Korporátní zisky a šéf Fedu Bernanke opět nastaví tón

15.07.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Vlídná slova centrálních bankéřů v kombinaci s velmi dobrým rozjezdem kvartální výsledkové sezóny firem v USA byla v minulém týdnu povzbuzením pro prakticky všechny třídy aktiv - od amerických akcií přes komodity až po třeba středoevropské vládní dluhopisy.

Korporátní zisky a rétorika centrálních bankéřů zůstane pro trhy určujícím tématem i tento týden, byť zajímavá mohou být i některá makroekonomická data jako třeba právě dnes americké maloobchodní tržby. Co se týká zisků, tak vedle velkých amerických bank je budou následovat velké (nadnárodní) firmy, které tvoří páteř spotřebního a elektronického průmyslu (Coca-Cola, J&J, IBM, Intel), tudíž trhy by měly dostat daleko reprezentativnější obrázek o tom, jak na tom podniky aktuálně jsou.

Pokud jde o centrální bankéře, tak tento týden to bude opět one-man-show, kterou neodehraje nikdo jiný než šéf americké centrální banky Ben Bernanke. Ten předstoupí ve středu a ve čtvrtek před americké kongresmany, aby jim v pravidelné pololetní zprávě reportoval, jak na tom americká ekonomika vlastně je. Pozornost se soustředí především na pasáž otázek a odpovědí. Bernanke, snad jakoby s vědomím, že mu již nejde o to prodloužit si mandát o další funkční období (z čela Fedu odejde v lednu 2014), se vyjadřuje v nepřipravené konverzaci až nezvykle otevřeně. To pak má za následek poměrně prudké reakce trhů - vzpomeňme jen na prudký růst výnosů v reakci na poslední tiskovku po zasedání FOMC či naopak významný propad tržních úroků po Bernankeho holubičích slovech v minulém týdnu. Těžko říci zda šéf Fedu bude i tentokrát tak otevřený, nicméně jak víme, k prudké tržní reakci stačí i jedno (neopatrné) slovo.

Autor komentáře je analytikem ČSOB

Autor článku

Jan Čermák


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE