Od vypuknutí hypoteční krize je tento program již třetím, který Fed využívá. V rámci prvního programu byla nakoupena aktiva v objemu 600 mld. USD a index S&P 500 přitom vystoupal o 46 %. Ve druhém kole QE bylo odkoupeno dalších 600 mld. USD aktiv, což se projevilo růstem S&P 500 o 18 %. Od představení současného kola QE přidal zmíněný index již 24 %. Reakce trhů byla zatím při každém ukončení předchozích programů kvantitativního uvolnění silně negativní. Nynější reakci nečekáme tak silnou jako v minulosti a to z několika důvodů. Jednak QE bude ukončováno postupně a ne najednou jako ty předchozí a jednak je ekonomika USA v mnohem lepší kondici než v předchozích letech. Bez Bena Bernankeho se tak obejde o něco snáze.

Vývoj indexu S&P 500 v průběhu programů QE

cyrrus20130624.jpg

Zdroj: Cyrrus, Bloomberg

Zvolený nadpis má ještě jednu symboliku. Ben Bernanke totiž s nejvyšší pravděpodobností ukončí své osmileté působení jako hlava Fedu, a to již ke konci ledna příštího roku. Již nyní se mluví o případných kandidátech na tuto pozici. Ve hře je například současná víceguvernérka Janet Yellen či bývalý ministr financí USA Timothy Geithner.

Autor příspěvku je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE