Investice do zlata? Raději palladium

08.07.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Cena zlata nadále klesá. V červnu dosáhla nejnižšího minima za posledních 2,5 roku. Podle ekonomů to částečně zapříčinil projev předsedy Centrálního bankovního systému Spojených států amerických (FED) USA Bena Bernankeho, který upozornil na možný konec cpaní amerických dolarů do ekonomiky. Dramatický propad ceny zlata ale v nejbližší době odborníci neočekávají.

Trhu s drahými kovy se dlouhodobě nedaří. Akcionáři totiž cítí nejistotu nad dalším směřováním ekonomiky. Podle odborníků se ale v nejbližších týdnech pokles ceny zlata ustálí a bude se držet relativně na stabilní úrovni. Podle analytika Tomáše Menčíka ze společnosti Cyrrus může za propad nejen projev Bernankeho. „Trh ovlivňuje také situace v Indii, která patří mezi přední země obchodující se zlatem. Zvýšili importní clo na zlato z šesti na osm procent,“ podotkl. Indie dokonce plánuje další zvyšování cla a zavedení limitu na maximální importované množství zlata.

Podle Menčíka má větší smysl investovat do palladia. „Jako jediný z drahých kovů se dá využít v průmyslu,“ zdůvodnil analytik. Do zlata se podle ekonoma vyplatí investovat v krátkodobém časovém období. Na konci června klesla cena zlata až na 1180,71 dolaru, to je nejnižší částka za posledního 2,5 roku. Těžařské firmy po celém světě už oznámily, že budou propouštět. Největším producentem zlata je Austrálie. Za posledních pět let se tam náklady na těžbu zdvojnásobily.

Konec podpory už brzy

Opatření v Indii například podle jednatele firmy Zlate-investovani.cz Martin Kahouna na cenu zlata vliv nemá. „Zvýšením cla se rozhodně nic nemění. Prostě se vytvoří černý trh,“ míní. Ani se nedomnívá, že by Fed ukončil uplatňování nestandardních nástrojů měnové politiky. „Zapříčilo by to pád celé světové ekonomiky,“ upozornil. Fed kvůli povzbuzení ekonomiky skupuje dluhopisy. V současné době za 85 miliard dolarů tedy 1,7 bilionu korun měsíčně. Bernanke oznámil, že pokud se bude ekonomika vyvíjet podle předpokladů, začne centrální banka s útlumem skupování dluhopisů už letos a zcela přestane v polovině roku 2014. Podle Kahouna je v této chaotické době jednou možností, jak uchovat své úspory, právě nákup investičního zlata.

Podle Analýzy Československé obchodní banky (ČSOB) povzbudily ke konci měsíce zlato fyzické nákupy a zřejmě sázky na další komentáře z Fedu. Přesto skončilo druhé čtvrtletí pro zlato ve více než pětadvacetiprocentní ztrátě. „Nejsem nyní příznivcem investování do tohoto drahého kovu. Obchodování se zlatem bych doporučoval spíše v krátkodobém horizontu. A to také vzhledem k plánům Fed,“ řekl pro Finance.cz analytik ČSOB Petr Báča. Připomněl, že nejvyšší cena zlata byla v 80. letech, kdy se vyšplhala k 2400 dolarů za unci. „Bylo to způsobené nízkými reálnými úrokovými sazbami,“ dodal. Nyní se cena zlata pohybuje na hranici 1200 dolarů za unci. „Oproti tomu cena palladia od začátku roku poklesla jen o šest procent,“ uzavřel.

Štítky:

Autor článku

Michaela Malátná


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE