Trhy: Vstupujeme do okurkové sezóny

01.07.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Skončilo poměrně divoké čtvrtletí, které přineslo v případě Evropy jeden velký paradox: zatímco eurozóna a vedle ní i česká ekonomika setrvaly v recesi, tržní úrokové sazby rostly tempem, které nemá obdoby. Uvidíme, jak tomu bude ve čtvrtletí třetím, které již z titulu letních prázdnin bývá přece jenom odlišné.

Vstup do okurkové sezóny ovšem určitě nebude vstupem do růžové zahrady. Na trhy čekají mraky zajímavých dat v čele s červnovými statistikami z amerického trhu práce. To však na počátku týdne trochu předbíháme, neboť tzv. payrolls přijdou na řadu až v pátek (kdy u nás bude svátek). Trhy, které se napříč všemi třídami aktiv (s výjimkou USD), vpravdě děsí dalšího markantního zlepšení na americkém trhu práce, jež by podpořilo Fed v úvahách o brzdění měnové expanze, budou do pátku vstřebávat i jiné události.

Kromě čtvrtečního zasedání ECB, jemuž bude ve středu dělat předskokana polská centrální banka (zřejmě sníží sazby o 25 bazických bodů), to budou především dnešní údaje o podnikatelských náladách v Evropě i USA. Trhy dnes po ránu čekají na obdobné údaje z Číny a Japonska, které se nesly v rozporuplném duchu - Čína se dále trápí, naopak japonské proinflační pesticidy přináší nečekaně velké plody. Co se pak týká toho, jak indexy PMI či ISM mohu dopadnout dnes v Evropě, u nás a v USA - věříme v lehké pozitivní překvapení. Nakolik to bude ovšem pozitivní zpráva pro globální trhy je otázkou, neboť je jasné, že jakýkoliv výraznější optimismus těžko stráví dluhopisy, které mohou táhnout sebou dolů i ostatní třídy aktiv…

Autor komentáře je analytikem ČSOB

Autor článku

Jan Čermák


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE